Közösség

Budapest Slam - Szolidaritás

23

Akik ott voltak idén februárban a zsúfolásig megtelt Műcsarnok Előadótermében a Budapest Slam 2 nevű rendezvényen, még azok számára is okozhat meglepetést ez a most megjelent kiadvány. A DVD-n az akkori Slam est, azaz Költők és Rapperek találkozójának rögzített változata látható, emlékezetes fellépőkkel, a szolidaritás jegyében. A Kiégő izzók, mára már ismertté vált budapesti VJ csapat által hozzátett vizuális adalék, Stark Attila trademarkjával megpecsételve azonban erősen odatesz, nagyot újítva ezzel az alap koncepción. Az eredmény: slam poetry – videóklippekben, választható nyelvű feliratozással, exkluzív extrákkal bővítve.


Miért Slam 2, és mi az a Slam?

A Műcsarnok Petrányi Zsolt igazgató kezdeményezésére 2006-ban indította el Budapest Slam sorozatát, a slam poetry és spoken word műfajok hazai elterjedésének célja érdekében. Idén volt a második rész, a harmadik jövő tavasszal lesz. A tervek szerint ismét nemzetközi lineup-pal, ám ezennel a hagyományos slam szabályai szerint.

A hagyományos jelzés igaz ma már többféleképpen értelmezhető, hiszen ahány rendezvény, annyiféle slam. Többnyire a Chicago-ból eredeztetett, Marc Smith által kezdeményezett versmondó megmérettetésre szoktak hivatkozni, s a kocsmákban zajló versenyeket szokás azonosítani a slam tradícióival, általában tapsmérővel és kötött játékszabályokkal. Ám aki volt külföldön valamilyen slam esten vagy esetleg látta a Slam című filmet, tudja, hogy a Slam egy olyan akadémiainak nem nevezhető műfaj, amely a szabad verselést, az előadói költészet liberalizációját segíti elő. Szólhat a városról, a természetről, a környezetről, amelyben és ahogyan élünk, erkölcsről, az emberi lélekről, a lényeg a verbális önkifejezés önjelölt vagy profi előadók által, mindenki a maga módján.olvass tovább

Tilos Move Party

21

A Kultiplex is bezár. Ezt már jó ideje tudjuk. Evidens az is, hogy a Tilosnak ismét költöznie kell. Hiába keresne és akár találna bárki indokot arra, hogy ez ne így legyen, a Kulti, mint budapesti alternatív helyszín, s vele együtt a kerthelység, a művészmozi és a Tilos Rádió stúdiója lebontásra ítéltetett. Az okokról, az adásvételi körülményekről és a többszereplős érdekeltségekről már tavasz óta lehetett értesülni a sajtóból.

Persze, érthető: eladnak egy foghíjtelket sok pénzért, amit a leendő ingatlanfejlesztő tulajdonos be akar majd építtetni még több pénzért. Csakhogy a kerületi előírások szerint nem csökkenhet a zöldterület, tehát valahol parkot kell csinálni, és nincs a IX. kerületben ideálisabb helyszín arra, hogy ledózerolják és befüvesítsék, mint a Kinizsi u. 28. Az aláírások megvannak, nem sok remény maradt az épület megmentésére (hacsak nem derül ki, hogy az erősen bauhausos jegyeket magán viselő épület műemlékvédelem alatt áll, vagy valami hasonló).

A szeptemberben terjengő rémhírek, miszerint még idén ősszel ki kell üríteni az épületet, ugyan tévesnek bizonyultak, egyelőre tavaszig még biztos fennmarad, de ezzel együtt marad a régi forgatókönyv: a Tilosnak új helyet kell találni, a költözéshez pedig pénz kell.olvass tovább

Kulcsosházak

31

Ha nincs pénzed wellnessre, vegyél fel egy gumicsizmát, ülj be egy kocsiba és szállj meg egy kulcsosházban, így nyersz egy hétvégét olcsón, általában a tulajdonos jelenléte nélkül, akár egy egész társasággal. Nem kell idegenekkel osztozkodni a konyhán vagy a fürdőn, nincs recepciós, nincs feszengés. A kulcsoshaz.hu weboldalon tájegységekre bontva találhatóak a szállások, van amelyik kandallós és teljes konyhai felszereléssel kiadó, ám van olyan, ahol emeletes ágyas, régi tábori hangulat vár a kikapcsolódni vágyókra.

A legtöbb szállásadónak, a választást megkönnyítve, már külön weboldala van fotókkal, napi 1500-tól egészen 5000 forintig találunk szállásokat. Ha már kiválasztottuk, érdemes megkérdezni, hogy milyen a fűtés, van-e melegvíz, és ha szükséges, kérjük meg hogy már az indulás napja előtt fűtsenek be. A kandallós házat csak gyakorlott tűzrakóknak ajánljuk, a füst ugyanis hamar ellepi a házat egy hozzá nem értő kezétől vagy egy nem megfelelően épített kályhától. Mindenképpen kérdezzünk rá a szállásadónál, hogy milyen túralehetőségek vannak a környéken, hogy beszerezhető-e turistatérkép a faluban, és ha esik az eső, mit lehet a környéken csinálni. Fontos megtudni, hogy van-e bolt a közelben, vagy felkészülten kell mennünk, hétvégente kisebb falvakban megesik, hogy csak előjegyzésre kapunk pékárut. A kulcsosházak felölelik a Nemzeti Parkokat szerte az országban, így a környékek mindenhol páratlan szépségűek nappali túrákon, a hűvös estéken pedig közös alaphangot adhat a forralt bor vagy grog készítése és fogyasztása.

Próbáltuk és ajánljuk:
Liget Vendégház Mogyoróska

A "közszolgálati" Music Television

158

Cél volt, hogy az MTV is reklámozza a Ne vásárolj semmit világnapot, de reklámozni egy olyan dolgot, amelyből nincs anyagi profit, nehéz. Ugyan melyik multi, kereskedő, termelő szeretné, hogy ne vegyünk semmit? Kevés tudatánál lévő ember tesz lakatot az üzletére ezen a napon, de vannak sokan. Az Adbusters, amely szervezet '93-ban létrehozta az eredeti nevén Buy Nothing Day-t, az MTV-n is szerette volna promótálni ezt az évente egyszer, világméretűre duzzad vásárlási böjtöt.

Az MTV először - mivel pénzt fizettek volna a felületért - belement az üzletbe, majd lemondta, olyan indokkal, hogy az ő célcsoportjuk nem egyezik meg a Adbusters célszemélyeivel. Tehát, aki MTV-t néz - az MTV szerint - nem lehet környezettudatos, csak ostoba vásárló, fogyasztó és ügyfél. Szószerint azt mondták, hogy a közszolgálati reklámszpotok nem méltóak a nézőikhez.

első előző ...365366367368369 következő utolsó