vörösiszap

A szétmart falu

6771

Ilyen sem volt még: a Boston Globe hírportál The Big Picture szekciója teljes egészében Magyarországra, pontosabban egy vidékre fókuszál. Nem mintha lenne okunk büszkélkedni: a világ legjobb fotórovata csütörtökön a történelem eddigi legsúlyosabb vörösiszap-katasztrófájával foglalkozik. Hétfő reggel átszakadt a Veszprém megyei timföldgyár tározójának gátja, maró, mérgező, fullasztó iszappal árasztva el Kolontárt. Az egy-két méter magas árhullám szó szerint elmosta a falut, majd tovább hömpölygött Devecserre és több településre. Egy teljes vidék semmisült meg pár óra alatt, legalább négyen meghaltak, százhúszan megsebesültek a lúgos lében, többen súlyosan, életveszélyesen. Felelős nincs, a tározót fenntartó cég hárít, de kárpótlást emleget.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP/Getty Images

Aki segíteni szeretne, az az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú számlára küldjön pénzt (megjegyzés: "iszapkárosultak"), vagy hívja a 1749-es Vöröskereszt-számot, esetleg küldje el az ISZAP szót SMS-ben, mindkettő kétszáz forintot ér. Aki pedig felkészült a nemzetközi ügynökségek, az MTI és az Index fotóiból összeállított sokkoló galériára, az ide kattintson.

Segítsünk rajtuk is!

6779

„Mintha ott lenne a szemgolyó. Ebben a szemében nézd meg, mintha valami halványan ott lenne…” - mondja az Állatvédelmi Őrszem egyik orvosa, miközben a vörösiszapból kimenekített kiscicát vizsgálja. A YouTube-ra feltöltött videón (Vigyázat, sokkoló!) egymást követik a hasonló megjegyzések és a szívszorító képek. Az állatokért elkötelezett emberek sorra fürdetik, szárítják, kötik infúzióra, injekciózzák a különböző állatokat – macskákat, birkákat, kutyákat, akik megsérültek, megégtek vagy megvakultak az október 4-én történt vörösiszap-katasztrófa után. A helyszínen van több állatvédő egyesület, hogy megmentsék a háziállatokat, gazdasági állatokat és vadállatokat.

Fotó: Noé Állatotthon Alapítványolvass tovább

A katasztrófa pszichológiája

6783

Híradót nézve vagy hírportálokat böngészve túl gyakran látni mostanság megrendült, összetört embereket, akik egy pillanat alatt veszítették el életük munkáját és váltak földönfutóvá. Néhány hónapja az árvíz, most pedig a vörösiszap követeli áldozatait. Nem a világ másik végén – bár az sem kevésbé megrendítő –, hanem tőlünk néhány száz kilométerre, vagy még tán annyira sem történik mindez. Akaratlanul is belegondolunk, hogy mit tennénk, ha jönne a víz vagy az iszapár, és mindenhatónak hitt emberi erőnk semmit sem érne ellene, csak arra lenne elég, hogy mentsük a puszta életünket, esetleg a szeretteinkét – de sokszor még azt sem. Dermedten bámuljuk a katasztrófafilmekre emlékeztető képsorokat és az áldozatok beszámolóit, ahogy próbálják szavakba önteni, hogy mi történt velük, de ők nem tudják megfogalmazni, mi pedig nem tudjuk felfogni. Kívülállóként elgondolhatatlan trauma ez.

Fotó: Noé Állatotthon Alapítványolvass tovább

Bulival a vörösiszap károsultjaiért

7027

Ezer forint adomány nem sok, de sokszor ezer forint már sokat számít. Az Óbudai (Hajógyári) Szigeten működő szórakoztatókomplexum vezetősége úgy döntött, hogy 2010. december 3-án Segélyfesztivált szervez a vörösiszap okozta tragédia károsultjainak.

A fesztivál elsősorban azoknak az adakozóknak szól, akik kedvelik a magyar R'n'B, trance, house, retro disco és popzenét. A fellépők között lesz többek között az Animal Cannibals, az Ámokfutók, Balázs Fecó, Brasch Bence, a Hip Hop Boyz sztárjai, Josh & Jutta, Keresztes Ildikó, Kowalsky meg a Vega, Mága Zoltán, a Retro School Band, a Rock System, azUFO, Zoltán Erika, Caramel és a Stereo 2.0. A fesztivál különlegessége, hogy a világ egyik legjelentősebb zenei kiadója, a Coocoon Recordings és annak vezetője, Sven Väth, értesülve a rendezvényről, felajánlotta egyik népszerű DJ-jének, a német Chris Tietjennek a fellépését.

A rendezvény összesen kilenc helyszíne egyetlen darab 1000 forintos belépővel látogatható. A belépőkből befolyt összeghez pedig a szigeten található szórakozóhelyek tulajdonosa és egyben az S.O.S. Magyarország! mozgalom alapítója, Vizoviczki László 5 millió forintot hozzáad. Az összeg a Kolontár és Devecser önkormányzata által összeírt 14 év alatti gyermekeket nevelő családok között kerül majd felosztásra a gyermekek számának arányában!

További részletek: www.flyerz.hu/sos