zöldség

Krémezz avokádóval!

2064

Ez a gyümölcs, vagy zöldség (Persea americana) Mexikóban, a Közel-Keleten és Ázsiában honos. Héja zöld és rücskös, alakja körte, ezért néha krokodil körtének is nevezik. Az éretlen avokádó kemény, sajnos a nagyobb üzletekben ez gyakran előfordul, hiszen mint a legtöbb déligyümölcsöt, ezt is éretlenül szállítják felénk. A jó avokádó puha, na nem annyira, de mondjuk, mint egy keményebb barack. Ha nagyon érett avokádót veszel, azt még aznap fogyaszd el, de legalábbis készítsd el, mert nagyon hamar avasodik, a benne található olaj.

De mi van benne?

Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminokban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Szóval zsíros, de ezek egyszeresen telítettek, így a jó koleszterint növelik a szervezetünkben, kitűnő érelmeszesedésre, érszűkület enyhítésére.

Kozmetikázz

Mivel magas az olajtartalma és a bőrre jótékonyan ható, A- és E-vitamint tartalmaz, ezért kitűnő a szárazz bőre, sőt még ránctalanít is. Épp ezért, a mexikói asszonyok a fiatalság gyümölcsének is nevezik. Nem is láttam még ráncos mexikói asszonyságot, legfeljebb zsírosat.

Gasztró

Persze, hogy leginkább megenni jó az avokádót, és mivel elég húzós az ára, nem is biztos, hogy az arcodra kéne kenni, bár a legtöbb arckrémnél így is olcsóbb és nem is rákkeltő. Én legjobban az avokádókrémet szeretem pirítóssal, vagy nachos-szal, zöldségeket mártogatni bele, esetleg ropit – persze ezt csak akkor, ha tényleg semmi jobb nincs otthon. Ja, és iszonyú egyszerűen el lehet készíteni. Avokádót megpucolod, ez egyébként meglepően könnyű, félbe vágod. Ja, nem lehet elvágni, mert a kés útját állja egy hatalmas mag, de azt kikapod, majd villával könnyen összenyomkodod a gyümölcshúst.

Van, aki turmixolja, de én szeretem azokat a kis darabokat, amik megmaradnak, a hektikus nyomkodásom után. Ezután belecsavarod egy fél citrom levét, sózod, borsozod, némi fokhagyma, némi vörös, és már kész is. Ha egy kicsit krémesebbre szeretném, vagy kiadósabbra, akkor természetesen a kedvencemet teszem bele, ami a tejföl. Teheted még salátába, tészta mellé, levesbe, de semmiképpen ne főzd, mert keserű lesz.

Arcpakolás a konyhából

2888

Mielőtt sok tízezer forintot költenél kozmetikai készítményekre vagy kozmetikai kezelésekre, nézz körül a spájzban, hűtőben vagy a sarki zöldségesnél! Számos olyan bőrápolási recept ismert, amely kiválthatja a költséges készítményeket. Mindegy, hogy száraz vagy zsíros a bőrtípusa, tisztítás vagy revitalizálás a cél, a zöldségek és gyümölcsök nem csupán elfogyasztva szolgálhatják egészségünket, de ha pakolást vagy krémet készítve belőlük az arcunkra is kenjük őket, éppúgy megszépítik, kisimítják, hidratálják, ránctalanítják vagy éppen felfrissítik a bőrünket, mint drágább bolti társaik. És most lássuk, mi minden készíthető néhány egyszerű “ennivalóból”, ha azokat a szépségápolás szolgálatába állítjuk!

Normál bőrre

Szinte minden otthonban található kamillavirág. Kétkanálnyit leforrázva, majd pépesre főzve kellemes bőrnyugtató pakolást nyerhetünk a normál bőrűek számára. Természetesen csak akkor helyezzük az arc érzékeny bőrére, ha már kihűlt, majd 10-15 perc után langyos vízzel mossuk le a pépet.

