tudomány

Fraktálok

832


A tudatunk is fraktál. Az ember, az elraktározott tapasztalatok alapján áll hozzá a következő, hasonló szituációhoz, és azok alapján fogja megválasztani viselkedését. A már meglévő emlékekből kiindulva fog reagálni, cselekedni. Ez a tanulás folyamata.

Nézz az ég felé!

833


Vizsgáld meg az égboltot, egészen közelről! Már nem csak a földünket nézegetheted, hanem az űrt is, ami nevével ellentétben nem üres.

Mi ez? MÉM

1037

Felmerült a Hogyan bérelj pecót? című cikkünk hozzászólásai között, hogy akkor most a pecó az nem kecó, mivel a kégliből eredeztethető? Ez kisebb vitát váltott ki a szerkesztőségünkben is és oda lyukadtunk ki, hogy a szó kulturális mutációja figyelhető meg a fogalomnak a kégli, kéró, kecó, pecó módosulásai során. De mégis, hogy alakult ki? És mik ezek az agyunkban? Hogy lett a parittyából atombomba? A MÉM-ek fejlődése során. De mi a csuda az a MÉM? Biztos hallod egy kicsit a MÉM szóban a GÉN szót. Nos, Richard Dawkins a mimetika prototudomány megteremtője szerint a mém szó a mimémából (utánzás) származik. Ez olyan név, mondja Dawkins, ami "a kulturális átadás egységének vagy az utánzás, az imitáció egységének gondolatát hordozza".

Tehát: A kultúra eleme, amely genetikán kívüli eszközökkel - elsősorban utánzással - adódik át. A MÉM egy hasonló replikátor, mint a gén, csak nem sejteket, hanem kulturális egységeket hoz létre, fogalmakat, tárgyakat. Viszont a mémekenek nagyon gyors az evolúciós változása, fejlődése, simán lehagyják a géneket. