Lélek

Körmünk szakadtáig

908

Tudományos elnevezése is van, ennek a rossz szokásnak: onychophagia. Gondolhatjátok, ha latinul illetik, mekkora figyelmet szentelnek neki a világon? Amszterdamban tavaly szeptemberben nyílt egy klinika, ahol kizárólag azzal foglalkoznak, hogy az embereket leszoktassák a körömrágásról. A módszerük egyrészt eszköz, ami segíti a leszokást a rossz szokásról, olyannal, amely szabad mozgást enged a kéznek, de lehetetlenné teszi rágását, emellett lelki terápiával és tanácsadással szolgál pácienseknek. A körömrágásról teljesen leszoktató kúra négy hetes. Az eddigi klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a „betegek” 98%-a nem is szokik vissza a rágcsálásra. Te rágod a körmöd? Rágtad? És hogy szoktál le?

Szexes álmok

888

Álmaink jönnek, mennek, éjszakáról éjszakára változnak. Van, hogy nem tulajdonítunk nekik jelentőséget, hiszen összekuszáltak, nem is tiszta igazából, hogy hogyan is volt az egész, de vannak olyanok is, amelyek mélyen bennünk maradnak napokra, rossz érzéseket keltenek vagy épp jókat. És a legfurább, hogy leginkább elhallgatott álomtípusunk a szexuális álmainkat rejtik. Reggel felébredve párunk mellett biztosan nem meséljük el, hogy képzeld, Gizivel álmodtam, és a ceruzahegyes csiklójával. Fellapoztuk a leggyakrabban használt álmoskönyveket, és meglepő értelmezéseket találtunk, melyekre mind egytől egyig rá tudunk cáfolni.

De mit jelenteknek ezek az álmok, van egyáltalán jelentőségük? Jung és Freud óta alapvető fontosságúnak tűnnek álmaink. Leginkább pedig a szexuálisak. Sokan úgy vélik, hogy elfojtott vágyaink jelennek meg az álomképeinkben, holott lehet, hogy csak arról van szó, hogy az életünk minden pillanatában jelenlévő dolgok, mint például a szex, egyszerűen begyűrűznek álmaink közé is. Pszichológusok szerint, álmunkban a legszélesebb palettán foglalkozunk a szexualitással. Ha nem veszünk tudomást saját szexuális természetünkről, túlságosan agyunkkal irányítjuk azt, bizony álmainkban többször is felszínre jönnek ezek képek. A szexualitás olyan igény – álomban és valóságban egyaránt -, amellyel egy másik ember közelségére vágyódunk. A partner ezt a közelséget szimbolizálja, ha minden ember teljes egésznek érezné magát, nyilván nem akarna céltalanul szexelni, csak akkor, ha szaporodni akar.olvass tovább

Miben hiszünk?

854

Jön a húsvét, egy olyan ünnep, melynek vallási gyökerei köztudottan erősek, s egy olyan ünnepet ülünk csokinyulakkal és kiscsirkékkel, ami az egyik legnagyobb világvallás egyik legfontosabb fejezetéhez kötődik. Miközben ebben az egészben sokan nem hiszünk, és ekkor jött a kérdés, mégis miben hiszünk ma, 2008-ban Magyarországon? Mindenki hisz valamiben, ha másban nem, hát saját magában vagy legalább abban, hogy nincs értelme hinni. Nem isteneket, nem vallásokat, hanem a hitet akarjuk boncolgatni. Figyelem, szigorúan áltudományos okoskodás következik.

Miért kell?

Úgy tűnik, a hit alapvető igénye az emberi természetnek, a hétköznapok túlélésének fontos eszköze, hisz szinte elviselhetetlen az a nyomás, hogy mindenért te magadban vagy felelős, minden rajtad múlik, és a téged körülvevő világ dolgait magadban, egyedül kell értelmezned és feldolgoznod. E szempontból teljesen mindegy, hogy pogány isteneket imádsz, hogy keresztyén vagy, iszlám, buddhista, esetleg a sorsban hiszel, a fontos csak az, hogy úgy érezd, nem vagy magadra hagyva, van valami, amiben bízhatsz, aminek feljebbvalóságában hihetsz, ami tőled függetlenül biztosítja a világ működését, s erre a működésre egyben magyarázatot is ad. Támasz ez, segítség és megnyugvás.olvass tovább

Hogyan szakítunk?

850

Hogy miként szakítunk, sok mindentől függ. Épp úgy, ahogy kapcsolataink, szerelmeink különböznek, úgy a szakítási metódusaink is. Függ attól, hogy "mekkora" volt a szerelem, mennyire voltatok társak és megvolt-e az a bizonyos MI, amit ketten hoztatok létre vagy csak egy laza együttjárósdiról volt szó. Általában azért szakítunk, mert valami nem jó, de az is előfordul, hogy azért szakítunk, mert túl jó, megélhetetlen, esetleg többre vágyunk, vagy éppen mások az egymással szembeni elvárások. A legdurvább szakító ok az összetartozás és a bizalom hiánya, de lehet, hogy valakiről kiderül, hogy simán őrült, vagy éppen lapos a szex. Előfordul az is, hogy egyszerűen csak hiányzik az az idegállapot, amit a szerelmeknél már megszoktunk, és akárhogy is keressük, nem jön.

Derült égből villámcsapás

Ez az a típusú szakítás, amikor az egyik fél hirtelen, szinte minden - jól - érzékelhető és látható előjel nélkül beadja az unalmast. Tapasztalataink és ismert történetek szerint ez inkább pasiknál jellemző. Ők, akik kevésbé hisztiznek, kevésbé fejezik ki a problémájukat, és egyszer csak úgy érzik, elég volt, betelt a pohár, és innen már nincs visszaút. (Egyébként a visszaútnak semmi értelme, ha valamelyik tagja a MI-nek úgy érzi, hogy vége, akkor ott bizony valami megromlott.) Mindenesetre bizonyos, hogy ez az egyik legdurvább formája a szakításnak. Átélni azt, hogy hétfőn minden rendben van, tervezgettek, szerelmeskedtek, és másnapra megszűnik minden, na az nagyon kemény tud lenni. Persze utána, amikor az ember már tiszta fejjel végiggondolja, mi is lehetett a gyökereknél, akkor valamivel könnyebb, mert rájön, valószínűleg nem volt őszinte az az ember, aki iránt ilyen mérhetetlen érzelmeket táplált, és aki hirtelen ekkora csalódást okozott. De ez akkor már mindegy, hiszen a szenvedély és a szenvedés kipipálva.olvass tovább

Munkahelyi szerelem

845

Brad és Angelina, John és Jackie Kennedy, Britney és Justin… ők mind-mind a munkahelyükön találkoztak. Azért mi halandók jóval kisebb számban találjuk meg a nagy szerelmet a munkahelyen, mint a sztárok, egy tanulmány szerint kettőből egy európai munkásember viszont került már közelebbi kapcsolatba kollégájával, egy kávé és péksüti közös elfogyasztásánál. 

Neked volt már munkahelyi szerelmed? Beleestél már a főnöködbe? Szemeztél már vele a kávégép fölött? Vajon miért nem lövünk házi nyúlra? Olyan evidens lenne... Vagy nem? Nem biztos, hogy az edzőterem, a könyvtár vagy a buli a legalkalmasabb hely arra, hogy ismeretségeket kössünk. A munkahelyünkön van választék bőven, és itt még az is könnyebben kiderül, hogy milyen ember a másik.

első előző ...153154155156157 következő utolsó