Lélek

Segítség, haldoklik!

995

Az elmúlt hetekben több szerettemről, barátomról, munkatársaimról is kiderült, hogy beteg. Van, aki gyógyíthatatlan, van aki nem csak épp nem figyelt oda a lelkére és olyan durva pszichoszomatikus betegsége lett, hogy még az is lehet, hogy meg kell műteni. Aztán tegnap felhívott egy kedves ismerősöm, hogy van egy barátja, aki haldoklik és napok óta nem tud az információval mit kezdeni, csak arra képes, hogy mámorodásig igyon. 

Elgondolkodtam, vajon mivel tudunk segíteni, amikor ekkora baj. Mert  halálos betegnek lenni, nem könnyű. Van az első fázis, amikor még bízol benne, hogy épp ma fognak felfedezni valami gyógyszert, aztán belefáradsz a várakozásba, elkezdesz bízni a csodákban, de mégiscsak a halál az, ami közeledik. Roham tempóban. Mert innentől kezdve mindegy, hogy egy év vagy három, esetleg csak két hónap. Ott lebeg Damoklész kardjaként a fejed felett.




olvass tovább

Mit teszel, ha kikészülsz?

948

Ahány ember annyi féle mannát használ lelki bánatra. Az étel sokunknak okoz örömet, de persze van, akire olyan hatással van a bánat, hogy összeszűkül a gyomra és egy falatot sem bír letolni a torkán. Vannak olyanok, akik féktelen és eszeveszett bulizásba vetik magukat, tudatmódosítókat sem elaprózva teremtenek maguknak hangulatot. Van, aki visszavonul, ápolja a lelkét, olvasgat vagy épp átfesti a lakását. 

Édes étel

A legelterjedtebb a csoki majszolás. A csoki tartalmaz endorfint, ami boldogsághormon, fokozza a szellemi teljesítőképességet - ami segíthet a „tisztánlátásban” - csökkenti a vérnyomást, ami szintén jótékony bánatos szívünkre. Ráadásul a csokoládé, ez a fekete manna erősíti az immunrendszert, ami lelki fájdalmaknál különösen jól jön, hiszen ép testben ép a lélek. A testünk általában tudja mi kell nekünk, tehát együnk csokit. Nekem még különösen bejön, a keserű csoki mellé a lédús gyümölcs. Emlékszem egy különösen szívszakító eseményre, ami után csak csokikat és gyümölcsöket majszoltam, hónapokig, meg is lett az eredménye, mínusz tíz kilóban. 



olvass tovább

Barátok közt

947

A barátságról már annyi mindent hallottunk, annyi tapasztalatunk van, hogy akár evidensnek is tűnhet a téma, de vajon mit is értünk pontosan a barátság alatt? Ahány ember, annyi barátság és azt is szokás mondani, hogy madarat tolláról, embert barátjáról. Ennyire meghatároznák a barátok az életünket, egyéniségünket, személyiségünket? Valójában mi választja el a barátot az élettárstól? Az emberi kapcsolataink a kötődés és meghittség alapján tovább differenciálódnak, lehet intim vagy akár felszínes is, bármi, ami ezen a széles skálán mozog. A webtársadalomban könnyen szerezhetünk szeretőt, akár arctalanul idealizálva szerelembe is eshetünk, de barátságot vajon tudunk így ápolni? Vagy ehhez szükséges csak igazán a szemtől szembeni kontakt?

Mi alapján választjuk?

Az attitűdhasonlóság nagyon fontos szempont, hogy értékrendjét tekintve ugyanaz legyen számára is a jó és a rossz. A közös téma és hasonló társadalmi helyzet sem árt, ezek is kellenek ahhoz, hogy a normális fogalma ugyanaz legyen. Barátokat aszerint választunk, milyen a belső kisugárzásuk, a külsőségek egyáltalán nem jelentenek szempontot, ez is a magyarázat arra, hogy a barátokkal nem élünk szexuális életet, vagyis pontosítsunk, ritkán esik meg az ilyen. Általában a barátunk "nem az esetünk", kivétel ez alól az, ha egy viszony után marad fenn egy tartós barátság.

A jó barát

A baráti kapcsolatok kialakulása abban a korban kezdődik, amikor egyre gyakoribbá válik a szülőkkel való konfliktus, ekkor van az, hogy jó valakivel megbeszélni az ügyeinket, jó, ha meghallgat és akár még tudja is, mit élünk át éppen. Mindenképpen olyan ember, aki képes másokat is szeretni, lehetőleg elvárások és feltételek nélkül. Jó érzéseket kelt, nem kell feszengeni, mert nincs miért, miközben bizonyos értelemben véve nagyonis meg kell felelni, de ezeknek szívesen felelünk meg, mert tudjuk, valójában a legjobbat akarjuk egymásnak. A jó barátok terelgetik egymás életét, megértenek, és türelmesen kivárják, hogy elkövesd a saját hülyeségeidet, nem követelik és kényszeríti ki a szeretetet vagy ha igen, akkor meg lehet nekik mondani. Mindent meg lehet velük beszélni, ki lehet mondani, vannak ugyan titkok, akár közösek is, ám a bizalom nem kérdéses egyik részről sem. Egy jó barát fájdalmakról nem kérdez, megvárja, amíg magától beszél róluk az ember, talán a legfontosabb, hogy nem adja ki a barátját soha, még akkor sem, ha nem ért egyet bizonyos döntésekkel vagy cselekedetekkel. Alapvetően ők a valódi élettársak, annyi különbséggel, hogy nem együtt fekszünk le és nem együtt ébredünk, tehát pusztán az együttélés és szeretkezés választja el a barátot a partnertől. A jó barát korrekt és ő az, aki a legrosszabb oldalunkat is ismeri, és még azzal együtt is nagyon szeret és elfogad.



olvass tovább

Írd ki magadból a rákot!

