turizmus

Turisták bárhol

1443

A turizmus idegesítő szokás vagy fogalom. Mindenki jön, megy, kattintgat, kérdezősködik és néz bambán. A turizmus gazdasági fogalom. Érdekes meghatározást ad a szabad enciklopédia: A turizmus fő szereplője nem a hódító vagy véglegesen menekülő, hanem a külvilágot békésen megismerni vágyó és az állandó környezetébe visszatérő emberről szól. Megismerés. Vajon meg lehet ismerni egy országot, egy várost egy rövid kirándulás alatt? Vajon az a valóság, amit a Halászbástyáról lenézve látunk vagy az, amit a szegregált kerületekben, kocsmaturizmus címszóval megmutatnak? Vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy megismerjünk egy helyet? Persze életvitelszerűen kell ott lenni, de akkor már nem vagy turista. Nekem bevált az a módszer, ha mondjuk van öt napom egy városban - arányos a történet a három, kettő nappal, vagy sokkal többel is - akkor az első három napon csak úgy megyek, se térkép, se útikönyv, se kérdezősködés, persze a szállásomat mindig megjegyzem valahogy, ha pedig mégsem, akkor kérdezősködöm csak. Ezek alatt a napok alatt úgy lehet megismerni a várost, hogy az miként működik, milyenek az ott lévők, milyen a tempójuk, mi van reggel, délben, este. Az utolsó két nap, vagy annyival több, amennyivel nagyobb a város, pedig a turistakönyvekben szereplő, illetve korábban hallott nevezetességekre megy rá.

Turisták nálunk

Budapesten sok a turista, minden évszakban. Evidens, hogy hol: Halászbástya, Váci utca, Hősök tere, Andrássy. Vannak olyan figurák, akik kérdezősködnek, vannak akik bandákba verődnek, és vannak, akik egyedül üldögélnek és feltűnően ismerkednek a helyi csajokkal. Budapest ugyanis az európai szexturizmus központja. A távol-keleti nyaralóhelyekhez hasonlóan, itt vannak olyan balatoni bungalótulajdonosok, akik szexi lányokkal csábítanak turistákat, leginkább külföldieket, hiszen ott a zsé. Nudi, gruppen, masszázs, swinger klubok, kukkoldák. Budapest is telis-tele van ezekkel a helyekkel. Számtalan olyan bár van, amik mellett mi elmegyünk, hiszen megszoktuk a látványát, nem is izgat, de a külföldiek felkapják a fejüket. Menj végig a József körút - Ferenc körút szakaszon, szinte megszámlálhatatlan peep show van itt. És akkor még nem említettük azokat a szállodákat, ahol néhány órára is lehet szobára menni és a rövidtávú albikat, néhány órára is szintén. Mivel a magyar lányok szépek és olcsók, ezért a külhoniak nagyon szeretik őket.olvass tovább

Hova? Hogyan? Kivel? Mikor?

4254

Ahányan vagyunk, annyi képpen képzeljük el a tökéletes nyaralást. Van, aki a biztonságra utazik, aki előre szeretné tudni, mikor hol jár majd, mire mennyit költ majd a helyszínen, kiszámolja a napi zsebpénzt is, és természetesen biztosítást köt. Van, aki a szervezett utakra esküszik, hogy semmivel ne kelljen foglalkoznia, még azzal sem, hogy egy könyvből nézze ki, mit is érdemes megnézni az adott országban/városban. Van ezek tökéletes ellentéte is, én is ilyen vagyok, aki az ahogy esik úgy puffan kategóriába sorolható. Megvan az úticél, és aztán majd lesz valahogy, ha tetszik, maradok, ha nem, továbbmegyek.

De közelíthetünk másképp is. Vannak a városnéző nyaralók, a tengerpartos nyaralók meg a mindig ugyanott, üdülők, akik sokszor saját házukban teszik ezt. Az évek során szépen kialakul, hogy mi válik be, mitől pihenjük ki magunkat, mi idegesít, mi kapcsol ki. És persze az is eldől, hogy egyedül szeretünk menni, társasággal, pasinkkal vagy haverral. Ez fontos pont, hisz egy rossz útitárs a legjobb helyet is pokollá tudja tenni, és nincs annál rosszabb, mint mikor az eltérő igények konfliktusforrássá válnak.

Érdekel bennünket, hogy ti hogy utaztok, hogy mennyire vagytok spontánok, mennyire ragaszkodtok előzetes terveitekhez, és egyáltalán, mire vagytok kíváncsiak, ha egy idegen országba érkeztek. Összállítottunk egy sor szavazást, hogy megtudjuk, hogyan is nyaral egy cotcot lány.

