vivienne westwood

Istennőket teremt

6050

Vivienne Westwood pontosan tudja, mitől ájulnak halomba a hollywoodi és nem hollywoodi sztárok, és meg is adja nekik. Ez nemcsak a 68 éves brit tervezőnőt teszi még mindig lesöpörhetetlenné a divatpalettáról, hanem jól mutatja azt is, hogy a nők nem fordítanak hátat annak, aki istennőt akar faragni belőlük. Westwood pedig számos külföldi divatújságíró szerint pontosan ezt teszi közvetve, mert valójában az általa tervezett Lily-ruha az, amely mennyei magasságokba emel bárkit, aki csak belebújik.

Leona Lewis, Nicola Roberts és Sarah Jessica Parker

Az említett ruhadarabot akkor ismerte meg a világ, amikor Sarah Jessica Parker Carrie Bradshawként a Szex és New York mozi változatának egyik, látványorgiának is beillő jelenetében, beleszeretett a Lily-ruha hosszú, hófehér menyasszonyi változatába. A modellt pillanatok alatt elkapkodták annak ellenére, hogy 4530 fontba került (ez átszámítva körülbelül 1 359 000 forint). Népmesei fordulattal élve, a mi Westwoodunk sem volt rest, és tervezett néhány különböző színű és hosszúságú Lily-t, nyilván abból a megfontolásból, hogy valószínűleg sokkal több olyan nő rohangál szerte a világban, aki nem pont az esküvőjére keres ruhát. Így történt, hogy egyre több Lily-mutáns tűnt fel a különböző vörös szőnyeges eseményeken is. Anne Hathaway az Alíz Csodaországban, Emma Thompson pedig a Nanny McPhee és a Nagy Bumm londoni bemutatóján viseltek különböző színű és mérsékelten eltérő szabású darabokat. De láttuk már Lilyben az Oscar-díjas Sandra Bullockot, Leona Lewist vagy Nicola Roberts énekesnőket is.

Anne Hathaway, Emma Thompson és Sandra Bullock

A selyemből készült ruha titkát megfejteni lényegesen könnyebb, mint egy több ismeretlenes egyenletet megoldani – főleg nekem, aki analfabéta vagyok matekból. Nem kell hozzá előtanulmány sem, hiszen mindenki tudja, hogy a 90-60-90 álomméret vizuálisan dekódolva valójában egy homokóra formáját adja vissza. Az öltözködési tanácsadók, akik mostanság személyi stylist név alatt futnak, ezt a formát szeretnék előcsalogatni minden olyan nőből, aki testalkatilag más - azaz alma, körte, háromszög vagy fiús.
Westwood további trükkje, hogy a ruhába fűzőt épített, amely nemcsak összefogja a lagymatag húst, hanem egyenes tartásra kényszeríti viselőjét. Ugyanakkor a csípőrész ideális domborulatokat eredményez a vékony színésznőknél, de nem hangsúlyozza túl a kerekebb idomokat azoknál, akiknél van mit takarni. Kimondottan trükkös. Számomra egyedül a mellrész talány. Értem én, hogy az anyagtöbblet miatt nagyobbnak néz ki az is, ami valójában alig látszik, de Anne Hathaway cicijeit például szerencsétlenül eltorzította, és akinek meg szép melle van, azt nem hagyja érvényesülni. De ennyi alkotói szabadság, azt hiszem, jár a tervezőnőnek.

Kapcsolódó olvasnivaló:

Tüll és bakancs

Őrült Vivienne

Punk’s not dead

Öltöny és vízhullám

7256

A milánói divathéten Vivienne Westwood bemutatta 2011-es őszi/téli férfi kollekcióját. A bemutató igazán különleges élmény lehetett a résztvevők számára. Már ami a modelleket illeti.

