Mi ez?

Mi ez? Antioxidáns

1105

Antioxidáns. Az oxidáció, az ugye világos, és ez ezt gátolja. Na, jó de leginkább az élő szervezetekben található antioxidánsokat szoktuk emlegetni. Itt kell egy kis biokémia. Oxigén nélkül nem létezünk, ez tiszta sor. Ez biztosítja az anyagcsere-folyamatokat, így rendelkezésünkre áll a megfelelő mennyiségű energia. Most gondoljatok a cigire és a lépcsőre. Kevés oxigén, kevés energia, lihegés. És oxidáció, a tüdőben. Bizonyos helyzetekben (cigizés, stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása és mennyisége is csökken. A szabadgyökök egyébként kellenek, és hasznos jószágok a testünkben. Segítenek a simaizmok működésében, ellátják a szervezet védelmi rendszerét, szembeszállnak a kórokozókkal. Az egészséges testünk kontroll alatt tartja ezeket. Ha ez a kontrolláló rendszer zavart szenved, a szabad gyökök elszaporodva károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését: károsítják a DNS-t, a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat, elősegítik a sejtek öregedését is. Az antioxidáns mennyisége a testedben egyenesen arányos azzal, hogy meddig fogsz élni – ezt mondta évekkel ezelőtt, Dr. Richard Cutler, aki az öregedés elleni kutatásokat végző tanszék vezetője volt, a USA egészségkutató intézetben Washington D.C.-ben. 

Mitől és mit?

Viszont vannak olyan vitaminok, vegyületek, amik csapdába ejtik az oxigénatomokat, és a kontrollban segítenek a testünknek. Tehát, a természetesen is képződő, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodó szabadgyökök megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata. Bizonyos körülmények között, például tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás, betegségek, cigaretta hatására a szabad gyökök termelődése fokozódhat. A szabadgyökök károsító hatása sok betegségben kimutatható: nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a rákos megbetegedések, bőrgyógyászati megbetegedések, több májbetegség kialakulásában. Érthető tehát az antioxidánsok fontos szerepe ezen betegségek megelőzésében, gyógyításában.olvass tovább

Hogyan vegyünk autót?

1084

Biztos ti is elgondolkodtatok már azon, hogy az autó hasznos jószág. De nagyon drága és nem is éppen mulatság. De hasznos. Vegyük például a nagy bevásárlást. Áruházba be, telepakolsz és mégis hogy viszed haza? Hívsz taxit. Mennyivel olcsóbb lenne, ha a saját kis verdáddal beparkolnál az áruház elé, és ha végeztél a shoppinggal, bepakolsz és hazavezeted a cuccot. Vagy ott a hétvége. Kitalálod, hogy elmész megnézni a híresen szép, jövőbeli kulturális fővárost, Pécset és ledöbbensz, hogy két főre, vonattal ez tizenötezer forint, közben egy hasznos jószággal megvagy egy tízesből. Szóval, az autó néha nagy szükség. Igen ám, de a legtöbben baromira nem értünk az autókhoz. Most az új autó vásárlást teljesen hanyagoljuk, mert szerintem többen vagyunk azok, akiknek nincs több milliója egy zsír új verdája, mint akiknek van mondjuk pár százezrük erre a mutatványra.

Szóval, ha megvan az igény és a pénz, akkor már csak a megvalósítás van hátra. Hol kezdjük? Hát persze, hogy mindennek az origója a google. Beírjuk, hogy használt autó, és már ki is köpött a google vagy négymillió találatot, már csak szemezgetni kell. Persze a legjobb, ha kiveszel egy szabadnapot és elmész egy-két használtautó kereskedésbe és végigpásztázod a felhozatalt.  Légy résen! Eleve készülj fel kellemetlenkedő kérdésekkel, hogy a kereskedő ne nézzen hülyének – mert biztos, hogy annak fog, főleg, ha nagy babaszemekkel állítasz be, tűsarkúban. Oké, de mik legyenek ezek a fontos kérdések, kérések? Sorolom máris! olvass tovább

Pukkassz!!!

1076

Biztos te is kaptál már olyan csomagot, vagy bonbont, amiben buborékborítás volt, hogy ne törjön össze a tartalom. Ezt nagy előszeretettel pukkasztgatja mindenki. De sajnos a buborékok elfogynak egy idő után és ki lehet dobni az egészet. Végre feltaláltak egy olyan kulcstartót, aminek a borítása a megtévesztésig hasonlít a buborékborításra, de sosem fogy el, bármennyit pukkantgattál. Összesen nyolc buborék van rajta, a színt te választod ki, hogy milyen legyen. Lehet babakék, rózsaszín vagy épp átlátszó. Elemmel működik, de az tartozék. Mérete négyszer négy centis. Ráadásul, ha száz pukkanást generáltál már a kulcstartón, akkor megváltozik a pukk hangja. Nagyon vicces, épp ezért képtelenség leállni róla! Alig kétezerötszázért a tied lehet!

Ez tetszeni fog, csajok!

1069

Nagyi hatalmasat nézne, ha épp látogatóban van és megkérnénk, ugyan bontson már fel egy csirkét ezen a vágódeszkán. Ami persze nagyon nem deszka, a szó szoros értelmében. Ez a felület ugyanis akrillal kezelt, ellenáll a konyhai behatásoknak. LCD kijelzővel rendelkezik és még recepteket is tölthetsz fel rá a netről, de akár videókat is lejátszik, amiben praktikus trükköket láthatsz. Hogy mikor lesz kapható a Vasedényben? Szerintünk soha. 

Mi ez? Spárga

1067

 A zöldségek királya, a királyok zöldsége az Asparagus Tourn.  Meghúsosodó szárhajtásáért termesztett növény. Fehéres-pirosas, leves szárat hajt, melyen húsos pikkelylevelek csavarodó sorban fakadnak.  Folyók partján vagy árnyékos, nyirkos helyen vadon nő, de mivel finom és egészséges termesztik is. Oké, hogy finom – persze kinek, mi a finom - , de ideális fogyókúrához. Száz gramm főtt spárgában tizenhárom kalória található. Van benne kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2- és C-vitamin.

Szexi történelem

Na, de mi nem ezért fogyasztjuk, hanem mert kiváló vágyfokozó. Igen! Afrodiziákum. XIV. Lajos, egyik ágyasa, egy bizonyos  Madame Maintenon, borzasztóan örült a spárgás eledeleknek, mert már az alakja is a szexet juttatta eszébe. Bizonyos források szerint, Egyiptomban honos növény a spárga és valamelyik nagy utazó által került Európába. Mivel nagyon sok gondozást, odafigyelést igényel a termesztése, eleinte csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak ennek a növénynek a fogyasztását. A korábban már említett király kertésze olyan ügyesen bánt a spárgával, hogy télen-nyáron hozzájuttatta a királyt ehhez a zöldséghez, és persze az ágyasait is. Ezért a király nemesi címmel és egy kitűnő birtokkal jutalmazta őt. 

A piacon mi is bármikor hozzájuthatunk, de igazán áprilisban és a nyár elején van szezonja. Ha kimész a piacra és nem akarsz fás szárú, rossz-rossz spárgát tenni kedves társad elé az asztalra, akkor kicsit nyomkodd meg a spárga szárát, és ha sárga folyadék jön belőle, akkor tuti friss. Ezután még három napig eláll a hűtőben, de csomagold be vizes pamutba vagy konyharuhába! olvass tovább
első előző ...154155156157158... következő utolsó