930

„Nyugodtan írj e-mailt, legalább kiírod magadból!”; „Vezess naplót, írd ki magadból!” Írd ki magadból... ! - hányszor, de hányszor hallottuk már ezt a tanácsot, ha valami fájt a lelkünkben és a rák ott fáj csak, mert a rák a testednek nem fáj, csak szétrág. A lelkedet. Legtöbben úgy gondoljuk, hogy áh, ez velem úgysem történhet meg. Nincs a családban, nem is volt, akinek tumora lett volna. Nem cigizem, egészségesen élek, nem fáj semmim miért lenne? De bizony a rák nem válogat és csak az immunrendszerünktől függ, hogy az állandóan termelődő ráksejtekkel meg tudunk-e birkózni vagy kóros sejtszaporulatként fognak determinálódni a testünkben, a lelkünkben, az életünkben. Vannak kezelések, vannak hatékony egészségmegőrző, helyreállító, rekreáló programok, sokan meggyógyulnak ebből a nagyon durva betegségből, de a lelkük? Azzal mi van? 

Amerikai tanulmány szerint a rákbetegeknek sokat segíthet, enyhíthet a kínzó félelmeiken, ha rendszeresen kiírják azokat. Le kell írni mitől tartasz, hogy mi az ami eszedbe jut, minden asszociációt, gondolatot, dühöt és elkeseredettséget. A The Oncologist című orvosi szaklapban jelent meg a tanulmány, amely kutatásokon alapszik és alátámasztja, hogy a kezelések során és gyógyulás vagy éppen a halálhoz vezető utat megkönnyítették ezek az önfeltárulkozások. A betegek fele nyilatkozott úgy, hogy megváltoztatta a betegségről alkotott képüket az írás, és majdnem negyven százaléka azt is hozzá tette, hogy a helyzetüket is más színben látják, nem annyira elkeserítőnek. mint addig. A testi kezelés mellett mindenképpen hasznos beiktatni lélekterápiát is, ezért a tanulmány készítői kezdeményezték, hogy az amerikai ontológiákon bevezessenek egy programot, amelynek az a lényege, hogy a rákbetegek írásterápián vegyenek részt.

Bűbájaink

918

Melyikünk ne bizonytalanodott volna el már élete során? Ilyenkor gyakran spirituális szinten keresünk megoldásokat, de ha nem is megoldást, iránymutatást mindenképpen. Hallottunk már varázslatosan beteljesülő jóslatokról, és ha szkeptikusak is vagyunk, azért valljuk be, néha csábítónak tűnt, hogy mi is jósokhoz, asztrológusokhoz, számokhoz értőkhöz forduljunk, de legalábbis felüssük az ősi kínai jóskönyvet, a ji csinget. Megpróbáljuk sorravenni a különböző jövendőmondó, útmutató módszereket, amelyekhez végső bizonytalanságunkban fordulunk vagy fordulhatunk.

A cigányasszony és a papagáj

Aki járt már Budapesten a Nyugati téri aluljáróban, biztosan belefutott a cigányasszonyba, aki egy papagájjal kis papírgalacsinokból jósol. Még nem próbáltuk, de valószínűleg a papagájnak nem sok köze van az auránkhoz. Úgyhogy nem is elemzzük bővebben. A klasszikus jóslás a kártyajóslás, ami mindenkinek elsőre a fejébe ötlik. Itt is van többféle, a cigánykártya, a magyar és a tarot, ami a legelterjedtebb. Ezeket ki is prbáltuk szépen sorban. Néhány éve történt egy eset, amikor kaotikus szerelmi életemet és úgy összeségében a káoszt, ami épp aktuális volt a mindennapjaimban, nem tudtam kibogozni, hát felhívtam Katit, a leghíresebb pécsi cigányasszonyt, hogy jósoljon nekem. Időpontot leegyeztettük, péntek délután egy és három óra között. Olyan környéken él ez a nő, ahol panelházak tömkelege található és a forgalom sem kicsi. Fél háromkor kerestem a házat a panelok között, egyszer csak utánam kiabál egy idősödő, barna asszony: "Ide gyere, már vártalak!" Megdöbbentem. Vajon az összes többi járókelő között, hogy szúrt ki éppen engem? És honnan tudta, hogy én vagyok, aki őt keresi? bizalommal telve felmentem a lakására, egy köszönésen kívül semmit nem kommunikáltunk, nem kérdezett semmit, nem mondott semmit, még csak rám se nézett. Leült az asztalához, engem is leültetett, bekapcsoltam a diktafont, és osztott.

Magyarkártyából történt a jóslás. Jó háromnegyed órán keresztül beszélt a múltamról, a jelenemről és a jövőmről. Azokról a lehetséges választásokról amelyek előtt állok. Megközelítő időpontokat adott meg, hogy mikor milyen feladataim lesznek. Mit mondjak, teljesen el voltam képedve. De a legdurvább az, hogy szó szerint beteljesültek azok, amik ott elhangzottak. Még ma is előfordul, hogy visszahallgatom a felvételt és döbbenten tapasztalom ,hogy olyan dolgok következtek be, amelyik akkor teljességgel képtelenségnek tűntek. Lehet, hogy önbeteljesítő folyamatok hatásra valósultak meg az elhangzottak, de nem hiszem, hogy édesapám halálát bármiféleképpen tudtam volna befolyásolni. Ezt is megmondta a jósnő, na ugye.



olvass tovább
első előző ...152153154155156... következő utolsó