városok

Jártam a világ minden táján

3531

Imádom az utazós műsorokat, éppen ezért a Travel Channel az egyes csatornahelyre van beállítva. Órákon át tudom bámulni a világ különböző tájait. Jártam már Bangkokban, Szudánban, Izlandon, Thaiföldön, tényleg a világ összes szegletében. Láttam már, hogy mit kell tenni, ha megcsíp egy medúza az ausztrál partokon lévő habokban, tudom, hogy mire kell ügyelni Pakisztánban. Gyönyörű képek, csodálatos emberek és rengeteg információ. Már van egy sok oldalas füzetem, ami tele van olyan utazási célpontokkal, amik valaha felkeltették az érdeklődésemet, mellé firkálva, hogy hol mire kell figyelni, mennyiért vannak szállások, azok milyenek, mivel utazzunk, miket nézzünk meg. Annyira szeretem. Teljesen el tud vinni egy-egy ilyen műsor.

Ez a kép kedvenc sorozatom hősnőjénak a pecója előtt készült. Épp ott álltam.... Eszméletlen!

Tavaly a Google csapata csinált egy oldalt, aminek az alapja a googlemaps (gyakorlatilag a map.google.com, csak egy baromi jó alkalmazással kiegészítették), amelyen keresztül online el lehet jutni akár a Golden Gate hídra is. Ha a Google térképen van egy sárga emberke, azt fogd meg az egereddel, és húzd a megnézni kívánt területre. Én megnéztem azokat a New York-i utcákat is, ahol a kedvenc sorozatom jelenetei játszódnak, ezen keresztül mentem el Rómába, abba az utcába, ahol KoPé megkérte a kezemet, vagy épp a Balkánra... Millió helyre. Persze a a Google street view-ja nemcsak arra jó, hogy utazási vágyunkat csillapítsa pénz hiányában, hanem ha annyira szerencsések vagyunk, hogy tényleg elmehetünk Torontóba, akkor megtervezhetjük városnézésünket, kinyomtathatjuk a térképet. Hasznos és kevésbé hasznos, de érdekes információkat gyűjthetünk össze.

Sajnos nem lehet minden helyet megnézni rajta, de a a nagyobb városokat közül ezeket: Sydney, Auckland, Westport, Párizs, Marseille, Lyon, Lille, Nizza, Milánó, Róma, Torinó, Comói-tó, Amszterdam, London, Yellowstone, NYC, Tokióóó... és még egy csomó más helyet is.

Partytime!

3687

Mivel már tényleg meleg van, és lehet kóborolni a városban, buliról bulira, majd máshova, nem állhatjuk meg, hogy a hétvégéteket ajánló nélkül hagyjuk. Mi ezekre a helyekre elmegyünk, vagy legalábbis elmennék, de nyilván lesz, ami kimarad. Reméljük legalábbis, hogy néhány kimarad, mert csak akkor szokás továbbállni, ha valahol nem annyira jó. Ez a partipszichológia.

Akkor kezdjük valami kulturális, lazával, csütörtökön. Csütörökön Mashkulture vs PUHA NEON FEJLÖVÉS a Millenáris Park melletti Melegpörgető Tesztüzemben - elhagyott gyárépület, tudod. Fabricius Gábor könyvének a megjelenését egy hatalmas bulival ünneplik, de azért tudjad, hogy mi ez a könyv. A Puha Neon Fejlövés Fabricius Gábor regénye médiáról, hatalomról, szerelemről - de leginkább a kapitalizmus puha fejlövéseiről az ezredfordulón. A mulatság ingyenes, és garantáltan cool. Lesz ott mindenféle: Tesco Disco, MashKulture, Hello Republic, Turbo DJ Set, Németh Juci, E6 (Kardos Horváth János) és mások...

Ha elég jó lesz a muri, már mehetünk is dolgozni, és itt a péntek, amikor el lehet ereszteni a hajunkat, végre valahára. Kedvenc skreccsemesterünk, Bootsie a Quartettel, a Corvintető gyűjtőben lemezismerkedős koncertet ad. Váltságdíj egy ezres. Szóval a tavaszi üzemzavar elhárítási programjaink közé vegyük fel DJ Bootsie corvintetős koncertjét, és kössünk szorosabb ismeretséget az új lemezzel, amit tavaly december óta először hallhatunk ismét, első szólóalbumáról válogatott zenékkel keverve. Bootsie szerzeményeit élőben a DJ Bootsie Quartettel, - azaz Kovács Gergellyel (gitár, billentyű), Vázsonyi Jánossal (szaxofonon,) és Lázár Tiborral (dob) - tálalja elénk, a koncert után pedig Infra Ghandhi és Cyborg Templar úgy pörgetik a lemezeket, mint New York-i streeterek ujjukon a kosárlabdát. A koncert után átszivároghatunk a Király utcába, ahol sokkal kedvesebb lett a Kuplung, mint ennek előtte, kert is lesz, itt Antropos.hu Night lesz, természetesen ingyen. Este hatkor kezdődik a pörgés, szó szerint, ugyanis zsonglőrök fognak elbűvölni minket, majd Koxx-One Sponso Team egykerekűzik, lesz egy kis akrobatika a Taurin csoporttal, majd tűz show. Este tízkor Cheeky szolgáltat némi muzsikát, majd Palotai kedveskedik nekünk, majd jön Metha, aki viccesebbnél viccesebb minimál szetteket fog szórni a hallójárataink közt, szerte szét. Ja, és, hogy a vizuális sokk ne maradjon abba, VJ Praxinoscope adja a látványt.

