Test

Fitnessz videók

186

Már senki nem vesz Norbi vagy Bíró Ica tornakazettákat, a videónk sincs már használatban, de néha kifejezetten jól jön egy-két képi tanácsadás, hogy miként varázsoljuk kerekké és keménnyé a popsinkat vagy hogy hasizmozzunk helyesen. A Ford Models stúdió sorozatosan feldobja a netre tréningvideóit, hát mi is rákerestünk a videómegosztókon egy-két gyakorlatra. Jönnek a nagy zabálások, néhány centi zsírral, sokunk biztosan kiegészül majd, legalább már tudjuk, hogy mivel lehet ezeket elégetni. Persze ezeket is csak a monitor előtt ülve nézzük, mint egykor a tévétornát.

Google doktor: a skarlát

192

Csak szólok, hogy ne menj közösségbe, mert lehet, hogy Marcell skarlátos! Ilyen üzenet érkezik a telefonra, pánik, diagnózis látatlanba, miközben azt sem tudom, miről van szó. Elsőre A skarlát betű című könyv jut eszembe, amiben egészen mást jelentett a szó, egy színes A betűt, ami a szégyennel volt egyenlő a nő számára, de ez mindegy is, persze közösségbe megyek, s mielőtt felkeresném Google doktort, tuti ami tuti, mindenkivel közlöm a tényt. A skarlát nem csak egy gyerekbetegség neve, felnőttek is simán elkaphatják és simán bele is halhatnak. Én is simán belehalhatok. Hipochondriásoknak ennél nagyobb öröme nem lehet, hiszen nem kell saját kútfőből betegséget kitalálni, készen jön az ötlet.

Az unokaöcsi skarlátgyanús, és még négy napja sincs, hogy a pépessé nyálazott kiflit belekente a számba. Persze a betegség ma már közel sem olyan veszélyes, mint ahogy nagyanyáink emlékeiben él, ugyanolyan baktérium okozza, mint a gennyes torokgyulladást, szoros közösségekben terjed, akárcsak a tetű és más finomságok. Olyan tünetei vannak, mint például émelygés - megvolt -, torokfájdalom - ha akarom, ez is megvolt -, étvágytalanság - mindennapos -, kiütések, láz. Ez utóbbi kettő elmaradt, de várakozó állásponton vagyok.

Csak arra kell figyelnem, hogy vajon pár nap után lesz-e bőrkiütésem, és vajon le fog-e hámlani a tenyerem és a talpam, vajon viszketnek-e majd a kiütéseim. Most már azt is tudom, hogyha nem megyek orvoshoz vele, akkor sincs baj, egyszerűen csak kifekszem, ám nagy a valószínűsége, hogy valamilyen szövődményem lesz, például vesegyulladásom. A legmókásabb az lehet, hogy a nyelvem málnanyelvvé válik egy reggel, azaz bíborszínű lesz, mintha málnás nyalókát szopogattam volna egész éjjel. Természtesen antibiotikummmal kezelhető. Várunk.

Kabátpróba

177

A télikabát-vásárlással annyi a gond, hogy hiába próbálod fel az üzletben, ősszel, nem tudhatod, elég meleg lesz-e majd a mínusz fokokban kint az utcán. Dris erre találta ki a hűtött próbafülkét. Aki már dolgozott pl. gyorsétteremben, és járt a lakás méretű hűtőben, az tudja, akár meg is lehetne valósítani.

(A Váci utcai Zarát össze is lehetne tolni a szemközti Burger King-gel. (: ) Vagy a kirakat egy kis részébe beengednék az utca hidegét, s ott lehetne hőpróbának alávetni a kiszemelt darabot. Ha lenne ilyen, akkor tudtam volna előre, hogy idén télen csini lehetek, de izzadni nem fogok.

Köszönjük Antibaby!

Shivamantra az AIDS prevencióról

163

ahogy közeledik az aids világnap (december 1.), úgy szaporodnak a külföldi tévécsatornákon a hiv/aids ellenes, prevenciós és felvilágosító filmecskék, reklámok, kampányok. sajnos magyarországon nem történik egyelőre semmi, főleg a pénz hiánya, az odafigyelés hiánya és az ész hiánya miatt. a nemzeti aids bizottság ugyan működik, de semmit nem csinál. egyszer meghívtak engem is, de aztán már nem, hiába kértem, mégsem.

gondolom, egy hiv-fertőzött csak útban lenne a nemzeti aids bizottságban - én ezt meg is értem. addig is, amíg az embereknek megjön az esze magyarországon, és ismét lesz prevenció, figyelmezzünk más országokra. hiszen amúgy is éppen az a magyar hiv/aids-helyzet egyik legbutább jellemzője, hogy mindenki azt hiszi, ez nálunk nem történhet meg. jelentem: történik minden percben. mindaddig, amíg a magnumban és a 69-ben gumi nélkül kúrják egymást a fiúk, mindaddig, amíg a coxx-ban bármikor percek alatt szerezhetsz faszt óvszer nélkül, mindaddig amíg olyan kérdéseket kapok, amilyeneket, én egészen biztos vagyok benne, hogy a gyanútlan hiv-fertőzöttek itt mászkálnak közöttünk. nem is sejtik, aztán csak putty, meghalnak.

nézegessetek külföldi példákat! a francia aides kampányában rugby-sztárok tanítanak arra, hogy az aids ellen kell harcolni, nem az aids-esek ellen.

Köszönjük shivamantrának!

A piros szalag története

162

A piros szalag a HIV-fertőzöttek, AIDS-betegek és a vírus elleni elkötelezett harcosok, szimpatizánsok szimbóluma szerte a világon. Alkotói névtelenek, viselői sokszínűek.

A piros szalag tervezői, a Visual AIDS művészcsapata, 1991-ben fogott hozzá a jelkép megtervezéséhez. Mindenképpen olyan szimbólumot akartak alkotni, amely diszkréten, ám kifejezően foglal állást a jó ügy mellett. Az ötlet egy szomorú esemény, a második Öböl-háború kapcsán született meg, amikor az emberek sárga szalagokat kötöttek a fák törzsére, hogy ezzel jelképezzék az Irakban harcoló és elesett katonák iránti szolidaritásukat. Az alkotói csapat három szempontot tartott különösen fontosnak a tervezés során.

Elsőként a névtelenségét, hogy ne egy-egy művésznévhez kössék a jelképet, a tervezők maradjanak a háttérben, és a közjó érdekében cselekedjenek. Hangsúlyos szempont volt az is, hogy a jelkép jogdíjmentesen felhasználható legyen bárki számára bármilyen célra, hogy gyártása és terjesztése ne legyen központosított, azaz senki ne juthasson anyagi haszonhoz a szalagból. Végül pedig szem előtt tartották, hogy a szimbólum soha ne lehessen valamilyen termékhez vagy brandhez köthető, azt mindenki egyénileg, egy nemes ügy szolgálatában viselje és állítsa elő.

A Visual AIDS a szalag bemutatására a művészvilágot hívta volna segítségül, a piros szalagokat és a célkitűzéseiket elküldték a New York-i Tony Award résztvevőinek. A résztvevők közül Jeremy Irons egyike volt azon keveseknek, akik felismerték az aprócska szalag jelentését, és kitűzték ruhájukra. Ezt követően olyan ismert közéleti személyiségek, mint Elizabeth Taylor vagy Lady Diana követték a példát, és közvetítették az összefogás fontosságát az egész világ felé. Európában 1992-ben kezdett hódítani  a kis szalag, amikor a londoni Wembley-stadionban megrendezett Freddie Mercury-emlékkoncerten több mint százezer szalagot osztottak szét a résztvevők között. A televízióközvetítést közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel, így nem telt bele sok idő, s az aprócska jelkép a legváltozatosabb formákban tűnt fel. Fémből, rubinból, egyszerű szövetből és minden elképzelhető anyagból gyártani kezdték, de bármiből is készült, az üzenet egy és ugyanaz maradt.

Mára az aprócska szalag nem kevesebbet hivatatott jelképezni, mint a szeretetet, a vért és a betegségből származó testi-lelki fájdalmakat, az AIDS elleni szenvedélyes és gyakran kilátástalan harcot, és végül, de nem utolsósorban arra próbál ráébreszteni, hogy a biztonságos szex szinte semmibe nem kerül, de pusztán hanyagságból s nemtörődömségből nagy árat fizethetünk a felelőtlenségért. Hordja mindenki, aki együtt érez, aki gyászol, aki fertőzött, aki segíteni akar, de viseli az is, aki csupán lelkiismerete megnyugtatása érdekében, szolidaritása jeléül választja a szimbólumot. A szalag egyszerűsége és egyértelmű üzenete olyannyira hatásosnak bizonyult, hogy azóta számos egyéb, nemzetközi figyelmet kívánó mozgalom is átvette a szalag formáját, csak színét változtatják, ilyen például a rózsaszín, emlőrákra emlékeztető és figyelmeztető masnicska.

Tények és tévhitek a HIV-fertőzésről.

Nézd meg a hírességeket, akik az AIDS áldozatai lettek!

Forrás: tabu

első előző ...120121122123124 következő utolsó