Közösség

Mos Def

119

Mos Def megmutatta november 22-én Budapestnek, hogy milyen egy vérbeli hip hop buli az ő felfogásában. Az elején attól félt, nem fogja senki se érteni, mert angolul szövegel, de a magyar közönség hamar megérttette vele, hogy neki csak mondania kell, egészen bizonyosan, most definitely, meg fogjuk érteni. És ő nem csak elreppelte, igaz hangon el is énekelte, hogy mi is a helyzet, vagyis hogy What’s Going On (Marvin Gaye).

Ezen az estén a Studio-ban kaphattunk egy jó másfél-kétórát a brooklyn-i hip hop iskola legjavából, funk-soul-disco köntösben, persze hátizsákos indítással. Régi iskola új hangzással. Ahogy Mos Def, becses nevén Dante Terrell Smith szereti. A vegyesen overground puccos pubertásokból és elhivatott hip hop arcokból összegyúrt közönségnek is láthatóan tetszett, ahogy a két kísérő DJ a jól ismert Mos Def beatek közt adagolta a régi 70-80-as évekbeli klasszikusokat, amikre Mos Def hol táncolgatva, hol bevetve énekhangját és sugárzóan pozitív energiáját ráduplázott, fejet hajtva a nagyok előtt, akikbe muszáj volt kicsit belehallgatni, mert innen jön az inspiráció: Aretha Franklin, Marvin Gaye, Frank Sinatra, Yellowman, Sly Stone, Tribe Called Quest, Pete Rock,  Jay Dee. Volt minden, ami visszaidézte a zenetörténelem rockandroll, funk, soul, jazz, hip hop, reggae, ska, boogie diszkóhangulatát. És még ennél is több: két magyar számot is becsempésztek a repertoárba. Hihetetlenül hangzott, de valóban Zalatnay-t hallhattunk, Mos Deffel a színpadon. Ennél aztán még katartikusabbnak tűnt, mikor a közönség lélegzetét visszafojtva hallgatta a mighty rapper torka mélyéről jövő Let The Sun Shine In-t.olvass tovább

My name is Dita, I'll be your mistress tonight..

108

Dita von Teese maga az erotika, a michigani születésű manikűrös mama és gépész papa lánya mára világszerte ismert 1940 évek mozifilm és klasszikus divat rajongásáról. Egészen tizenöt éves koráig klasszikus balettozott, ez visszaköszön performanszaiban, ahol gyakran láthatjuk, az úgynevezett 'en pointe' pózban. Amióta első melltartóját megkapta, szenvedélyesen imádja a fehérneműket, valószínűleg jóval szebb és nagyobb a gyűjteménye, mint Kiszel Tündéjé. Dolgozott fehérnemű boltban is, karrierje tizenkilenc évesen indult, amikor egy sztriptízbárban kezdett táncolni. Itt vintage stílusban egy méhkas-szerű hajat kreált magának, s hosszú kesztyűket öltött. Később stílust váltott, még a sztriptízbárban glamour lány, majd retro pin-up lány lett, innen egyesen következett a fétis. Címlapokra került, ahol igyekezett felülmúlni Bettie Page-t, a fétis istennőt, igéző pillantásával sikerült is ezt elérnie, mellesleg a többi lány egyáltalán nem tudta felvenni vele a versenyt. Dita már 1992 óta kering az interneten, az első lányok közt volt, akik meghódították a világhálót.

A leggyönyörűbb erotikus performanszokat láthatjuk tőle a világon, a Charlie Angyalaiban Cameron Diaz Dita híres óriás Martinis pohárban fürdő jelenetét adta elő, ült már abszintos és pezsgős pohárban is, volt paradicsommadár egy kalitkában tollakkal, és vonaglott óriási hintalovon. Performanszain kívül Dita tavaly írt és kiadott egy életrajzi könyvet, filmekben szerepel (vannak saját erotikus fétis filmjei) és idén a M.A.C. Viva Glam arca.

AfroAid

104

Az AfroAid világzenei fesztivál immár rendszeresen jelentkezik, tavaly a Gödörben, idén tavasszal az Almássy téren, most ősszel ismét a Gödörben, sok jó zenésszel, dob- és tánc-show-kkal, és nem kevés altruizmussal megtámogatva. Tavaly többek között ott voltak a Korai ütősök, a Szilvási Gypsy Band, a Peca, a Nomada, a Makám, és akikre mindig számítani lehet, így idén is jöttek: a konga dobosok, a capoeirások, a Chalaban, a Masszív, a Vodku és DJ Lee n’gum. Palya Bea fővédnöki címmel tisztelte meg az eseményt.

Elgondolkodtató, hogy ide valójában mindenki azért megy el, mert segíteni akar. A zenész is ingyen lép fel, a közönség is azért vesz jegyet, és ha meg tudja magának engedni, ad annyi pénzt, hogy elmondhassa magáról, neki van egy táv-örökbefogadott gyereke. Ez most évi 36 ezerbe kerül, az havi 3 ezer forintba. Persze ez nem csak a pénzről szól, hanem arról, hogy adni és segíteni alapvető emberi szükséglet, nyilvánuljon ez meg akár egy tamagochi nevelésében, akár a hajléktalanoknak odaadott forintokban.

