vásárlás

Hello, egy laptopot kérek!

19

A laptop legfontosabb tulajdonsága, hogy mobil. Ha megunod az otthoni tanulást, az irodai melót, irány ki a levegőre, és akár egy zöld mezőről is netezhetsz - ha van jó aksid és mobil interneted; egyébként irány egy kávézó - de ez az, amit mindenki tud, úgyhogy lássuk, mi a különbség ezen felül az asztali PC-k és a notebookok között. A gigateljesítmény és a fejleszthetőség nem tulajdonsága a hordozható gépeknek, szemben a PC-kkel. Viszont egy jól megválasztott laptop akár a PC alternatívája is lehet, még akkor is, ha nem minden vágyad a szabadban való szöszmötölés.

Ha nem munkára, hanem a multimédiás szupereszközként akarod használni, a laptop rossz választás, mivel kevés kimeneti egysége van, s nem is nagyon bővíthető. Elsősorban az USB-re gondolunk, ezzel a csatlakozóval tudsz kapcsolatot teremteni az MP3 lejátszód és a laptopod között, ezen keresztül tudsz egeret csatlakoztatni, segítségével a telefonodról adatokat vihetsz át, rátolhatod a nyomtatódat, a scannert, és bedughatsz bármit, aminek kompatibilis USB csatlakozója van, akár egy apró kávémelegítőt is. A vázon belüli bővítés szinte lehetetlen, a mobil eszközök pedig igen húzós áron szerezhetők be – de legalább kaphatók. A fentiek miatt fontos, hogy legalább három USB csatlakozó legyen a kiválasztott gépen!

A kijelző méreteinek és típusának kiválasztása ízlés dolga, ám valószínűleg nem ez lesz a döntő tényező, inkább elfogadod majd, hogy a választott darabnak olyan van, amilyen. Fontos, hogy vezeték nélküli internetezési lehetőség legyen beépítve a gépbe, ez manapság már alap. Az infraport és a Bluetooth teljesen felesleges, hacsak nem vagy mobilfüggő és nem akarsz mindenféle tartalmakat csereberélni a telefonod és a laptopod között - bár erre ott az USB. Az adataid biztonságának érdekében hasznos lehet, ha van ujjlenyomat-olvasó is a gépen, bár szerkesztőségünk ilyen funkcióval bíró tagjai még soha nem használták ezt, részben hányavetiségből, részben az attól való félelem miatt, hogy egy bőrbetegség miatt örökre zároljuk a rendszert.olvass tovább

Megnyílt a Rockstar

126

A fogyasztói társadalom kényszerű tereit mintha egyre többen igyekeznének közösségépítésre használni, valami pluszt adni ahhoz a tényhez, hogy már megint veszel valamit. Hogy ezzel saját magunkat sújtó szemrehányásunkat felejtetik el velünk, vagy visszatérésre késztetnek, általában az adott hely hangulata dönti el. Most a Paulay Ede u. 61. szám alatt nyílt újabb hasonlónak tűnő kezdeményezés, azaz egy ruhabolt, ami a fentiek szellemében szellős, nappali-szerű, áttekinthető és kedves, a nyitóbulin még Szamosi testvérek által szolgáltatott zene is bizonyította a fenti szándékot.

A Rockstar tőszomszédságában található a Hairclub fodrászat, ahol szintén dj-k, a Mustbeates srácok lazítanak a merev hajvágós-szárítós hangulaton, de számtalan más kezdeményezés és bolt mutatja már, az öndefínicó egy boltot is tekinthet kiindulási pontnak adott esetben. Ruhakínálatát illetően a Rockstar a városi divatot követi gumicsizmákkal, trendi táskákkal, pólókkal és kiegészítőkkel. Olyan csajoknak ajánljuk, akik nőiességüket nem magas sarkakkal, hanem egyéniséggel hangsúlyozzák, s akik szeretnek a pasiknak is vásárolgatni, a külön szobába vonult férfi szakasz ugyanis rendben van nagyon. Kedvencünk a döglött madaras logóju Atticus.