Zsíros bőrre

Reszeljünk le egy uborkát (felesleges meghámozni), majd a péphez adjunk néhány csepp citromot és élesztőt. Ha a masszába egy kevés lisztet is teszünk,  keverhetőbb anyagot kapunk. Kenjük az arcunkra, majd 15-20 perc múltán dörzsöljük le. Mitesszeres bőr esetén kifejezetten hatásos.



olvass tovább

Kívánom a répát

3456

A minap egyik barátunk arról értekezett velünk, hogy mostanában állandóan répát enne. Lehet viccelődni, nyilván nem a húsvéti nyúl miatt... Aztán, mint valami isteni sugallat, jött is az e-mail kedvenc ételfutárunktól, amelyből részletesen megtudtuk, hogy miért kívánjuk a répát!

A sárgarépa rengeteg rostot tartalmaz, ezek a belek egészségét védik, így a sárgarépa segít megelőzni a bélrendszer daganatos betegségeit, de a vér koleszterinszintjét is csökkenti. Káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, valamint C- és E-vitaminokat tartalmaz, továbbá a B-vitamincsalád tagjait. Legnagyobb mennyiségben persze az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin fordul elő benne, amely számos területen segíti a szervezetet.



olvass tovább

Egy kis hazai

3463

Kisütött a nap, bizsergetően megmelegedett a levegő, rügyeznek a fák, zöldbe borult a táj. Oké, nem egészen, napok óta háromezerrel fúj a szél, még mindig kabátban és sapkában járunk, a napot mint egy nagy villanykörtét csak kapcsolgatja valaki néha, de egy dolog csalhatatlanul jelzi a tavaszt. Megjött a piacozós kedvünk. Megint. A hétvégén ismét belevetettük magunkat a kofák hangzavarába, jártunk a Hunyadi téren, a Rákóczi téren, s még a budai biopiacot is megátogattuk. Előbbieknél őstermelőktől vásároltunk, utóbbiban biokertészetektől, biopékségektől és tejfeldolgozóktól - bár csak mértékkel, mert hamar karcsúsodott a bukszánk.

Dacára annak, hogy a fővárosban élünk, tulajdonképpen kismillió piac közül válogathatunk a jó időben, Pesten szinte minden házömbre jut egy valamirevaló piacocska a nagyobb vásárcsarnokok mellett. Az egy dolog, hogy talán egézségesebb zöldség- és gyümölcsféléket szerezhetünk be innen mint a hipermarketekből, s hogy az biztosan hazai lesz, de talán ennél is jobb, hogy egész más étvággyal eszed azt, amit a töpörödő nénikéktől és bácsikáktól vásároltál. Személyesebb, élőbb, szebb, jobb, olcsóbb. Külön klassz, hogy csak azt tudod megvásárolni, ami épp terem, tehát most spenótot és sóskát veszel, új karalábét, répát, hagymát, retket, gyökeret, zellert, mandulát, újhagymát, csipkebogyót, almát, és nagyjából ennyi. Sehol egy dobozka eper, egy mangó, egy ananász. Megmutatjuk, mi mit láttunk.

Ide kattintasz zöldségért!

Mi ez? Borsó

3835

A borsót kedveljük, s szívesen fogyasztjuk még nyersen is. Gondolom sokan vannak hozzám hasonlóan, akik imádnak a veteményesben garázdálkodni, és "lelegelni" nem kis mennyiségű borsót így tavasszal - hát mikor máskor, ha pont ekkor van a szezonja.

A zöldborsó és cukorborsó neveket viselő zöldség nemhiába az emberiség egyik legrégebb óta fogyasztott növénye, hiszen nagyon egészséges sok vitaminja és rostos szerkezete miatt. Válogatni pedig bőven lehet, hiszen a zöldborsón kívül még több mint kétszázötven különböző fajta létezik szerte a világon.

Borsó sztori

A borsó története időszámításunk előtt négy-öt ezer évvel kezdődött Közép-Ázsiában, sőt az ásatások során a Nílusnál is találtak négyezer évvel korábban elraktározott borsószemeket. Az ókori görög és római kultúrákban nagyon fontos alapanyag volt, a középkorra pedig már Európában mindenhol termelték. Magyarországon az Alföldön szinte az összes veteményeskertben megtalálható, a termelés jelentős része is itt folyik. 



olvass tovább