város

Isztambul, óuóuóóóóóó... Isztambul

1178

Csodálatos Isztambul

Hova? Stockholmba!

1707

Köztudott, hogy Párizs a divat fővárosa, de Stockholm… hát nincs sokkal lemaradva. Persze nem hatalmas divatbemutatókról, vagy divathetekről beszélek, nem híres divvattervezőkről és hatalmas palotáikról, hanem az utca embereiről, a fiatalokról, a középkorúakról, az idősekről, ugyanis Svédországban mindenki jómódú, és mindenki szemtelenül sokat költ az öltözködésre. Vásárolnak, ameddig csak bírnak, mindent megvesznek, ami tetszik. Az árak az itthoniakhoz hasonlóak, de a fizetés -nagyjából mindenkié- háromszor, négyszer annyi. 

Itt minden tizenéves lány szőke és kékszemű, közvetlen felkelés után úgy néz ki, mintha egy Neutrogena-reklámból jött volna, vagy ha épp bevándorló, akkor sötétbőrű, persze modellalkat, vagy mongolid, és csontsovány. Mivel kevés a lakosság ezért nagyon sokan vannak az előző két fajtából, de csinosak és vékonyak, akárcsak hidrogénszőke honfitársaik. Mindenki úgy öltözködik, mintha épp egy divatlapból bújt volna ki, hogy végigsétáljon a Stockolm központjából kiinduló számos bevásárlóutca egyikén. Nagyon stílusosak, a mai divat szerint öltözködnek, és nincs olyan, ami túl extrém, vagy elfogadhatatlan. olvass tovább

Velencei-tó. Ott jó!

1786

Egészen kicsi korom óta 1-2 hetet minden évben eltöltök a Velencei-tó mellett, hála a dédimamámnak, aki még réges-régen vett ott egy nyaralót. Több mint 20 év alatt szépen kiismertem a környéket. Tudom, a Velencei-tó nem olyan sokszínű, csillogó és túlzsúfolt partihely, mint a Balaton, de azért ez a kisebb tó is majdnem annyi szórakozást és kikapcsolódási lehetőséget kínál, mint nagyobb testvére.

Megközelítés

Első előnye, hogy közel van Budapesthez, legalábbis közelebb, mint a Balcsi. A Déliből vagy Kelenföldről 1 óra alatt lent lehetünk még vonattal is, autópályán pedig ennek az időnek a töredéke alatt. Egy délutáni csobbanásra is érdemes leugrani, de ha ennél több időnk van - 2-3 nap vagy akár egy hét - azt is sokféleképpen eltölthetjük.

Nemcsak a kis távolság, hanem a korszerű, új vonatok miatt is kitűnő választás, ha így közelítjük meg a tavat. Ezeken az új szerelvényeken a bringáinkat is könnyen, kényelmesen és nagyon olcsón szállíthatjuk (50km-ként kb 190-Ft). Bicikliket érdemes vinni, hiszen a tavat akár 1 nap alatt körbe is bicajozhatjuk, vagy ha nem is körbe, de sok helyre könnyűszerrel eljuthatunk két keréken. Jó hír továbbá a bringásoknak, hogy augusztustól vehetik át a Székesfehérvártól a tóig vezető bicikliutat, olvashatjuk a megyeszékhely honlapján.olvass tovább

Városi fabúvár

2013

A városi lét kapcsán a fák és egyéb növények két esetben kerülnek szóba. Ha épp össznépi szentségelés folyik állítólagos allergizáló voltuk miatt, vagy ha zöldövezetnek nevezzük jelenlétüket, s emiatt sok millióval ugrik egy ingatlan ára. Nem is tűnik föl hétköznapi életünk során, hány féle faj vesz is minket körül, amik mind tiszteletet érdemelnek, hisz egy város mikroklímája nem éppen szokványos, az embernek pedig bizarr és perverz természete, hogy élhetetlen környezetet alakítson ki maga körül, aki pedig ebben is túlél, azelőtt le a kalappal.

Városi fabúvár, kattints a galériához

A város levegője szennyezett, tele van porral, korommal, mindenféle mérgező és nem mérgező gázokkal, gőzökkel. Kiemelkedő szennyezés esetén figyelhetjük meg, hogy a városi fák levelei megsárgulnak vagy egyenesen megégnek. Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy a városokban télen és nyáron is melegebb van (nyáron akár öt fokkal is!), mint a természetes tájakon, a város nem megköti, hanem elnyeli, majd este visszasugározza a meleget.

Hogy a csatornarendszer elvezeti a csapadékot, kapásból kizárja a vízigényes fajok jelenlétét, de a téli útsózás is megnehezíti az életet, a vadgesztenyék második virágzása is erre vezethető vissza, de rendszeresen sózott utak mellett egész fasorok pusztulhatnak ki vagy károsodhatnak nagy mértékben. (Jellemzőek az apró, égett szélű levelek, s az egyszerre mutatkozó száradás és virágzás.)

