válás

Jó, akkor szakítsunk!

4164

Annyira könnyen és sokan mondjátok a kommentekben, hogy "Hagyd ott!", "Válj el!", "Lépj tovább!", amikor valaki panaszkodik, tanácsot kér szerelmi ügyben. Pedig lehet, hogy olyan kapcsolatokat rombolnánk szét könnyedén, amelyek valójában megérnének némi melót, hogy ne kelljen szakítani és boldogok legyünk, végleg. Vannak problémák, s persze van, hogy a szex sem jó, nyilván előfordulnak még nagyobb drámák is. De a drámák, amelyeket együtt éltek túl, közösen oldotok meg, azok csak megerősítik a kapcsolatot. Persze olyan jó az a mese, aminek az a vége, hogy "Boldogan éltek, míg meg nem haltak." De olyan a legritkább esetben van, hogy mindenféle probléma, gond, konfliktus nélkül lehessen lavírozni egy kapcsolatban.

Váló ok

Annyi rengeteg példát fel tudok hozni, ami barátaim, sőt korábban az én életemben is meghatározó volt. A legblődebb, amelyet mára sikerült átértelmeznem, az a következő: minden kapcsolatban vannak kompromisszumok, ugye ez evidens, mindenki így vélekedik? Na, nem. Én hosszú-hosszú éveken keresztül hittem abban, hogy az igazi, valódi, minden feltételtől mentes szerelemben, két ember kompromisszumok nélkül képes egymás mellett, együtt szárnyalni. Ezt a badarságot hittem, és e szerint is éltem, és persze csodálkoztam, hogy nem tudok tartósan párkapcsolatban lenni. Hogy ez mitől változott meg? Valószínűleg a szeretettől és attól, hogy tapasztaltam egy csomó rossz dolgot, saját makacsságomból fakadóan. olvass tovább

Válóok: a foglalkozásod

6921

A hétvégén, villámkávézás során megakadt a szemem valamelyik száz forint alatti bulvár napilap társkereső hirdetésein, ahol a párkeresők néhány sms-nyi szövegben keresik életük párját. A „Budai 64 éves keresi jólelkű társát. Molettek kíméljenek.” jellegű hirdetések mellé a testalkati megkötések helyett sokkal inkább a nemszeretem foglalkozásokat kellene odabiggyeszteniük a delikvenseknek. A szakemberek szerint ugyanis a házasság/párkapcsolat kimenetele jelentősen összefügg azzal, hogy ki milyen szakmát űz.

Bizonyos foglalkozások esetén ugyanis nagyobb a válási/szakítási kockázat – állítják a szakemberek, akik nemrég összeállították a kapcsolatokra legveszélyesebb foglalkozások feketelistáját. Aki táncossal, koreográfussal, pultossal vagy masszőrrel kezd kapcsolatot, az számítson arra, hogy a románc nagyobb arányban végződik szakítással, mint esküvővel. A tíz, szakítással fenyegető foglalkozás között ott van még a croupier és az összes kaszinómunkatárs, a sofőr, az ápolónő, a gyári munkás (elsősorban élelmiszer- vagy dohányiparban dolgozók), a call centerben vagy a szórakoztatóiparban dolgozók.
Aki nem szeretne kockáztatni és megbízható párkapcsolatra vágyik, az válasszon médiamunkást, agrártechnikust, optikust, ellenőrt/kalauzt vagy szellemi szabadfoglalkozásút maga mellé. Arról nincs infónk, miért alakulhatott ez így. Nem tudjuk,  hogy a foglalkozás valóban negatívan hat-e a párkapcsolatra, vagy a különböző tevékenységek váltanak ki az emberekből instabil viselkedési mintákat. Azzal viszont tisztában vagyunk, hogy egyik statisztika sem szent, tehát üdvözöljük azokat, akik mégis egy masszőr vagy egy áplónő mellett találták meg a boldogságot.

Magyarországon ilyen összefüggésben még nem végeztek felméréseket. Az azonban biztos, hogy a KSH adatai szerint itthon 2008-ban 25 155 válás történt.

Forrás: Wienerin.at, KSH

Önzéssel a boldogságért!

7182

„Úristen, hát mindenki válik? Nincs normális kapcsolat, mindenki elégedetlen, az emberek képtelenek kitartani egymás mellett… Bezzeg régen még tudták, mit jelent a házasság, képesek voltak egymás mellett maradni egy életen át!” Öreges panaszkodás, de van benne valami. Tény, hogy sokkal kevésbé tartósak a házasságok, és sokkal több pár teszi tönkre egymást azzal, hogy válik… vagy éppen mentik meg egymást és magukat a tönkretételtől azzal, hogy belátják: nem megy. Régebben egymás mellett maradtak, igen, de vajon azért, mert higgadtabbak és felelősebbek voltak, vagy egyszerűen tudták, hogy kell csinálni – vagy talán kényelemből?

Félreértés ne essék: a házasság régen (a jobban hierarchizált társadalomban, de még pár évtizede is) egészen mást jelentett, mint ma. Ha valaki látott viktoriánus korban játszódó kosztümös filmet, az tudja: az érvek sorában előnyt élvezett a józan megfontolás, a társadalmi vonzat és az anyagi érdek, ha pedig még tetszettek is egymásnak, akiket egymásnak szántak, hát annál jobb. A szerelemből házasodás az évszázados hagyományokhoz képest mai huncutság, az individualista fiatalok hóbortja, és hát látjuk: általában nem is sül el jól.

olvass tovább

Válóok: Facebook

7530

A közösségi oldalak megjelenésével és elterjedésével lassan, de biztosan átalakulnak a magánszféra határai. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a válóperes ügyvédek beszámolói szerint az utóbbi években egyre gyakrabban terjesztenek a bíróság elé Facebookról nyert adatokat válóperes tárgyalásokon, illetve gyámügyi perekben. Olyannyira így van ez, hogy az igazán rutinos válóperes ügyvédek első lépésként hozzáférést kérnek ügyfelük Facebook-fiókjához, majd árgus szemekkel figyelik az expartner és ismerősei minden közösségi rezdülését; az esetek többségében nem is eredménytelenül.olvass tovább

Elkártyázta a feleségét

7981

Az ember azt hinné, hogy csak regényekben történhet meg ilyesmi, ott is csak elvétve, az élet azonban rácáfolt erre a teóriára: egy orosz férfi, Andrei Karpov eljátszotta pókeren a feleségét.olvass tovább