Mi ez?

Takarékoskodj...

1031

Azzal gondolom mindenki egyetért, hogy a laptopok által nyújtott szabadság varázslatos. Igen ám, de mi van akkor, ha épp nyitva van húsz firefox ablak, egytől-egyig fontos persze, egy dokumentum legalább, amit még nem mentettél, két-három csetablak és egyszer csak villogsz, hogy azonnal válts hálózati töltésre az aksiról vagy ments, ments és ments! De már ki is kapcsolt, mire elővetted a tápegységet és a vadidegen kávéházban megtaláltad a hálózati csatlakozót. Vannak olyan trükkök, nevezzük hasznos tippeknek, amelyekkel húzhatod az időt, amíg az aksi tölti a gépedet.

Maximalizáljuk az üzemidőt! 

Van egy olyan funkcióbillentyű a laptopon, amivel a monitor fényerejét állíthatod, na ezt vedd lejjebb. Emellett a processzort és a hűtést is állítsuk takarékra. A képernyővel kapcsolatban van még néhány energiazabáló: a csilli-villi háttérképek, a mozgó animációk, ezekre semmi szükség, majd otthon bekapcsolod a PC-den vagy ha kábelen vagy. Az extra vizuális elemeket megjelenítő videókátyák, a merevlemez rengeteg energiát felemészt, ezért nem árt, ha kordában tartjuk őket. Biztos azt is felfedezted már, hogy létezik energiatakarékos üzemmód a gépeden - Vezérlőpulton keressük meg a "Energiagazdálkodási lehetőségek" és ott -, na ezt ilyenkor célszerű használni.olvass tovább

Mi ez? MÉM

1037

Felmerült a Hogyan bérelj pecót? című cikkünk hozzászólásai között, hogy akkor most a pecó az nem kecó, mivel a kégliből eredeztethető? Ez kisebb vitát váltott ki a szerkesztőségünkben is és oda lyukadtunk ki, hogy a szó kulturális mutációja figyelhető meg a fogalomnak a kégli, kéró, kecó, pecó módosulásai során. De mégis, hogy alakult ki? És mik ezek az agyunkban? Hogy lett a parittyából atombomba? A MÉM-ek fejlődése során. De mi a csuda az a MÉM? Biztos hallod egy kicsit a MÉM szóban a GÉN szót. Nos, Richard Dawkins a mimetika prototudomány megteremtője szerint a mém szó a mimémából (utánzás) származik. Ez olyan név, mondja Dawkins, ami "a kulturális átadás egységének vagy az utánzás, az imitáció egységének gondolatát hordozza".

Tehát: A kultúra eleme, amely genetikán kívüli eszközökkel - elsősorban utánzással - adódik át. A MÉM egy hasonló replikátor, mint a gén, csak nem sejteket, hanem kulturális egységeket hoz létre, fogalmakat, tárgyakat. Viszont a mémekenek nagyon gyors az evolúciós változása, fejlődése, simán lehagyják a géneket. Hogy jobban megértsük, miről is van szó, itt van néhány példa. Ha azt mondja neked valaki: "De szexi vagy ma!" és erre mindketten elkezditek énekelni Prince-től a U sexy motherfucker-t, akkor itt bizony arról van szó, hogy Prince átadott nektek egy MÉM-et. Vagy például ott van Isten. Nem lehet tudni, hogyan és mikor bukkant fel a világ minden kultúrájában, a mémkészletünkben, de nagyon régóta benne van, annyi bizonyos. Így az Isten-MÉM túlélési és replikációs képessége a mémkészletben magas. Ez valószínüleg annak köszönhető, hogy nagy a lélektani vonzereje, ugyanis egyszerű választ ad a lét óriási kérdéseire. A MÉM-ek úgy fejlődnek, hogy mindig egyszerűbbé teszik az életünket. A mémek a sok hasznos és haszontalan információ mellett forradalmasítják a körülöttünk lévő technikát is. Ahogy az íjtól eljutottak az emberek az atombombáig, úgyanúgy jutottak el a kézi mosástól az autómata mosogépig.

