Mi ez?

Mi ez? - Ásványi alapozó

857

Az alapozók között a legújabb trendiség jelenleg az úgynevezett mineral make-up, azaz az ásványi anyagokból készül alapozó, ami kis tégelyben helyezkedik el, és púder formát ölt. Szóval ha találkoztál már vele, de nem nagyon érted, mi is ez, ismerkedj.


Mi ez, és miért esküsznek rá sokan?

A történet annyi, hogy púderbe oltották az alapozót, s ásványi pigmentekből állítják elő mindezt, azaz elvileg nem tartalmaznak olyan, a természetességgel összeegyeztethetetlen összetevőket, amik sokakat elriasztanak a színes fedőkrémek használatától. Nem tartalmaznak színező- és illatanyagokat (azért színezőt biztos, hisz az a lényeg, hogy van színük), s az érzékeny bőr számára is ideálisak, mert nem irritálják azt. Bár aludni semmilyen sminkben nem szabad, ha mégis vakolattal fejelnéd le a párnát, inkább ezzel tedd, mint egy súlyosabb darabbal.

Ásványi sminkek
olvass tovább

Mi ez? Formaldehid

906

A formaldehid kémiai vegyület, melynek képlete H2CO. Csípős szagú gáz. Azonosítását August Wilhelm von Hofmannnak tulajdonítják. Sok háztartásban használt cuccban is benne van, szigetelőkben, ragasztókban, s a körömlakkodban. Egyéb vegyi anyagok jelenlétében erős gyanta keletkezik belőle, ezt ragasztóként alkalmazzák. A gyanta vízálló, így egyes szalvétákban, törlőkendőkben is benne van. Hab formájában kitűnő hőszigetelő. A formaldehid mérgező, rákkeltő hatású, ezért szabályozzák a felhasználás mértékét. A szem irritációját, nyálkahártyák égető érzését, asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat.

Akárcsak a szmog, hiszen a formaldehid a metán és egyéb szerves vegyületek oxidációjának köztes vegyülete. Erdőtüzekben, kipufogógázban, cigarettafüstben egyaránt előfordul.  A körömlakkba azért teszik, mert segít megkeményíteni a lakkot – szóval nem gyémántpor van benne -, és megakadályozza, hogy leperegjen a körmödről, hiszen jól ragad. Érdemes elolvasni a körömlakk címkéjét, és nem megvenni azt, ha van benne formaldehid, hiszen ez rákkeltő anyag. Végül is a körömlakk azért van, hogy szebbé tegye a testünket, nem azért, hogy roncsolja azt. Furcsa egy anyag a formaldehid, az egyszer biztos, összefoglalva sokszor jótékony, mint a szemműtéteknél és a biológiai szövetek tartósításánál, és sokszor kártékony, mint a szmogban, a körömlakkban.

A legjobb netes rádiók

811

Nem kell tekergetni a potokat, elég ha bepötyögsz egy-két betűt a keresőbe és a legkülönfélébb zenéket hallgathatod. A rádiózás újra divat.

Last.fm

A nemzetközi zenei adatbázissal rendelkező rádiót regisztráció nélkül is tudjuk hallgatni, de csakis a listen menüpont alatt. A rádió lényege, hogy a felhasználók által feltöltött dalokat játssza le, stílus szerint tagelve. Csakis a hasonló zenéket, zenészeket játssza le, hiába van konkrét nóta a fejedben. Szomszédokkal, barátokkal akár üzenőfalon is cseveghetsz vagy éppen már létező csoportokhoz csatlakozhatsz, és hallgathatod a saját rádiójukat. Regisztráció nélkül a weboldalról is hallgathatod, de érdemes letölteni a saját szoftverüket, amit szintén neten keresztül érsz el. Megjelölheted, melyek azok a számok, amik tetszettek, mi az, amit nem akarsz hallani, és ráadásul skippelni is van lehetőséged - így alakíthatod folyamatosan és dinamikusan saját rádiódat. Saját playlistet is összeállíthatsz, és beillesztheted a blogodba is. Ha ez még mind nem elég, rengeteg előadóról megtudhatod, kik alapították a zenekart, mikor és milyen albumokat adtak ki, akár te magad is szerkesztheted az információkat. Saját rádió összeállítása előfizetéshez kötött, az összeg minimális, és megéri. Összességében ez egy óriási zenei online közösségi oldal, ami jól használható, interaktív felületeket kínál, és sok mindent elárulhatsz barátaidnak zenei ízlésedről.

