x-faktor

Kő kövön nem marad

6924

A magyar kereskedelmi televíziózás történetében először, szombaton gitáraprítással összekötött színpadi tombolást láthattunk főműsoridőben az Anti Fitness Club jóvoltából. Az X-Faktort a hazai, egyébként is halódó televíziózás kifejezetten szar műsoraként tartom számon, ahol a lakossági szórakozás apoteózisaként a mentorcsapat villódzó fények és felcsapó lángoszlopok, valamint a (ki tudja, mi okból drámainak vélt) siránkozó női kar hangjai nyomán vonul be. Még Balázs poénjai sem tűnnek oly hitelesnek, mint pályája elején.

Unalmában az ember nagy baromságokat csinál: szombaton arra vetemedtem, hogy mégis megnézzek egy részt, már csak Király L. Norbi kedvéért is, aki sokak személyes hőse lehet még a közeljövőben. És milyen szerencsém van! Épp történelmi pillanatot írtunk. A hazai kereskedelmi televíziózásban először történt meg ugyanis, ráadásul főműsoridőben, hogy egy – reméljük – hirtelen felindulásból elkövetett gitártörésnek lehettünk tanúi. A tettes az Anti Fitness Club, melynek énekese már a két évvel ezelőtti Fonogram díjátadón is egy koporsóból előbújva adta elő magánszámát az m1-en.

A Sohase mondd! záróakkordjainak felcsendülésével egy időben megkezdett aprítás láttán a zsűrinek kábé olyan lett az arca, mint azon politikusoké, akik először észlelték Hruscsov elvtársat az „asztalverés cipővel” liveactje közben, de ma már ez sem biztosíték arra, hogy a törés-zúzás nem megrendezett volt. (Valószínűleg az volt: minden jel erre mutat, a comment:com értesülései szerint még a gitárgerjedés is playbackről szólt – a szerk.)

Azt azért ne gondoljuk, hogy a magyar emo közjogi méltóságai bármit is kitaláltak: Amerikában több mint 50 éve zúznak a színpadon. Tévében/vásznon pedig először a 60-as években tekinthettünk meg hangszerpusztítást: Jeff Beck Michelangelo Antonioni rendező instrukciójára csapott szét egy gitárt a Nagyításban, állítólag azért, hogy felülmúlják a Who-t. Az alábbiakban pedig lássuk a zenetörténet legendás és legrosszabb esetben is csak félig megrendezett pusztításait.

olvass tovább

A megafaktor

7116

„A Nikolast, azt nem vágom, mi otthon megasztárosok vagyunk” – ezt nem a sarki zöldségesnél sikerült elcsípnem, hanem egy kacsamelles-lazacfilés posh vacsorán, amire az univerzum egyik nagy anomáliájaként hivatalos voltam. A menedzserek és vezető salesesek között a harmadik bor és a kávé között magától értetődő kötelező körnek tűnt, hogy megbeszéljék, ki „megás” és ki x-faktoros: ki kinek és kinek nagyon nem, főleg arcra ítélve, énekhangokról és választott dalokról nem nagyon volt szó, nem is hiányzott senkinek. Nincs persze ezzel semmi baj, sőt médiatörténeti eseménynek – na jó, folyamatnak, elvégre öt széria az öt széria – is beillik az, hogy a két kereskedelmi tévé összeszedte magát és rápörgette egy-egy ügyre az egész országot, előjeltől függetlenül. Azaz teljesen mindegy, hogy az ember a szerencsétleneken röhögni ült be az elején a tévé elé, aztán ott ragadt és együtt sírt Keresztes Ildikóval, vagy médiakritikusi gőggel szemlélte a fejleményeket: nézték és kész.

Egyébként van, aki el tudja sorolni a Megasztár-nyerteseket szépen, időrendben? Nyilván akad, ha csak egy kis gondolkozás árán is. És azt tudjátok, kivel mi lett? Elindítottak valamiféle generációváltást a magyar popzenében – mármint a lehető legszélesebb közönségnek szólni akaró popzenében? Vagy ha legalább nem iskolateremtő, de azért markáns és meghatározó arcokká váltak? Na, ugye. De akkor mire jó ez az egész? Mit vállal és mit teljesít?

olvass tovább

Sírás és ruhatépés az Arénában

8503

A részletes tudósítást kihagynánk, de azért egy nagyobb lélegzetű fotósorozatot bőven megér az X-Faktor döntőseinek nagyszabású szerdai bulija az Arénában. A show nagyjából a kötelezőket hozta, senkit nem próbáltak meglepni, ám a versenyzőket ez is bőven megizzasztotta - szó szerint. Azt azért kijelenthetjük, hogy függetlenül attól, hogy hiteles tehetségkutatónak, vagy népbutító bulvárfolyamnak tartjuk-e az adást, ez a tökéletes gyerekműsor: ennyi őszinte lelkesedéssel visítozó öt- és hatéves kislányt ritkán látni.

Kattints a galériáért! Fotók: Neményi Márton

Kattintsatok tehát a képre a nyolcezres tömeg láttán sírva fakadó Ördög Nóráért, a saját pólóját a már jól ismert mozdulatokkal letépő Lil C-ért, a Keresztes Ildikót szokás szerint megríkató, majd a tömegben rohangáló Baricz Gergőért, a Bikinit remixelő DJ Dominique-ért (akinek láthatóan rágyógyult a fejére a sapkája) és a többiekért. Kellemes szórakozást.

Sztárcsemeték az X-Faktorban!

9120

Zámbó Krisztián X-Faktorbeli szerepléséről felesleges szót ejteni, hiszen ettől hangos a sajtó a show indulásától kezdve. Nem célunk megállapítani, hogy tehetséges-e vagy sem, hogy jó döntés volt-e részéről, hogy egy ilyen tehetségkutatóban induljon és jó döntés volt-e a csatornától, hogy teret engedett neki, az azonban érdekes kérdés, hogy egy híres szülő előny-e vagy hátrány. Nem ő az egyetlen sztárcsemete, aki tehetségkutatóban indult, és nagyon különböző utat jártak be. Lássunk néhány példát!olvass tovább

Ismerős arcok – nagy újrakezdők az X-Faktorban

9509

Ha egyszer elértünk valamit egy területen, nagyon nehéz azt mondani, hogy magunk mögött hagyjuk az eddigi eredményeinket, és valami egészen másba fogunk. Hatalmas elszántság és alázat kell ahhoz, hogy ismét kezdőként tekintsünk magunkra és elfogadjuk, hogy mások is így tekintenek ránk. Még nehezebb, ha mindez egy nézettségi rekordokat döntögető tévéshow-ban történik. Pedig történt, hiszen az idei X-Faktorban jó néhány olyan versenyző bukkant fel, akiket láttunk már valahol.olvass tovább