Mi ez?

Olvass bárhol kényelmesen!

261

Azért szeretjük a nem kemény fedelű könyveket, mert könnyen hajtogathatóak, tehát a BKV-n is pofonegyszerűen lehet olvasni. Valahogy a könyv közepén azonban mindig ott a probléma, szét kellene hajtani és meg kellene próbálni úgy hagyni, de attól elromlik a könyvgerinc. Ez nehezen megy, ezért találták ki az ujjgyűrűs bigyót, amit ha ráhúzol az ujjaidra, széttárja a könyvlapokat, és még könyvjelzőnek is alkalmas. Ajánljuk fürdőben vagy kádban olvasóknak, nagy utazóknak, ágyban könyvbújóknak. Használata egyszerű, bele kell dugni a hüvelykujjat a bigyóba, majd az egészet a könyv gerincéhez, alulra helyezni.

Megfordult időmutató

267

Az óra tart pályán minket. Segít abban, hogy összpontosítsunk, az idővel játszunk mindennap. Az óra segít, hogy mikor indulj, mikorra kell odaérned, mennyi időd van még. Az órák lényegesek. Jason Linde tervezett egy olyan órát, ami egyáltalán nem hasonlít az otthonainkban található vekkerekre. Megfordította. Hogy ez mit jelent? A percmutató áll, az óra forog. Nem a mutató megy az órákhoz, hanem az óra megy a mutatókhoz. Értitek? Itt van, nézzétek!

Legnagyobb borosüveg a világon

190

Négyszáz kilencven literes lett a Grand Cuvee TVA Nv No.7, azaz a világ legnagyobb borosüvege, amely összesen hatszáznegyven üvegnyi, azaz 69 000 pohárnyi bort rejt, s ezzel bekerült a Guiness rekordok könyvébe.

Mi ez? Nano

36

Biztosan vásároltunk már nanotechnológiát anélkül, hogy tudatában lettünk volna, pláne ha belegondolunk abba, hogy Neumann első számítógépe szobányi méretű volt, és ma már egy női táskában cipelhetjük magunkkal - notebook formájában.
A nanotechnológia parányi méretekkel kísérletezik, ami azért hasznos, mert így tizedétől a százezredéig zsugoríthatja gépeink méretét és súlyát. A gépeken túl hétköznapjainkban előfordul irányított gyógyszer formájában, ahol a hatóanyag idejét és mértékét nanotechnológiával szabályozzák. Ez példázza talán a legjobban, hogy a nanotechnológia a szükséges anyag atomjainak irányított összerakására törekszik.

Tudósok szerint az emberi DNS lánc nem más, mint a természet humán nanotechnológiája, a mai kutatások nem a természet által évmilliókán át csiszolt technológia leképezéséról szólnak, hanem a mindennapi életünket hivatottak megkönnyíteni. A nanotechnológia célja, hogy a létező termékbe beépülve feljavítsa azokat, a nanoeszközök alkalmazásának jövője a számítás- és információtechnológiai-, gyógyászati-, energetikai-, katonai-, űrkutatásbeli alkalmazások.
A legmenőbb nanoeszköz egyértelműen az Apple terméke, mely a nevében hordozza a technológiát. Az Apple iPod nano mindamellett, hogy olcsóbb és szebb, mint a mini és a nagy, ezeknek egy butább variációja is.

első előző ...159160161162163 következő utolsó