A celebek közt elindult örökbefogadási divathullámot most tegyük félre. Ez más, könnyebben megvalósítható, nyomonkövethető és nem jelent akkora felelősséget, mint az, hogy valóban elhozunk egy csecsemőt mondjuk Afrikából. Az egyesület honlapja (www.afroaid.hu) tele van információval, fotóval, meg lehet nézni a gyerekeket, el lehet olvasni a beszámolókat, az afrikai élményeket, s megtudhatod, mennyi mindent tudsz adni nekik, hogy ők azt továbbadhassák.Igen jól áttekinthető, hogy hová megy minden garas. Kárba nem. A rendezvénnyel és a mozgalommal kapcsolatos kérdéseinkre Mayer Ágnes Kata és Szigeti Balázs, az Afroaid Egyesület tagjai válaszoltak.olvass tovább

Hogyan vásároltam telefont?

86

A mobiltelefon-vásárlás először egyszerűnek tűnt. Sima ügy, felkeresem a szolgáltatót, végignézem a készülékeket, és választok egyet. Az eleje ment is, felkeresten a szolgáltatót, nézegettem a készülékeket, de lassan rájöttem, gőzöm sincs arról, mi miatt kerül annyiba amennyibe, ötletem sincs, hogy egyes kütyük (rövid kis szavak, hárombetűs kódok) mit is takarnak, arról meg végképp fogalmam sem volt, hogy kell-e nekem olyan a mobilomba. Egyáltalán mi kell, milyen és mennyiért? Első körben meghátrálva végül úgy döntöttem, az interneten tájékozódom, hogy valami fogalmam legyen, mit is válasszak.

Annyit tudtam, hogy van egy márka, ami nekem eddig mindig bevált, ez jó kiindulási pontnak tűnt, meg is néztem, a szolgáltató mit ajánl ebből és mennyiért, természetesen még mindig az interneten. Árat persze nem találtam a márkában gyártott készülékekhez, és eleve, minden telefon mellett csak egy lista van arról, hogy az adott készülék mire képes, ami a telefonfreakeken kívül nagyjából mindenkinek érthetetlen, én már ott leragadtam, hogy SMS és MMS. Tehetetlenségemben újfent elmentem a szolgáltatóhoz, ahol az első szerelemre kiválasztott telefont (szín, forma és márka alapján) meg szerettem volna venni.olvass tovább

Mi az az USB?

97

Az USB mozaikszó, ha kibővíted a mozaikokat, ezt kapod: Universal Serial Bus, tehát univerzális soros sín. Magyarázat: univerzális, tehát sok-sok mindenhez használható, a karóra összeköthető a PC-vel, bedughatjuk az autóba is akár, azon keresztül hallgathatjuk a zenét. És milliónyi lehetőség is van ezen kívül. Soros... na itt arra tudok gondolni, hogy ha belenézel az USB csatlakozóba láthatod, hogy két sorban helyezkednek el a csatlakozók. Persze nem ezért soros. Kétfajta csatlakozás létezik, a soros és a párhuzamos, erre emlékszünk fizika óráról. Az USB-nél viszont nem a csatlakozás módjáról van szó, hanem, hogy sorban tolja a biteket, szépen sorban masíroznak egymás után, és nem egymás mellett. Kevesebb kábel kell hozzá, mint a párhuzamoshoz, viszont kicsit lasabb, bár az utóbbi időben nagyot fejlődött a soros technika.

Az USB hasznos. Egyszerű csatlakoztatni, annyira evidens, hogy hova kell a PC-n, a laptopon vagy akármilyen eszközön bedugni, hogy eltéveszthetetlen. Akkor mit, mivel és hova? A teljesség igénye nélkül a számítógéphez: nyomtatót, scannert, egeret, billentyűzetet, fényképezőt, MP3 lejátszót, pendrive-ot, karórát, asztali porszívót és milliónyi kütyüt kapcsolhatunk Nekem a leghasznosabb a pendrive és az MP3 lejátszó. Kényelmes, mert nem kell CD-t írni, gyors és nagy kapacitású hordozható tárolóeszköz, a problémát az okozza, hogy könnyű vele visszaélni.

Mi a különbség a pendrive és MP3 között? Az MP3-on vannak gombok, meg jack dugó, hogy hallgathasd a zenéidet fülhallgatóval is, de tulajdonképpen - kapacitástól függően - ugyanúgy, ugyanannyi és ugyanolyan adatot tudsz rajta tárolni. Aztán itt van még egy pöpec szerkezet, amit már huszonnégy ezer forintért is beszerezhetsz, egy karóra USB csatlakozóval, akár 1 GB-os memóriával. Nem az időt tudod rajta tárolni, vagyis nem csak azt. Soha többet nem kell iratokat cipelned magaddal, jegyzeteidet, zenéidet, fotóidat, prezentációidat, tehát bármilyen adatot tárolhatsz rajta, akár egy pendrive-on. A memóriában tárolt adatok biztonsági kóddal védhetőek úgy, hogy csak te férhess hozzájuk.

első előző ...375376377378379... következő utolsó