Közösség

Két év alatt ötszámillió - dollárban

81

558 255 524 $. Ennyit muzsikált össze az öregfiúk rockzenekara, a Rolling Stones az elmúlt két évben. A Bigger Bang turnénál a világon még nem volt jövedelmezőbb rock'n roll partysorozat. Érdekes módon ezt a turnét mindenki az utolsónak könyvelte el - talán a rockerek kora miatt -, de Mick Jagger minden nyilatkozatában hangsúlyozza, új számokat írnak, új lemezt adnak ki és új turnékat terveznek.

Legjobb zombifilmek

87

5. Day of the dead

George A. Romero sorrendben harmadik zombifilmje a Day of the Dead. Az alapötlet miszerint a Földet elözönlötték az élőhalottak nem újdonság, az hogy az emberek a legnagyobb bajban sem tudnak összefogni hanem széthúznak az sem. Mégis tökéletesen működik a film és ezt nem lehet mással magyarázni, mint Romero zsenialitásával. A történet a következő:  A Földet elözönlötték a zombik. Egy helikopter járja a városokat túlélők után kutatva. A helikopter utasai egy elkerített katonai bázishoz tartoznak egy ott lévő bunkerben próbálják átvészelni a mindennapokat. Tizenketten vannak, katonák és tudósok vegyesen. A bázis új vezetője Rhodes százados, aki totál be van kattanva, nem a demokrácia híve, rendszeresen összetűzésbe kerül a civilekkel. Egyébként is mindenki mást akar. A százados eltűzni a bunkerból, Sara a kutatónő megfordítani a zombi folyamatot, míg a Frankensteinnek csúfolt Logan prof. kontrollálni akarja a zombikat. Utóbbi hol gusztustalan operációkat hajt végre az élőholtakon, hol megpróbálja őket tanítani. Mivel a prof. kísérletei során rohamosan fogynak a páciensek egy ún. halászó módszerrel fogják ki az elkülönített zombikat.olvass tovább

Őrjöngés az Arénában

83

Kicsit döcögve, a látogatók őrjöngése közepette, de megnyitott egy szuper pláza a Keletinél. Hogy miért szuper az Aréna Pláza? A Breshka, a Peek & Cloppenburg és a MAC miatt. Na, meg azért, mert hatalmas üzletek laknak benne. A Peek például kétszintes, ami a hazai bevásárlóközpontokban található üzleteknél egyáltalán nem megszokott. Négyezer négyzetméter tele elsőosztályú munkaruhával. Hatalmas terület, gondoljatok csak az Árkádban lévő H&M-re! Bár az üzlet alapterülete nem kicsi, mégis zsúfolva van a ruhaállványokkal, nem hogy kényelmesen nézelődni, de még elférni is alig-alig lehet. Itt ezt megoldották azzal, hogy felépítették Magyarország legnagyobb plázáját, és fele annyi üzletet alakítottak ki benne, mint amennyi egy fele ekkora üzletközpontban megszokott. Összegezve jól elférünk, és a folyosókat sem méretezték irreálisan nagyra, ebből szintén az üzletek profitálnak. Érzetre semmivel sem nagyobb az Aréna mondjuk a West Endnél, sőt, csak azt mondják, hogy nagyobb.olvass tovább

Iron and wine

76

Van ugye ez a hihetetlen indie folk-boom a tengerentúlon, sorra jönnek ki az albumok, én meg csak töltök és törlök - vagy azért, mert beugrik, hogy pont ilyenre csapkodta a térdét Charles Ingalls a Farm, ahol élünkben, vagy azért, mert senki sem tud jobb lenni Sufjan Stevensnél.

Az Iron & Wine The Shepherd's Dogjánál viszont megakadtam. Nem tudom, hogy mi a trükk - szakállas ember mantrázik magas hangon, alatta kellemesen csordogál körbe-körbe valami dallam -, elvileg nyomni kellene a delete-et, a Boy With a Coint mégis két órán keresztül hallgattam a szakadó hóesésben valahol Budán, még mielőtt kiderült, hogy a többi track is teljesen tökéletes. Nem megy ki a fejemből, ötös.

Köszönjük vaninna!

Szolidaritás Éjszakája

77

Az Utca Embere Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg a Szolidaritás Éjszakáját. A budapesti Nyugati téri aluljáróban, ma délután 16 órakor kezdődik a rendezvény. A tervezett program: hajléktalan művészek előadása, étel- és ruhaosztás, majd virrasztás. A rendezvényhez Tatabányán, Győrött, Miskolcon és Kecskeméten is lehet csatlakozni. (Szegeden és Debrecenben tegnap tartottak hasonló megemlékezést.) A vidéki programok linkjeit itt lehet elérni. Ki lehet próbálni, milyen egyetlen novemberi éjszakát egy aluljáróban tölteni, vagy milyen kartondobozon feküdni.

Én pár éve részt vettem, talán az első ilyenen, megindító volt a fagyhalált halt hajléktalanokról való megemlékezés, ahol önkéntesek pár percig mozdulatlanul feküdtek a földön, egy-egy nejlonnal letakarva. Megdöbbentő élmény maradt, még úgy is, hogy a virrasztáson nem maradtam ott.
Hajléktalanok mindenhol vannak, helyzetük tökéletes megoldása valószínűleg lehetetlen, azonban hiszek benne, hogy a jelenlegi helyzeten nagyon sokat lehetne javítani. Hogy hogyan, arról megoszlanak a vélemények.

Az Utca Embere Egyesület harcol a lakhatásért való jog elismeréséért. Mások azt mondják, menjen dolgozni a csöves, van munka, csak a lusták nem tesznek semmit sorsuk javításáért. Az egyik oldal úgy véli, nem azért dolgozik, hogy a pénzéből másoknak is adjon, a másik oldal szerint nem szabadna luxusautókkal járni és olimpia szervezéséről álmodozni, amíg sokan kapualjakban élnek és megfagynak télen. Ezek szélsőségek, de a kérdés kérdés marad: Felelősek vagyunk egymásért? Vagy nem? Erről a témáról sokat lehet, és érdemes is beszélni. Aztán ha megszületik valami konszenzushoz hasonló, akkor jó lenne cselekedni is.

Köszönjük: antibaby

első előző ...376377378379380 következő utolsó