vallás

Vallási jelképek a divatban

269

Rózsafüzért, Buddha, Jézus, kereszt, mala és számtalan kiegészítőt, mintát öltünk magunkra. Ezekkel a jelképekkel nem a vallási hovatartozásunkat akarjuk szimbolizálni, azt a legkevésbé. Csupán divat. De összekeverni ezeket a szimbólumokat, az már bizony ízléstelen. Vagy mégsem és csak ékszerként lehet rájuk tekinteni?

Ne kínozd magad, böjtölj

572

Tudjuk mi a böjt, legalábbis mindenkiben él egy meghatározás, amivel nagyjából be tudja azonosítani a fogalmat. Lehet vallási böjt, javasolhatja a háziorvosunk esetleg önmagunk általi késztetésből is megvonhatjuk a szilárd táplálékot egy időre a testünktől. A régi öregek hetente egy teljes napig – általában pénteken – nem ettek semmit, csak folyadékot vittek be a szervezetükbe. Sőt, vidéken a mai napig sok helyen szokás az állattartók körében ,hogy hetente egyszer nem etetik meg az állatokat, úgymond böjtöltetik azokat. Mindkét hagyománynak egészségügyi okai vannak. A hétvégi nagy családi zabálások előtt nem árt kicsit kipucolni szervezetünket, összeszűkíteni a gyomrunkat, hogy mégse együnk annyit! 

A tudatos böjtölés mellett gyakran a szegénység is akaratlanul az egészséget szolgálta, hiszen őseinknél tél végére a felhalmozott élelem már sok család éléskamrájából kifogyott, így a tavasz és a friss termények beköszöntét böjttel várták a rászorulók, mit sem sejtve arról, hogy a koplalással milyen jót tesznek egészségüknek - a természet általában tudja, mit csinál. Manapság sokunk tanácstalanul áll egy-egy élethelyzet, vagy egy hétköznapi probléma előtt. Elégedetlenek vagyunk testsúlyunkkal, krónikus egészségügyi problémákkal küzdünk, munkahelyi, önértékelési vagy magánéleti gondjaink vannak vagy egyszerűen nem találjuk helyünket a világban.

Sejtjük, hogy változtatnunk kell. Manapság életfeladataink beteljesítését rengeteg nehezítő körülmény akadályozza. Rengeteg gát, szabály vesz minket körül, nem akarunk „kilógni a sorból”, igyekszünk megfelelni egy meglévő vagy csupán elképzelt elvárásrendszernek. Saját feladatunktól messze eltávolodva súlyos ellentmondásokba is keveredhetünk önmagunkkal, ami pedig akadályozza a testi és lelki fejlődést. A változás szükségességére eleinte kis jelek figyelmeztetnek, s ha nem változtatunk, később ezek a jelek erőteljesebbé válnak, betegségtünetek majd súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek. Napjaink népbetegsége a helytelen táplálkozás, hisz az vagy, amit megeszel – tartja a közmondás.

Őseinktől tanulva a léböjtöt ma már tudatosan használjuk betegségek megelőzésére, gyógyítására vagy egyszerűen testi, lelki, szellemi egészségünk megőrzésére. A léböjtkúra során kizárólag gyógyteákat, zöldség- és gyümölcsleveket valamint forrásvizet fogyasztunk. A szervezet ilyenkor a tartalékait használja fel, miközben a felesleges anyagok távoznak a testből. Böjtölés közben nagy mennyiségű káros anyag ürül ki a szervezetből, ami által az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, az immunrendszer megkönnyebbül és megerősödik, szervezetünk működése pedig kiegyensúlyozottabbá válik. A gyulladást, allergiát kiváltó anyagok többsége is távozik, a bélrendszer megnyugszik. Az erek átjárhatóbbá válnak, mert falaikról a lerakódott zsír lebomlik. A bőr megtisztul, feszesebb, hamvasabb lesz, a szemek csillogóvá válnak.olvass tovább

Világító imaszőnyeg

672

Török Designer Soner Özenç egy olyan imapokrócot készített, ami a tulajdonost Mekka irányába tereli, mint egy iránytű. A Sajjdah 1426 névre keresztelt szőnyeg egy foszforeszkáló írást vetít a falra,  a pokróc pedig mintájában ugyanígy világít. Ez a csúcstechnológiás imaeszköz a lakásban is jól nézhet ki, egyelőre ár nélküli.

Új bűnök a Vatikán szerint

786

A Hetedik című filmben mindannyiunk részt vehetett hittanon, ahol elsajátíthattuk a hét fő bűnt: a  kevélységet, a fösvénységet, a bujaságot, az irigységet, a torkosságot, a haragot, a jóra való restséget. Ezek most megbocsátható bűnökkel egészültek ki. Március elején egyhetes konferenciát tartottak a gyónásról a Vatikánban, ahol Gianfranco Girolatti püspök, aki a pápa legfőbb bizalmasa és a szentszéki bíróság vezetője, bejelentette a friss bűnök listáját. Ezek persze megbocsátható bűnök, de hogy megbocsátást nyerjünk bizony gyónni kell.

A globalizált, modern világunk képébe jobban illő bűnök közé felkerült a droghasználat, a génmanipuláció, a klónozás, a környezet- szennyezés, a szociális és gazdasági igazság- talanság is, az újrafelhasználással együtt így áll össze a XXI. századi hét fő bűn. XVI. Benedek pápa hosszú ideje hangsúlyozza a környezetvédelem fontosságát: az olyan folyamatok, mint a légkör melegedése, szerinte is rendkívül fontosak az egész emberiség szempontjából. A szentszék az Osservatre Romano vatikáni újságban hozta nyilvánosságra az új bűnöket.

Hiszel az istenekben?

788

A napokban beszélgettem egy régen nem látott ismerősömmel, aki buzgó keresztény lett mióta nem találkoztunk. Ki is kérdeztem részletesen, hogy mi indította el benne ezt az igényt, hogy gyakorolja a keresztény vallást. Mert bizony harminc évesen hittanra jár, és tanulja a vallását. De miért? Kérdésemre konkrét válaszai voltak, de éreztem, hogy elgondolkodik, és nem egy betanult szöveget szajkóz. Az én barátom azt mondta, kell neki a lelki manna, az értékrend, az életvezetés. Tény, sokat tévelygett élete során, és meg is értem, hogy szüksége volt erre. Aztán megkérdeztem tőle, hogy mégis mit gondol az új bűnökről, sajnos még nem hallott a kiegészült listáról. Aztán a cölibátusról, az álszenteskedésről beszéltünk, és azt hiszem sikerült elbizonytalanítanom azon a ponton, hogy bizony nekem már volt viszonyom egy katolikus pappal. Bár nem ez volt a célom, de tény, hogy hitetlenül állok a Vatikánhoz, a keresztény valláshoz, akármennyire is ebben a kultúrkörben szocializálódtam.

Szerencsésnek érzem magam, amiért szüleim nem vittek el megkeresztelni – bár ez abban az időben, amikor én voltam újszülött nem is volt trend – csak egy szimpla névadóm volt, hogy neve legyen a gyereknek. Bár sosem mondták, de a céljuk az lehetett, hogy felnőtt elmével szabadon választhassak magamnak vallást, ha úgy tetszik. Bár vitára adhat okot ez a hozzáállás is, hiszen egy keresztény, buddhista, muzulmán, jehova szellemiségű családi háttér adhat némi útmutatást.

Melyik jobb szerintetek? Szabadon hagyni az embert, ismerkedjen, okuljon? Vagy irányt mutatni?