Mi ez? Retek

1025

Raphanus sativus, azaz retek. Van belőle fehér, piros, fekete. A legkorábban kapható zöldség a piacon – mármint frissen – fontos vitaminforrás. Ez a retek, hamar fás lesz és csípős, vagyis pudvás. A nyári retek sokkal tartósabb, a fekete retket még télre is el lehet tenni, oda ahova a krumplit, száraz, hűvös helyre. Persze, hogy ezt a zöldséget is a nagy utazónak, Marco Polónak köszönhetjük, aki Kelet-Ázsiában lelt rá. Azért hasznos növény, mert tele van C-vitaminnal, illóanyagai elősegítik az epe és a máj működését, tehát tisztító hatása van a szervezetünkre. A népi hiedelem azt tartja, hogy: a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. Éhgyomorra nem jó retket enni, mert marja a pocakot. De azon kívül, hogy az asztalra tesszük eledelként, szirupjából és levéből gyógyhatású szer készíthető. A retekből kipréselt levet epebántalmakra szokták használni, a szirupot pedig megfázásra, kínzó, száraz köhögésre. Ezt úgy készítheted el, ha a fekete retket kettévágod, kivájod a közepét – mondjuk egy-két centi átmérőben – és az üregbe mézet teszel. Néhány óra múlva a retek illóolaja keveredik a mézzel, és ez felszakítja a köhögést valamint csillapítja azt. A retket nyersen szokás fogyasztani. Salátákhoz, húsok, sajtok mellé, vagy lesózva a szendvicsbe is nagyon fincsi, sőt én már grillezni is próbáltam. A retket vékony karikákra szeltem, lesóztam, fél óra múlva leöntöttem a levét, és egy-egy percig sütöttem mindkét oldalát. Csuda pikáns.

Mi ez? Teafaolaj

960

Van egy csodaszer, de tényleg. Az ausztrál őslakók már jó ideje használják – ősidők óta, mivel őslakók -, mindenre. Ez a teafaolaj, ami több, mint nyolcvan szerves alkotóelemből épül fel, úgyhogy ezeket most nem is soroljuk fel, inkább azt taglaljuk, hogy mire lehet használni.

A  Melaleuca Altemifolia, tehát maga a fa közel nyolc méter magas, apró, keskeny, krémszínű levelei vannak, és Ausztráliában honos. Antiszeptikus hatása miatt nagyon sok területen alkalmazható. Bőrgyulladásnál, égésnél, rovarcsípésnél hűsítésre használják. Bőr- és nemi betegségek esetén is nélkülözhetetlen, pikkelysömör vagy épp vaginafertőzés kezelésénél.  Remekül használható izom- és más fájdalom csökkentésére, az ínygyulladásra és szájüregi daganatokra, orrdugulásra, bőrpírre, torokgyulladásra és számos gombás fertőzésre. Elpusztítja a betegséget terjesztő mikroorganizmusokat, baktériumokat és a gombákat, pozitívan befolyásolja az ember immunrendszerét. Különösen érdekes az a felfedezés, hogy a teafaolaj antiszeptikus hatása gennyes és véres sebbel érintkezve fokozódik. Tényleg multifunkcionális, még a háztartásban is lehet használni: a fehérnemű higiéniában, a vizes helyiségekben előforduló penész eltávolítására, rovarok, élősködők elűzésére, a háziállatok ápolására és parazitáik eltávolítására használható. Tehát a teafaolaj a kullancs eltávolítástól kezdve, a WC pucoláson át, egészen a fogínygyulladásig mindenre jó. Használjátok!

Mi ez? Hyaluronsav

923

Szkepticizmussal megáldott lényünk, bizony cseppet sem hisz el mindent, főleg azt, amiről még nem is hallott, s bizony elsőre ez az anyag is ilyen. A hyaluron sav létezik. Méghozzá természetes formában a testünkben, pontosabban a kötőszöveteinkben. Ez a kis savunk felelős bőrünk rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. Mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, termelődése a húszas életévekben csökkenni kezd, ez vezet előbb alig észrevehetően, majd egyre rohamosabb mértékben az öregedés jeleinek - ráncok, pigmentzavarok, megereszkedés - kialakulásához. olvass tovább
első előző ...155156157158159... következő utolsó