Koccintsunk!

4290

Most nem ünnepelünk, hanem ellenkezünk. Méghozzá úgy, hogy pénteken este nyolckor összejövünk a budapesti Jókai téren, és alkoholmentes italokkal több ezren koccintunk. És hogy mi ellen, azt biztos sokan tudjátok, hiszen mi is megírtuk. A Terézvárosi Önkormányzat rendelete alapján a VI. kerültei kocsmáknak, szórakozóhelyeknek, bároknak este tíz után - kivételes esetekben éjjel egytől - be kell zárniuk!

A koccintás szervezői preferálják a felelős alkoholfogyasztást, a kulturált szórakozást, viszont hisznek abban, hogy nem ez a módja annak, hogy azt a kisebbséget megfékezzék, akik hangoskodnak, rongálnak, fékevesztetten buliznak éjszakákon át a kerület utcáin. Az ő megfékezésükre a rendőrségnek kellene tennie. 

A Pesti Broadway éjszakai élete Budapest színfoltja, olyan mértékű turisztikai vonzerővel bír, amelyet egy ilyen rendeletnek a bevezetése szétrombolna, örökre. Szegényebb lenne a város, és nem csak élményekkel kevesebb, hanem sok pénzzel is, hiszen kevesebb iparűzési adó folyna be és a turisták is jóval mérsékeltebben kötnének.

Amennyiben egyetértesz a felelős alkoholfogyasztással, a kulturált szórakozással, és azzal, hogy ez a rendelet ne valósuljon meg, gyere pénteken, július 24-én a Jókai térre, hozz poharat, valami alkoholmentes italt - hiszen Terézvárosban a köztéri alkoholfogyasztás tilos -, és koccintsunk! Nyugi, a rendezvényt bejelentették a rendőrségen. 

Megmondták

"Budán élek, de Pestre járok bulizni, ráadásul pont ebbe a kerületbe, mint mindenki más. Itt vannak a kedvenc helyeim. Ha ezeket este bezárják, akkor Budapest egy szar, unalmas város lesz, főleg, hogy ha itt megteszik, a többi kerület is követni fogja a példájukat. Egyébként is, ez így nevetséges: akkor már miért nem radikálisabbak? Alkoholtilalom meg kijárási tilalom!"  -- Karafiáth Orsolya

"Egy világváros jövője a kreatív fiatalok mennyiségétől függ. Kár lenne elüldözni bennünket Budapestről..."  -- Fabricius Gábor

"Ez a város a hatalomiparosok minden igyekezete ellenére még mindig élhető. Ne hagyjuk, hogy ezt az életet kipusztítsák belőle furcsa egyedek, akik összetévesztik a koktélozókat a Moltov-koktélozókkal."  -- Réz András

"Arra azért kiváncsi lennék, hogy a berlini Kreuzberg, a barcelonai gótikus negyed, esetleg a párizsi Montmartre, a londoni Soho és a New York-i Greenwich Village, vagy Prága és Krakkó belvárosának alpolgármesterei vajon ilyen, és ehhez hasonlóan idióta rendeletekkel érték-e el azt, hogy a világ minden pontjáról özönlenek a turisták oda, az ott lakók meg fülig érő szájjal büszkélkednek a lakhelyükkel.."  -- Sinya (Hajtás Pajtás)

"Egy olyan országban, ahol alig állnak már szóba egymással az emberek, a közösségi helyeket - legyen az klub, mozi, vagy épp terasz -, hol némi esély mégis nyílhatna a hétköznapi kommunikációra, szóval törvényi erővel ezeket a helyeket bezáratni, nem csupán szűklátókörű ostobaság; bűncselekmény."  -- Török Ferenc, filmrendező

"Szeretném, ha mindenkinek egyszerre mindig jó lenne, ezért javaslom a következőket: 1. A Pesti Broadway környékén ne lehessen színház után vacsorázni.
Tessék otthon főzni. 2. A Párizzsal és Berlinnel vetekedő hírnevű szórakozó központ az ördög műve, ki vele a városból! Nem vidámság, turizmus, és  élet kell
Budapestre, hanem csend és nyugalom! 3. A város kapujába az Isten hozta Budapesten felirat helyett tessék kitenni: FELTÁMADUNK." -- Varga Livius, zenész

"Hiába keresik a nénik kegyeit, a nénik nem hülyék, illetve nem úgy hülyék, ahogy önök gondolják, tehát a választást így is, úgy is bukják. Kétségbe esni  azonban felesleges; amennyiben a csendháborítás ellen kívánnak tenni, nagyszerű eszköz áll a rendelkezésükre, úgy hívják: rendőrség. Írjanak ki hatmilliós tendert egy földgömb beszerzésére, és akkor a saját szemükkel látják majd meg: Budapest nem Kabul." -- Winkler Róbert, főszerkesztő, Totalcar.hu

És most mondd meg te is!

