víz

Fegyelmez a zuhanyfülke

889


Tessék, van már olyan is, hogy a zuhanyfülke figyelmeztet a vízpazarlásra. Minél tovább vagy bent, annál kényelmetlenebb lesz állni, mert egyre több gyűrű nő ki a földből a talpad alá.

Jaj, úgy élvezem...

1582

Élvezem a strandot, legyen az mesterséges, természetes, vagy csak egy felfújható medence. Ha strandolás, akkor nyilván mindenki a napimádásra asszociál. Azért lehetnek egyéb elfoglaltságok is a vízparton, mint a pokrócon heverészés és a vízicsibéskedés.

Huncut csibe

Húsz alatt minden nyár, minden napján a harkányi strand csempéin heverésztem, csobbantam a hideg vizesbe, és majszoltam az amerikai fánkot. Akkor még feszes kis idomaimmal, imádtam szelni a feszített víztükröt, s hullámokat generálni rajta. Ha megláttam egy helyes fickót, úgy irányítottam a karcsapásaimat és a lábmozgásaimat, hogy a víz alatt alámerüljek. Igen a csávó alá, és pont, amikor felettem volt, felökleltem a fejemmel. Na, ez volt a legviccesebb, órákig el tudtam ezzel szórakozni. Aztán persze ártatlan szemekkel, csöpögő arccal, nevetve kértem bocsánatot. Hogy ez miért jó? Mert erőteljes flörtnek számít, és bebiztosított ingyen büfézést – lehet csúnyákat mondani rám, tessék, csak tessék! A legjobb ismerkedési módszer volt, óriás társaságok, nagy nyári szerelmek és strandhaverságok alakultak így ki. Sose estem kétségbe, ha nem volt épp kéznél egy pajti, aki reggel kilenckor sorban állt volna velem a fürdő bejáratánál, mert tudtam, hogy nem leszek egyedül.

Sekélyebb vizek

Mivel több nyáron is gondban voltam azzal, hogy mit melózzak, azt találtam ki, hogy összekötöm a nagyon kellemeset a hasznossal és kiplakátoztam a város, hogy gyerekfelügyeletet vállalok, akár egész napra is. Persze, hogy kapva kaptak az alkalmon a szülők! Volt egy nyaram, amikor még az UV sugárzás nem érte el a kettőt sem, így egész nap a gyerekmedence mellett napozhattam, amíg a kis őrzött lurkóm lubickolt. Imádtam! Van olyan strandelfoglaltság, ami hasznos és kellemes, ráadásul segítesz is vele másoknak. olvass tovább

Kékhullám Zászló

1656

Kiosztották a Kékhullám Zászlókat; idén először a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon is mintastrandokat választottak. Idén harmincnégy strand és hét vitorlás kikötő kapta meg a Kékhullám Zászlót a Balatonon és három másik tavon – jelentette be a környezetvédelmi és vízügyi miniszter Siófokon, az egyik nyertes strandon. A minősítést 2008-ban is azok a strandok és kikötők nyerhették el, amelyek a legtisztább fürdővízzel és partszakasszal rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak, valamint kiemelten figyelnek a biztonságra és a gyermekekre is. Idén először a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon is mintastrandokat választottak a szakemberek, összesen hetet.

A szaktárca egyébként a jövőben országos szintre szeretné bővíteni a kezdeményezést. Magyarországon a kettőszázharmincnyolc fürdésre alkalmas folyó- és tóparti fürdőhely döntő többsége a szigorú európai uniós előírásoknak is megfelel, ezek több mint fele kiváló minősítést kapott Brüsszelben is. Mindössze tizenkettő fürdőhelyen kellett kitenni a “fürdeni tilos” táblát. A siófoki tájékoztatón a kormányszóvivő elmondta, idén több mint kétmilliárd forint értékben hatvanötezer rászoruló üdüléséhez járul hozzá az üdülési csekkek rendszere. Daróczi Dávid arról is beszámolt, hogy nyolc hatóság bevonásával június végén megkezdi ellenőrző tevékenységét a “Kánikula Kommandó”, amelynek kiemelt célterülete lesz a Balaton.

