yves saint-laurent

Emlékeink

1391

A férfiaknak is lehet igényük a női emancipációra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a divattervező Yves Saint-Laurent, aki június 1-jén elhunyt. Neki köszönhetjük a nadrágkosztümöt, és azt az elvet, hogy: "Ahhoz, hogy a nő szép legyen, elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya, és oldalán egy szerető férfi". A temetésén készült galériánkat nézheted most meg tőle, amellett, hogy újra megmutatjuk, mit tett le a divat oltárára.

Emlékezünk fotókkal

Az 1936-ban született divatóriásban a divatvilág iránti vonzalma már tizenegy évesen felébredt, amikor egy iskolai színi előadás előkészítésekor jelmezeket tervezett. Tizenhét évesen költözött Párizsba, Algériából, ahol született és innentől kezdve csak a divatnak élt. Az haute couture szakiskolájában, a Chambre Syndicale de la Haute Couture-ben tanult. Divatrajzai nagyon korán megjelentek a Vouge-ban, ekkor figyelt fel rá Christian Dior, és alkalmazta is divatházában. Már huszonegy évesen művészeti vezetője lett a háznak és első kollekciója világhírűvé tette. Alapelve, hogy a test vonala számít mindenek felett, csak semmi csicsa, mert az már nem elegáns, ebben a kollekcióban - Liqne Trapéze - jelent meg először. 

Rövid időre meg kellett válnia a ruhakölteményektől, ugyanis 1960-ban katonai szolgálatra kötelezték, Algériába, amely kötelezettséget nem nagyon bírta elviselni, és idegösszeomlást kapott, minekutána diliházba zárták, elektrosokkal illetve drogokkal kezelték, amikre rá is szokott, így miután visszakerült Párizsba, a Dior ház már nem akart vele dolgozni. Persze nem maradt munka nélkül ilyen tehetséggel, hiszen a Berge-divatház rögtön alkalmazta. Ezzel fel is fedte a nyilvánosság előtt homoszexualitását, kapcsolatát "örök" társával, Pierre Bergé üzletemberrel. Bár haute couture tervezést tanult, mégis pret-a-porter üzletet nyitott Párizsban 1966-ban, innen indult hódító útjára az YSL betűkből álló logó és márka. olvass tovább