Kedves vásárlók

144

Gus eladó egy divatüzletben, s most elárulja nekünk, vevőknek, hogy mi az, amitől a pult mögött lévők sikítani tudnának, de csak mosolyognak. Sokféle vásárlót nem bírnak idegekkel, most szépen sorba szedte nekünk, hogy melyik az a hét vevőtípus. Tanulság nekünk, a vásárlóknak.

1. Amelyik nem köszön, amikor bemegy egy üzletbe! Torokvágás javasolt, vagy egy enyhébb formátum, a nyelvkivágás! Könyörgöm basszus, az óvodában, sőt már a bölcsiben is tanítják, hogy ha bemész valahová, akkor köszönni kell a napszakhoz megfelelően, de én már ott tartok, hogy megelégednék egy szimpla szia odaböffentésével. A mosolygást már meg sem említem, az iszonyatos luxus!

2. A kajával és itallal a boltba érkező "kedves" vevő. Na, ezektől is kiráz a hideg, főleg ha meg sem kérdezik, hogy bejöhetnek-e a sajtburgerrel, meg a kólával. Aztán persze sértődés lesz belőle ha merek szólni, hogy rakják le az eledelt a pultnál, és tiszta kézzel tapogassák össze a ruhákat. Volt már olyan is, akinek mikor átadtam egy zsebkendőt, hogy ugyan már a ketchupot törölje le a mancsáról, felhúzta az orrát, és szó nélkül kisétált. Fulladásos halál a javaslatom, de persze a kínlódós fajta!olvass tovább

Divatozik a Vörösmarty tér

154

A volt ORI székház helyén óriási üvegpalota épült. Az építkezés kezdetétől találgatások zajlottak a körül, vajon milyen üzletek kapnak majd helyet itt, a belváros legkomolyabb helyén. A H&M-ről és a New Yorkerről kaptunk infót még a nyitás előtt, de a kettő közé ékelődő Pull&Bear még így is meglepetést tudott okozni.


Menjünk szépen sorban. Ha feljössz a földalattiból, az első üzlet a H&M lesz. Készülj fel, hatalmas üzletről van szó. Három szinten, 2200 négyzetméter területen női-, férfi-, és gyermekruházat. Teljesen más dimenziója a vásárlásnak, amikor mindennek megvan a helye, a különböző kollekciók szeparáltan tudnak elhelyezkedni, óriási a kínálat, kényelmesen tudsz próbálni és van elég eladó. A H&M-től külföldön ezt szoktuk meg, és ez az, amit itthon idáig nagyon hiányoltunk.olvass tovább

A legjobb, hogy ingyenes

155

Nem újdonság, a fogyasztói társadalom tagjai vagyunk. Úgy szocializálódtunk, hogy megveszünk mindent, mindenhol, ha kell, ha nem. A mai nap arra a legtökéletesebb, hogy mélyen magadba és a körülötted lévőkbe nézz, és megállapítsd, úristen, mennyi szennyet termelünk vásárlási szokásainkkal! Ez a kezdeményezés nem valami mellett kampányol, inkább felhívja a figyelmünket arra, hogy az öröm forrása nem a vásárlásba rejlik. A cél, hogy rájöjjünk a szellemi és kulturális környezetünk pusztulása jelenlegi termelési és fogyasztási rendszerünknek köszönhető.

Ne vásárolj semmit!
Ez a felhívás szinte teljesíthetetlennek tűnik. Reggel kijössz a lakásból, elindulsz, iskolába, munkába. Ha tömegközlekedsz, kell venned buszjegyet, bérletet, ha autóval mész tankolnod kell, biztosítást kell vásárolnod, szervizeltetned kell, és sorolhatnám hosszú sorokon keresztül, hogy mit kell még venned ahhoz, hogy  egyáltalán A pontból B-be érj. Ez a péntek olyan péntek, amikor elgondolkodhatsz, és kipróbálhatod önmagad. Kibírod-e úgy a reggelt, hogy ne vegyél a sarkon egy pogácsát, egy üveg kólát vagy bármit? Kibírod-e, hogy ne legyen nálad műanyag palack, zacskó vagy tasak, ami még akkor is tasak lesz, mire te már rég lebomlottál?olvass tovább