2008-ban a következő strandok és kikötők viselhetik a Kékhullám Zászló minősítést a Balatonon: Fonyód városi strand, Balatonboglár Platán strand, Balatonlelle Napfény strand, Balatonszemes Berzsenyi Strand, Siófok városi nagystrand, Balatonkenese Bezerédi strand, Balatonkenese Bercsényi strand, Balatonkenese Vak Bottyán strand, Balatongyörök községi strand, Vonyarcvashegy Lido strand, Gyenesdiás Diás strand, Alsóörs községi strand, Csopak községi strand, Balatonfüred Esterházy strand, Balatonfüred Kisfaludy strand, Révfülöp Császtai strand, Zánka községi strand, Zánka GYIC strand, Badacsonytomaj Badacsonyi strand, Szigliget községi strand, Balatonalmádi Káptalanfüredi Strand, Balatonalmádi Wesselényi strand, Balatonakali községi strand, Balatonberény községi strand, Balatonfenyves községi strand, Balatonmáriafürdő központi strand, Keszthely Libás strand, Keszthely Helikon strand, Keszthely városi strand, valamint Tihany, Balatonszemes, Szigliget, Balatonfüred közforgalmú és vitorláskikötők, illetve a Balatongyörök csónakkikitő.
Ezen kívül a Tisza-tónál a Sarudi strand, a Sarudi Tündérrózsa kikötő, az Abádszalóki nagy strand, a Fertő-tónál a Sopron fertő-tavi vízitelep strand, és Fertőrákosi Yachthafen, a Velencei-tónál pedig a Gárdony Sport Beach strand és Agárd park camping strand nyerték el a Kékhullám Zászlót.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe.

A húsevés és a globális vízhiány

2314

Mostanában elég gyakran lehet olvasni – akár itt a cotcot-on is – a környezetvédelemről, az emberiség ijesztő jövőjéről, a globális felmelegedésről és a vízhiányról. Arról, hogy ezeket a problémákat hogyan lehetne kiküszöbölni, orvosolni, kezelni, arra nincsenek egységes álláspontok világméretű szinten, általában csak tünetkezelések, mint például a modern orvostudomány módszereiben is, de az egy másik téma. A hozzáállásunk, az életmódunk változtatása adhatja meg a válaszot, a megoldást a problémákra, a tünetkezelések csak elodázni tudják a bekövetkező súlyos problémákat. Az emberiségnek ivóvízkészletei megőrzéséhez bizony változtatnia kellene táplálkozási szokásain – foglalják össze kutatási eredményeiket egy nemzetközi vízgazdálkodási intézet kutatói. „A világ hamarosan eddig példátlan méretű vízhiánnyal néz majd szembe” – áll az ENSZ által 2003-ban közzétett World Water Development Report című jelentésben.

Jelenleg a mezőgazdaság hasznosítja az édesvízkészletek 90 százalékát. Különösen vízigényes az állattartás, amely ötször több vizet használ, mint a növénytermesztés: 1 kilogramm búza megtermelése mintegy 1790 liter vizet igényel, míg ugyanennyi marhahús előállításához átlagosan 9680 liter vizet használnak fel. A következő húsz év alatt becslések szerint bolygónk lakossága további közel kétmilliárd fővel gyarapodik, az élelmiszertermeléshez szükséges víz mennyisége pedig jó ha a negyedével nő. Számos fejlődő ország nem tudja majd biztosítani lakossága élelmezését anélkül, hogy helyrehozhatatlan károkat ne okozna a környezetben – mutattak rá a Nemzetközi Vízkészlet-gazdálkodási Intézet (International Water Management Institute, IWMI) munkatársai.

A kiszáradó Aral-tóolvass tovább

Béka nő a hasadban

3462

Inni kell. Naponta fogyasszunk el két-három liter folyadékot - mondják mindig, de ez egyáltalán nem olyan könnyű. Vannak, akik ivós típusok, és vannak, akik nem. Én ez utóbbiba tartozom, simán eltelik úgy egy nap, hogy eszembe se jut inni. Azaz eltelt eddig, mert szisztematikusan rászoktattam az elégséges folyadékbevitelre, mindjárt el is mondom, hogyan.

Az első lépés, hogy meg kell találnod, mi az a folyadék, amit nagyobb mennyiségben tudsz inni. Nekem például az ásványvíz kilőve, mert belehalok az unalomba a második pohár után, és egyébként sem tartom feltétlenül egészségesnek, ha ilyen mennyiségben viszem be az ásványi anaygokat - nem is biztos, hogy az adott összetétel és adag mindenkinek megfelelő. Szénsavas lónyálak szintén kilőve, sose szerettem őket, és teljesen alkalmatlanok a folyadékpótlásra, többet ártanak, mint használnak.olvass tovább