világ vége

Vége

4355

Néhány hete, egy reggeli kávézás során, egy kollégám arról mesét, hogy előző este látott a Discoveryn egy műsort, amely arról szólt, hogy miért lesz vége a világnak 2012-ben. Na jó, már intettem is le, hagyjon engem ezzel a világvége dumával, csak az én harminc évem alatt volt legalább öt világvége, ami nem következett be. Persze, csak mondta tovább, olyan hitelességgel, hogy kénytelen voltam odafigyelni a szavaira, aztán rákerestem, hogy mégis mi ez az újabb világvégét jósló hipotézis. Egy elveszett civilizáció, amiről az a hír járja, hogy alkotói nagyon-nagyon fejlett tudással rendelkeztek, bár eltűntek a süllyesztőbe, leigázták, meghódították, megsemmisítették őket. Nos, ők a maják, akik olyan pontos naptárral rendelkeztek, hogy mi a Gergely-naptárunkkal csak jelenthetünk nekik!

Megállapítás

A maja civilizáció, illetve a maja naptárak alapján a mai tudósok, elemzők azt feltételezik, hogy az idő, a világ születése, időszámításunk előtt 3114-ben kezdődött, amely egy 5125 éves ciklust ölel majd fel, tehát a ciklus vége 2012-re tehető. Pontosan meghatározott dátuma is van a ciklus végső pontjának, az év december 21. napja. Tehát 2012 december 22.-én már nem ez az általunk megszokott világ lesz. Azt, hogy mi fog történni, két síkon határozták meg: az egyik fizikális, a másik egy megfoghatatlan, egy közös szellemi síkon történő változás. A konkrét jóslat az, hogy a Napban mágneses pólusváltás következik be, ami a Föld mágneses polaritására is hatással lesz, vagyis megcserélődik. Ennek a hatása kiszámíthatatlan ,de arra számítanak, hogy rengeteget természeti katasztrófa következik be, amelynek során az emberiség kilencven százaléka elpusztul. Az emberiség szellemére vonatkozó hipotézis azt mondja, olyan hatás ér majd bennünket,  amely drasztikus változásokat idéz elő a gazdasági, a politikai és így a társadalmi életben is. Kevésbé lesz fontos a pénz, a kapitalista gondolkodásmód eltűnik, és egy szociálisan érzékenyebb társadalom fogja a Földet belakni. Szép.

Az idő

Nagy kérdés ugye, hogy most valóban 2009 van-e. A mi kultúránk szerint igen. A keresztény időszámításra átszámítva a zsidó időszámítás i.e. 3761 évvel, a római időszámítás Róma alapításával i.e. 753-mal, a buddhista időszámítás Buddha halálával i.e. 483-mal, az iszlám időszámítás a hidzsrával i.sz. 622-vel kezdődik. Ahány vallás, annyi időszámítás, miért pont a maják számolták volna úgy, a sajátos húszas számrendszerükben az időt, ahogy mi most, a keresztény kultúra alapján? Ráadásul van, aki úgy véli, hogy a középkort csak kitalálták. Ez az első, ami eszembe ötlik a nagy dátumok megidézése során. Ráadásul az elmúlt néhány ezer évben mi is vagy egy tucatszor módosítottunk az időszámítás menetén. Itt be is fejezhetnénk a cáfolatot, de azért van még néhány olyan pontja a maja kultúrához kötött jóslatnak, ami indoklásra szorul.olvass tovább