Titkos kertek, titkos percek

4846

Kijelenthetjük, hogy a városról, ahol élünk, szinte semmit sem tudunk. Milliószor tűnődtem már ezen, mikor külföldön róttam a kötelező köröket - múzeumtól templomokig, templomoktól emlékházakig, emlékházaktól nevezetes sétányokig. Mikor adózom ilyen tisztelettel és érdeklődéssel Budapestnek? Sajnos soha, pedig sokszor emelem a tekintetem a homlokzatokra, gyönyörködöm az épületekben - mindenféle mögöttes tudás nélkül.

Pont ezért imádtam október első verőfényes szombat délelőttjét, mikor az Imagine Budapest Titkos kertek sétájának keretében bóklásztam az oly jól ismert utcákon, tereken, s ámultam a kapuk mögött, magánházakban megbúvó kertekben. Ha estél már szerelembe pesti bérházak udvaraival vagy ha egy-egy kapunyitásnál próbáltál bekukkantani a kíváncsi szemek elől sokszor rejtve meghúzódó belső kertekre, tökéletes programot találtunk neked.

Kattints a mesékhez!

A Titkos kertek nevével ellentétben nem csak a titkos, hanem az orrunk előtt heverő, naponta ránk köszönő kertekbe és udvarokba is elkalauzol bennünket, de a mesekönyv többnyire nincs nyitva. A séta alatt azonban megmutatja lapjait, s az első perctől az utolsóig csak iszod a csoport vezetőjének szavait, kapkodod a fejed, és úgy érzed, turista vagy saját városod jól ismert utcáin, tanulod történetét, falod múltját és persze jelenét. Elképzeled az egykori városképeket, elképzeled a port, ami nem is olyan rég még hömpölygött a pesti utakon, egyre kínozva a város lakóit. Hallgatod a mesét országgyűlési felszólalásokról, az első faültetésekről, a millenniumi városrendezésről, és hirtelen már meg is érkeztél a séta első helyszínére, a Vitkovics Mihály utába, ahol a házfalon tömött fürtökben lóg a szőlő.

Levegőt!

5414

Könnyű elembertelenedni a nagyvárosi létben. Nincs egy darabka föld, amiért felelősséget vállalhatnál, egy hely a szabadban, ahol hallhatod a lélegzeted. Hiányzik a tüdődből a friss levegő, izmaidnak a fizikai fáradtság, koszosnak és leharcoltnak érzed magad. El innen a hétvégére! De hová? Például Sárospatakra. Miért? Mert az emberarcú, lassú kisváros a tokaji hegyek ölelésében feltölt és kitisztít.

A Bodrog parti városkát már az őskorban is lakták, és történelmi és kulturális jelentősége az évszázadok során töretlen volt. A XVI. században alapított Református Kollégiumban tanított a híres, haladó szellemű pedagógus, Comenius. A várat a Dobó család, majd a Rákócziak birtokolták, itt tartották Balassi Bálint menyegzőjét Dobó Krisztinával, és itt ajánlották fel I. Rákóczi Györgynek az erdélyi fejedelemséget. Első utunk ezek után természetesen a gyönyörűen karbantartott Rákóczi-várba vezet, ahol megcsodálhatjuk a több száz éves kőrisfákat és a Vörös tornyot. A park hátsó traktusában, az igazán jól mászható fák láttán könnyen előbújhat belőlünk a gyerek, és már sercen is a talpunk a fa kérgén. Ősszel jó mulatság az irdatlan avarral betakarózni, magunkra húznia a föld illatát, és csak nevetni kifelé. A várban a látogatókat az állandó kiállításokon kívül időszakos programok is várják, például szüreti mulatság vagy csatajelenetek korhű jelmezes harcosokkal

Látogatásunk végén, történelemtől ittasan, érdemes betérnünk a vár pincéjében üzemelő Reneszánsz étterembe, ahol korhű környezetben mosolygós, pirospozsgás, apródruhás pincér veszi fel a rendelésünket. Mázas, kézzel festett kupákból kortyolhatjuk a italt, és hozzáillő tányérokból fogyaszthatjuk a fenséges étkeket. Ha szerencsénk van, és arra jár az étterem vezetője, még egy rögtönzött borkóstolásba is belecsöppenhetünk.olvass tovább