Musicovery

Ahogy kinyitottuk, rácuppantunk, bár messze nem olyan kifinomult, mint a last.fm. A grafikája a legtutibb, amit valaha láttunk, stílusos, színes, mindenféle formában használható, és nem kell regisztrálni ahhoz, hogy zenét tudjunk hallgatni. Mood, dance és me - azaz saját ízlés szerint alakuló - főkategóriákban és ezek alkategóriájában választhatunk zenéket, s ha ez még mind nem lenne elég, az időben is utazhatunk. Nem kell regisztrálni, nem építesz semmilyen közösséget, csak és kizárólag hallgatod a legjobb zenéket, amiket valaki tényleg gondosan kiválogatott. Arra nem jöttünk rá, hogy vajon a zenék frissülnek-e vagy mindig ugyanazokat tudjuk hallgatni, amiket most, mindenesetre a legjobb választás, ha csak háttérzenének kell valami, és nincs kedved bíbelődni vagy gondolkodni, mit is hallgatnál.

Deezer.com

Az ingyenes és legális zenehallgatás - magyar felülettel és magyar előadókkal - már elérhető egy francia szájton is. Itt rövid regisztráció után, szintén a saját zenelejátszó felületén állíthatsz össze tracklistet, amit aztán kedvedre hallgathatsz. Online rádió szekcióval is rendelkezik az oldal, ami gyorsan és egyszerűen kezelhető. Rádióhallgatáshoz a zene menüpontba kell menned, az oldalsó sávban találsz egy Rádiók menüpontot, erre klikkelve választhatsz több zenei stílus közül: rock, hip hop, jazz, live, electro, disco, heavy metal, reggie, és még filmzene rádió is van. Ajánljuk azoknak, akik zenei hírekben is érdekeltek, s az online közösségeket hagyományos funkciókkal szeretik használni.

iTunes

A klasszikus Apple csoda használható minden gépen, így a Windows operációs rendszereken is. Az iTunes rádiós opciója nagyon felhasználóbarát. Leginkább a stílusok között tudsz szemezgetni, van itt alternatív, ambient, blues, rock, klasszikus, country, dance, elektronik, folk, hiphop, pop, de még sportrádió is. Stílusonként legalább ötven rádió közül választhatsz, egyszerűen lenyitod az adott stílus menüjét, kiválasztod a rádiót, rákattintasz és hallgatod. A iTunes felülete letisztult, nem bombáznak hirdetésekkel, nem csúsznak a szemed elé különböző bannerek, szóval light. Próbáld ki! Ingyen letöltheted a felületet, innen.

Mi mindenre jó a kóla?

777

Nem csak belsőleg, külsőleg is alkalmazható a világ legnépeszrűbb itala, összegyűjtöttük nektek, milyen alternatív felhasználási javaslatokra leltünk a kólával kapcsolatban. Tudsz még?

1. Ha csúnyán odaégetted a legutóbbi vacsorát a serpenyőbe, önts bele kólát, és forrald fel, csillogóra marja a felületet.

2. Ha egyáltalán vannak még papírképeid, mármint fotók, és szépia kinézetet szeretnél adni nekik (tudod, ami olyan, mintha dédszüleid korából való volna), egyszerűen egy ecsettel simíts rá kólát, és gyorsan szárítsd meg, ha lehet, áztatás nélkül. Ugyanezt megteheted térképek fotókópiáival is, ha épp nagyon unatkozol.olvass tovább

Hangszóró papírból

773

A papír számtalan extrém felhasználási módot tesz lehetővé. A legújabb egy piramis alakú mini hangszóró, tökéletes az autóban, a szobádban, az irodában. Újrahasznosított anyagból készülnek, és nem igényelnek elemeket. Én azért a hangminőségében nem vagyok biztos, bármennyire is sokféle dizájnnal lehet ezekhez hozzájutni… Neked kéne ilyen?

első előző ...156157158159160... következő utolsó