És akkor még nem beszéltünk a parkoló autók károkozásáról, az olajszennyezésről, a szándékos rongálásról, a kiültetett facsemeték direkt kitördeléséről, s arról, hogy több évtizedes fák eshetnek áldozatul a parkolóhelyek igényeinek, s az autó-központúságnak. Ehhez hozzátehetjük azt is, hogy sokszor ész nélkül, átgondolatlanul telepítenek vagy éppen vágnak, s végül azt, hogy egyre szűkül a várostűrő fajok száma. De még mindig érdemes körülnézni és azonosítani, amit látunk, úgyhogy összeszedtük a leggyakoribb budapesti fajokat. (Ezúton is elnézést minden vidéklakótól, várjuk a ti listátokat is.)

Poshadt sör és szex

2157

Első hely, amit bemutatunk - bár tuti, hogy sok ezer olvasónk van, akiknek nem kell - a Gödör Klub. A város szíve közepe. Három metró, tucatnyi busz (korábban villamosok) vonalának a kezdő és végpontja. Tehát a legkönnyebben elérhető hely Budapest bármely pontjáról - ez azért nagyon fontos, mert bárhonnan ott lehetünk fél óra alatt, tényleg mindegy, hogy a Filatori gátról, vagy épp Kőbányáról érkezel, és ezt a hely ki is használja. Mivel a környéken csak felső kategóriás helyek vannak, tuti, hogy nincs konkurenciája árban sem és színvonalba sem, hisz ez utóbbi annyira lent van. Végül is gödör... hogy lenne a csúcson? Igen, volt a csúcson. Volt, amikor a felszínen a fapadlók a helyükön voltak, és nem kellett lépésenként egy bokaficammal számolni, volt, hogy a padokat lehetett használni, volt, hogy a görisek nem ütöttek el minden percben, volt. Már nincs. Mégis a Gödörnek nagyon jó az aurája, ráadásul a mi gödrünk. Ugye emlékszünk, hogy ide épült volna a Nemzeti Színház, de csak a lyukig jutottunk, rámondtuk Nemzeti Gödör, és azóta is az. Belaktuk, szerettük, lelaktuk, szeretjük, mert... Miért is?

Kaja, pia, móka

Talán ez az egyetlen hely a városban, ahova bármikor lemegyünk, jól érezzük magunkat. Ebéd után jó itt dolgozni, jó itt megbeszélni, munka után jó itt lazulni egy-egy poshadt korsó sör társaságában. Mert a sör bizony általában poshadt, szóval kérjetek üvegeset, vagy dobozosat. A borválaszték a helyhez képest kiadós, viszont marha drága - folyó bort felejtsd el. Nem az a baj, hogy rossz boraik vannak, elég jó pincészetekkel sikerült megállapodniuk, hanem az, hogy hat után műanyag pohárban kapod, ráadásul neked kell a pulthoz menni, hogy megkapd, miközben az asztalokért élet-halál harc folyik. A pultról jut eszembe. A város leghíresebb kiszolgáló személyzete van a Gödörben. Híresen lassúak. A rekordom negyven perc várakozás egy fröccsért. Egy sportfröccsért. Szerencse, hogy volt pultnál várakozó társam, akivel lehetett szidalmazni a pultosokat. Tényleg példaértékűen van elkefélve az egész.

Kiknek jó?

Várakozótárs egyébként mindig van, szóval ha odaállsz a pulthoz, előbb-utóbb tuti felbukkan egy figura, akivel lehet csevegni, ismerkedni, flörtölni. A Gödör optimális a pasizáshoz és a csajozáshoz egyaránt. Rejtett kis zugainak köszönhetően - amiket nehezen, de fel lehet fedezni - jól el lehet rejtőzni, igen, akár még "ahhoz" is, ha annyira elkap minket a hevület. Na, jó ezt rátok bízom. A helyi arcok nagyon sokszínűek, lehet az költő, villamosmérnök, de akár agysebész is, akivel összefuthatunk a Gödörben. Megtalálható minden féle náció. Még rendszerváltó politikussal is lehet diskurálni, de zenészekkel mindenképpen! Elgondolkodtató a hely szelleme. Mégis mi van ott, mai másutt nincs? Mi az, ami odavonzza az embereket? Az árak nem túl barátiak, a minőség is hagy bőven kivetni valót maga után, és a kiszolgálás bénaságáról már beszéltünk. A hely maga szép volt valaha, modern, urbánus környezet, de ezt is lelaktuk. A koncertekért még mindig érdemes lemenni, bár, ha igazán nagy muri van, sokszor könnyen betelik a hely, és már nem lehet bejutni, még trükkel sem. Összességében jó hely a Gödör, csak le kell nyelni az ocsmány vécét, a bűn rossz kiszolgálást és a borzalmasan aránytalan árakat. De akkor miért jó mégis a Gödör? Erre válaszoljatok ti!