usa

Obama a címlapon - nálunk is!

3033

Barack Obama volt ma minden sajtótermék címlapján.

Európa Pennsylvaniában

5259

Olykor-olykor feltűnnek a filmvásznon, sorozatokban, festményeken, hagyományos öltözékeikről könnyen felismerhetjük őket. Vajon mi áll a hiedelmek mögött? Keresztény gyülekezetük valóban a végletekig mértéktartóan él, nem száll vonatra, de még csak zuhanyt sem használ. Kitaláltátok már, hogy kikről lesz szó? Kivándorlásuk után többnyire Pennsylvániában telepedtek le, ahol ma is egy szeletnyi Európában élnek, méghozzá szigorúan a saját szabályaik szerint. A következőkben kiderítjük, hogy miként jutottak Amerikába, pontosan melyik vallást gyakorolják, és úgy összességében: kik is azok az amishok?

Vallási elszakadás

Ha amishokról van szó, elkerülhetetlen, hogy a vallás kerüljön előtérbe, hiszen ez az, ami befolyásolja a mindennapjaikat és az egész életvitelüket. Mára már letisztázódott az amish közösség vallási hovatartozása, jóllehet történetük kezdete egészen a XVII. századig vezethető vissza. A reformációról, a vallási megosztottságról és az egyházszakadásról mindenki tanult, bár lehet, hogy mára elhalványultak a törikönyvből benyalt oldalak, így nézzük, hogy pontosan mi is zajlott 1600-as évekbeli Svájcban. A kantonokból álló Svájc 1648-as függetlenedése után viszonylag gyorsan kialakult a vallási megosztottság. A reformáció egyik fő ága, az anabaptizmus Svájcban is kialakult, méghozzá Felix Manznak és Conrad Grebelnek köszönhetően. A lutheránus és a kálvinista újítások után a reformáció ezen ága bizonyos szempontból a legradikálisabbnak mondható. Alapvető tanításuk a felnőtt újrakeresztelkedés (nevük is ezt jelenti), hiszen a gyermeki keresztséget érvénytelennek tartották. Vallási radikalizmusukat mi sem bizonyítja jobban, mint az ágazaton belüli mennonita közösség, akiket elhivatottságuk miatt olykor szektaként is emlegetnek. Nevüket Menno Simons után kapták, aki először katolikus pap volt, majd áttért a az anabaptista hitre, és a németalföldi anabaptista gyülekezet vezetője lett.

Képek az amishok mindennapjaiból!olvass tovább

Adj király katonát!

5449

Félünk. Félünk még akkor is, ha nem történt meg a baj, mert megtörténhetett volna. Félünk, és közben belemegyünk egy olyan játékba, aminek csak szabályait ismerjük, végső célja azonban nem biztos, hogy kellőképpen világos. December végén egy nigériai férfi sikertelen robbantási kísérletet hajtott végre egy Detroitba tartó repülőgépen - az akciót elszúrta, az utasok semlegesítették. Mint később kiderült, egy olyan nigériai férfiról beszélünk, aki rajta volt az amerikaiak terroristagyanús listáján, akinek saját apja konkrétan figyelmeztette őket, hogy valami bibi van a gyerekkel, tessék odafigyelni. Ez a két információ azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy Umar Farouk Abdul Mutallabb fennakadjon a szuperbiztonságos szűrőhálón. Alaposan elszúrták, ám Obama majd kiosztja a dádákat, mint ahogy a minap már ki is nyilatkoztatta: "Ez elfogadhatatlan, ezt nem tolerálom." Orrára koppint szépen a titkosszolgálatoknak, amik ugyan birtokában voltak a szükséges információknak, mégsem sikerült nekik "összekötni a szálakat".

Ám közben ez az egész hercehurca remek apropót biztosított annak, hogy minden eddiginél szigorúbb biztonsági rendelkezéseket vezessenek be a repülőtereken, s hogy felállítsák - vagy inkább megerősítsék - azon országok listáját, ahonnan nem túl szerencsés megérkezni az Egyesült Államok területére. Ennek értelmében az alábbi országokból érkezők különleges vizsgálatokon eshetnek át, azaz automatikusan potenciális veszélyforrásnak számít mindenki, aki történetesen Kubába, Szíriába, Iránba, Irakba, Libanonba, Líbiába, Jemenbe, Afganisztánba, Pakisztánba, Nigériába, Szudánba vagy Szaúd-Arábiába született.olvass tovább

Negyven éve nyitotta ki a száját Mélytorok

8808

Negyven évvel ezelőtt, 1972 júniusában, a Washington Postban megjelent egy rövid hír. A lap arról számolt be, hogy öt férfi ismeretlen okból megpróbált betörni a Watergate irodakomplexumba. Akkor még figyelemre sem méltó, piti bűntettnek tűnt az egész ügy, leszámítva egy-két jelentéktelen apróságot.

A Watergate épületolvass tovább

(K)öltözz minibe!

9187

New York, és különösen Manhattan régóta túlzsúfolt. A hatalmas kereslet miatt az ingatlan árak és a lakbérek a felhőkarcolók csúcsának magasságában röpködnek. Megoldás? Mini panellakásokat a fiatal szingliknek!

olvass tovább