vogue

Magyar tájakon az angol Vogue

2362

Magyarországon fotózott divatanyaggal jelentkezik novemberi számában az angol Vogue. Az anyag találóan a "Postcards from the edge" címet viseli, ami körülbelül annyit jelent, hogy "Képeslapok a peremről". A felvezetőszövegben ismertetik, hogy a képek Magyarországon, a Balaton partján készültek. A paszteles, visszafogott, nem túl élénk színek, a formák és a helyszínek egészen a hatvanas évekbeli, vérbeli szocialista Balatonhoz visznek vissza hangulatban, életérzésben - no persze ez az angoloknak talán egész másképp jön majd le.

Az újság szerkesztői találóan romantikusnak és kopárnak nevezik a tájat, a fotók jól visszaadják a Balaton hangulatát és báját, amelyet az őszi elhagyatott tópart kölcsönöz a képeknek a műanyag székekkel, a jól ismert kék korlátos lépcsővel, a Trabanttal és a régi szocializmust idéző épületekkel.

A képeket Tom Craig készítette, a modell pedig az amerikai Guinevere Van Seenus, aki többek között Steven Meisel múzsája is. Kíváncsian várjuk, hogy az angol olvasóközönség hogy fogadja az összeállítsát - és vajon milyen véleményt alkotnak kishazánkról -, nekünk mindenesetre nagyon tetszik az anyag!olvass tovább

Kísértetek a címlapon

3246

A francia Vogue 2009-es márciusi számának borítója kísértetiesen hasonlít az olasz Vogue egy, még 92-ben megjelent borítójához. A mostani borítón - a 92-es címlaphoz képest - persze a mai trendeknek megfelelően lett újragondolva, de mégis ugyanaz a stílus, hangulat és ugyanaz a Chanelban tobzódó világ köszön vissza. Felmerül a kérdés, hogy ez a visszanyúlás dicsérete a tizenhét évvel ezelőtti olasz címlapnak, vagy egy egyszerű lopásról van szó, mert azt hiszem ez már túllépi a nosztalgikus inspirálódás határát, vagy nem?

Az 1992-es olasz Vogue fedőjén egy akkori amerikai modell, Kristen McMenamy látható, a képet pedig Steven Meisel készítette. A friss 2009-es francia Vogue borítóján pedig Iris Strubegger osztrák modell szerepel, a képeket pedig csak Mert&Marcus-ként emlegetett fotóspáros, Mert Alas és Marcus Piggott készítette.

Nehogy azt gondoljátok, hogy csak a világ leghíresebb magazinjára jellemzőek ezek a kísérteties hasonlóságú címlapok, a többi kiadvány is szívesen merít egymástól. Nem is olyan régen kavart botrányt a W magazin 2008-as szeptemberi borítója, amely nagyon "hasonlított" - jó mondjuk ki őszintén -, teljesen ugyan olyan volt, mint a Harper's Bazaar 1994-es címlapja. Az 1994-es címlapon Nadja Auermann német modell látható hátrafésült platinaszőke hajjal, fekete füstös, de cicásan kihúzott szemekkel és mély bordó rúzzsal, kék felsőben. A 94-es borító után tizennégy évvel a W magazin Kate Hudson-t tette a címlapra, ugyanebben a stílusban, még a haj és a smink mellett még a kék felső is egyezik, a különbség talán csak annyi, hogy a Kate arcáról készült felvétel távolabbi, mint a Bazaar-os címlap esetében Nadja Auermann arcáról készült fotó.  Ez valószínűleg csak a magazin nevének lehet betudható, hiszen így jobban adta magát a beállítás a W-vel együtt. Érdekesség, hogy ezt a másolt címlapot is Mert Alas és Marcus Piggott fotózta.

Meg kell még említeni a 2009-es januári Vogue és L'Officiel címlapokat is, hiszen a borítón szereplő két modell - Julia Dunstall és Anna Selezneva - mindketten ugyanazt a szettet viselték a 2009-es tavasz-nyári Louis Vuitton kollekcióból, és még a frizurájuk is egyforma. Persze ebben az esetben azért nem beszélhetünk annyira másolásról, de azért különös azonosság.

A külföldi magazinokon kívül a nemzetközi újságok magyar változatai is előszeretettel merítenek ötleteket a külföldi lapokból, most történetesen az Elle inspirálódott a 2009-es januári olasz Vogue címlapjából és divatanyagából. A magyar Elle magazin 2009-es márciusi számában látható egy színeiben, hangulatában teljesen a januári olasz Vogue címlapját idéző összeállítás.

Tanyafeeling a Vogue-ban

3461

A Vogue szerkesztőit, alkotóit már számtalanszor megihlette a vidéki élet romantikája, vagy inkább egyszerű, puritán valósága. Ez nem furcsa, hiszen érdekes kontrasztot lehet alkotni a csillogó, színes divatházak darabjai és a kopottabb, szürkébb vidéki környezettel, még jobban kiemelik az adott darabokat. Persze az is érdekes feladat lehet, hogy hogyan lehet a designer ruhákból összeállítani vidékies öltözeteket. Az elmúlt egy év alatt mindkettőre láthattunk alternatívát a világ valamelyik Vogue-jában.

Most legutóbb a francia Vogue áprilisi számban jelent meg szalmával, tehenekkel és csirkékkel átszőtt divatanyag. A modell a még egészen fiatal, holland származású Ymre Stiekema, a fényképész Patrick Demarchelier, a stlyist pedig  Carine Roitfeld volt. A disznó, a szamár és a tehén közreműködésével készült képeken a modell sikkes, de mégis stílusában passzoló designer ingeket, szoknyákat és fejfedőket visel a fapapucs és a tejeskanna mellé. olvass tovább

Magyar lány a Vogue-on!

3487

Vogue címlaplány lett Mihalik Enikő magyar modellből, akit többek között a Gucci kampányarcaként is láthattunk korábban. Iszonyatosan nagy elismerés bekerülni a Vogue-ba, hát még a címlapra, hiszen a Vogue-ok címlapjára világszerte olyan nőket nyomtatnak, mint Mrs. Obama, Claudia Schiffer, Agyness Deyn vagy éppen Kate Moss. olvass tovább