A punk királynő mindig belecsempész valami meghökkentőt, polgárpukkasztót a divatshow-jába. Ez Milánóban sem volt másképp. A kollekció Vivienne habitusához képest inkább visszafogott, mint vad, de az esemény így is meglepőre sikeredett. A kontrasztot a férfimodellek sminkje és frizurája teremtette meg. A klasszikus szabású, elegáns öltönyöket és a komoly, határozott külsőt kölcsönző ingeket és nyakkendőket a modellek hajában lévő vízhullám és szájukon a mélyvörös rúzs ellensúlyozta. A klasszikus, 30-as éveket megidéző díva make-up és marcell hullám igazi telitalálat volt Westwood kifutóján. Az igazán férfias stílusú szettek hagyományos eleganciáját csak még inkább kihangsúlyozta a „feminin” arcfestés és hajstyling.

olvass tovább

Punk és sikk Londonban

8261

A londoni fashion weeknek szinte már védjegye, hogy számos olyan tervezőt vonultat fel, akik a brit fővárosra egyébként is jellemző ambivalenciát hordozzák a kollekcióikban. A punkrock, a lázadó rebellisek szubkultúrája az angolokra oly’ jellemző arisztokratikus kimértséggel és elitista allűrökkel párosul. Az alábbiakban három kedvenc kollekciónkat vesszük szemügyre a 2012-es trendeket prezentáló eseményről. Lesz Burberry Prorsum, Vivienne Westwood Red Label és a feltörekvő Bora Aksu kreációit is szívünkbe zártuk. Íme, a 2012-es tavaszi-nyári szezonra készült ruharemekek.

Bora Aksu


Az éppencsak lendületbe jövő Bora Aksu az egyik legszofisztikáltabb kollekciót mondhatja a magáénak úgy, hogy mindeközben cseppet sem süppedt abba a kényelmes komfortzónába, ahonnan egyes tervezők nebáncsvirág-nőideáljaikat éltetik. A fehérneműkre hajazó, mégis utcai viseletre szánt darabok tökéletes egyensúlyérzékkel hagyják érvényesülni az ártatlanságot és a dinamikus, sallangmentes megjelenésű nő öltözékét. A finom, fehér anyagok sejtelmesen láttatnak egy-egy részletet a testből, de szerencsére éppen lefékeznek a közönségesség határátkelőjénél.olvass tovább

Szexszel lázadnak

8331

Az elmúlt szezonok fokozott figyelemmel fordultak a fétiskellékek, a hozzájuk kapcsolódó anyaghasználat és vonalvezetés felé. Idén Alexander McQueen és Louis Vuitton is inspirálódott az alternatívnak tartott szexuális irányzatból, a csipke, a bőr, a fűzőszerű megoldások vissztérni látszanak a rivaldafénybe. Divattörténeti és -szociológiai ismereteinket bővítendő megpróbáljuk elmagyarázni, hogyan lesz az antidivatból több ezer dollárt érő dizájnerkollekció.

A csoporthoz tartozás elégedettséggel tölt  el minden embert, kedvenc közhelyünkkel élve, az ember társas lény, így folyamatos visszaigazolásra van szüksége. Státuszunktól és társadalmi osztályunktól függetlenül kell egy platform, ami nézeteinket legitimálja, konform módon, kritika és kétség nélkül feloldódhatunk az abba vetett hitünkben, hogy amit gondolunk, az jó és helyes. Erre épít a divat, aminek legfontosabb terjedési mechanizmusa az utánzás gyakorlata, tehát a sok, majd még több ember együttes és szimultán cselekvésére. A divat és az erkölcs összefonódása régre nyúlik vissza, gondoljunk csak az adakozás, a segítségnyújtás intézményére, de nagy történelme van a szexualitás és a moralizálás közös nevezőre hozásának is.olvass tovább

Vivienne Westwood unokája modellként debütált!

9417

A Love magazin legújabb számában domborít Cora Corré, aki nem akármilyen felmenőkkel büszkélkedhet. Nagyanyja Vivienne Westwood, nagyapja Malcolm McLaren, a Sex Pistols egykori menedzsere, szülei pedig az Agent Provocateur fehérneműmárka megalapítói.olvass tovább