zúzás

Kő kövön nem marad

6924

A magyar kereskedelmi televíziózás történetében először, szombaton gitáraprítással összekötött színpadi tombolást láthattunk főműsoridőben az Anti Fitness Club jóvoltából. Az X-Faktort a hazai, egyébként is halódó televíziózás kifejezetten szar műsoraként tartom számon, ahol a lakossági szórakozás apoteózisaként a mentorcsapat villódzó fények és felcsapó lángoszlopok, valamint a (ki tudja, mi okból drámainak vélt) siránkozó női kar hangjai nyomán vonul be. Még Balázs poénjai sem tűnnek oly hitelesnek, mint pályája elején.

Unalmában az ember nagy baromságokat csinál: szombaton arra vetemedtem, hogy mégis megnézzek egy részt, már csak Király L. Norbi kedvéért is, aki sokak személyes hőse lehet még a közeljövőben. És milyen szerencsém van! Épp történelmi pillanatot írtunk. A hazai kereskedelmi televíziózásban először történt meg ugyanis, ráadásul főműsoridőben, hogy egy – reméljük – hirtelen felindulásból elkövetett gitártörésnek lehettünk tanúi. A tettes az Anti Fitness Club, melynek énekese már a két évvel ezelőtti Fonogram díjátadón is egy koporsóból előbújva adta elő magánszámát az m1-en.

A Sohase mondd! záróakkordjainak felcsendülésével egy időben megkezdett aprítás láttán a zsűrinek kábé olyan lett az arca, mint azon politikusoké, akik először észlelték Hruscsov elvtársat az „asztalverés cipővel” liveactje közben, de ma már ez sem biztosíték arra, hogy a törés-zúzás nem megrendezett volt. (Valószínűleg az volt: minden jel erre mutat, a comment:com értesülései szerint még a gitárgerjedés is playbackről szólt – a szerk.)

Azt azért ne gondoljuk, hogy a magyar emo közjogi méltóságai bármit is kitaláltak: Amerikában több mint 50 éve zúznak a színpadon. Tévében/vásznon pedig először a 60-as években tekinthettünk meg hangszerpusztítást: Jeff Beck Michelangelo Antonioni rendező instrukciójára csapott szét egy gitárt a Nagyításban, állítólag azért, hogy felülmúlják a Who-t. Az alábbiakban pedig lássuk a zenetörténet legendás és legrosszabb esetben is csak félig megrendezett pusztításait.

olvass tovább