Saturday night

A nyári szünet előtti utolsó Kollektiva Klub külföldi vendége garantálja, hogy kiadós hepienddel végződjön a téli/tavaszi szezon. Alex Metric a boldogsághormonoknak zenél, amikor ő dj-zik, az egész tánctér eufóriában fürdik. Nem mellesleg nagyon helyes a srác! l***nám, mármint látnám meztelenül. Angol létére Alex Metric szíve francia, kedvenc együttese a Phoenix, minden fellépésén játszik Daft Punkot, példaképe a Les Rythmes Digitales. Utóbbi ugyan csak nevében francia, ám nagy újrahasznosítója a nyolcvanas évek műanyag szintihangjainak, amikért hősünk is rajong. Olyannyira, hogy saját zenéiben előszeretettel használ felismerhetetlenül rövid részleteket kedvenc 80-as évekbeli slágereiből. Metric e mellett new wave-en, filter diszkón, big beaten és indie gitárzenén nevelkedett, s később mindezeket a különféle hatásokat producerként képes volt egyedülállóan új formába önteni.
Első önálló nagylemezével, jó néhány csúcsra járatott trekk (Deadly On A Mission, In Your Machine, Pins) előlegezett meg. Dj-ként ugyancsak a topon van, ő abszolválta - a szervezők szerint - az Exit Fesztivál történetének egyik legjobb dj-szettjét, nemrégiben pedig a BBC Radio One őt nevezte ki Annie Mac állandó helyettesítőjének. Szettjeit az önfeledt csapongás jellemzi, ő maga hullámvasutazásként tekint a dj-zésre, amivel leginkább boldog mosolyt szeret a partizók arcára csalni - de azért az sem baj, ha egy kicsit megizzadnak. Palotai - igen, itt is ül - és Sikztah ezúttal elektrós lemezeikkel vívnak barátságos párbajt a dj-pultban, a látványra pedig színes lézerek segítenek rá. 

Ő a helyes fiú... Alex Metricolvass tovább

Weekend!

3887

Minimalista módon, csak annyit, hogy hol mi és, hogy miért: Etyek Pincefesztivál május 23-24-én, hivatalosan azért, mert aki a Pincefesztivál alatt végiglátogatja Etyek hűs pincéit, Tokajon kívül a többi borvidéket is "felkereshet" és a hagyományokhoz híven az ország legjobb borászaival koccinthat. A borkóstolás mellett a család minden tagja találhat magának valamilyen izgalmas programot. A kicsiket gyerekkoncertekkel, játszóházzal, a hölgyeket kézműves kiállítással várják, az urak pedig a BorÁszok és a Parlament SE hetedik összecsapásán szurkolhatnak. A nagy színpadon a legjobb dzsessz-zenészek játszanak majd egész hétvégén. Egyébként meg azért, mert nagyon szép idő van, mondhatni kánikula és ilyenkor szuper hűsölni pincékben, borozni, majd kimenni a napra és irtózatosan becsípni.

Ha a hétvégén véletlenül Budán jártok, a Petőfi-hídnál, akkor tessék bemenni az A38 éttermébe, ugyanis Bodó Márton kedves barátunk fotókiállítása van ott, nem is akármiről leginkább kedvenc városunkról New Yorkról (Zsófinak nem barátja Marci, és nem kedvenc városa New York, majd mindjárt kommentál!), meg persze San Fransisco-ról, fekete-fehérben, színesben, analóg és digitális kivitelben. Gyönyörűek! mondjuk június 2-ig, megnézhetitek, van még idő. olvass tovább

Tekerj és buszozz ingyen!

5054

Szuper ötletre leltünk, és most nagyon sajnáljuk, hogy mindez csak a tervek szintjén létezik, s hogy Magyarországot nézve még 2020-ban is csak utópia lesz egy hasonló rendszer. A bringázás előnyeiről milliószor értekeztünk már, ám aktív bringás csajokként azt is tudjuk, hogy álszent lenne, ha azt hazudnánk, minden időjárási körülmények között, minden alkalomra igyekezve megfelelő a kerékpáros közlekedés. Kora tavasztól késő őszig alap, de vannak fagyos napok, havas napok, esős napok, amikor bizony mi is fölkúszunk a közösségi közlekedésnek nevezett rendszerszerűségre.

hybrid energy system electricity generating bikes electric public buses

Az alábbi terv egy átgondoltan működő város környezetbarát, energiafelhasználást csökkentő és felhasználóbarát utópiáját vázolja fel. A terv a következő. Az ideális városban lakó ember a városszerte elérhető közösségi kerékpárokat használja azokon a napokon, amikor ezt az időjárás lehetővé teszi, hisz tudja, ez a leggyorsabb, legegyszerűbb és leggazdaságosabb módja helyváltoztatásának. Miközben teker, mozgási energiát termel, amit a feneke alatt hasító paripa szépen elraktároz saját kis akkumulátorában. Ez aztán parkoláskor, azaz a tároló egységre visszahelyezve becsorog egy nagyobb energiatároló rendszerbe. Az ily módon előállított és tárolt energia pedig a lehető legjobb helyre kerül, azaz az elektromos árammal működő buszok hajtóerejéül szolgál.

De ez nem minden, hisz az alkalmi kerékpáros egy kártyával is rendelkezik, amit minden dokkoláskor a rendszerbe helyez, és ráiratja a megtermelt energiáért járó pontokat. A kártyára tankolt pontok pedig az említett buszokon leutazhatók, tehát amíg pontjai tartanak, nem kell fizetnie. Miért is kéne, hisz a buszt gyakorlatilag az általa termelt energia hajtja. Pompásan hangzik, nem?

A rendszer megálmodója Chiyu Chen, óriás gratula neki! További infók és videó itt, meg itt.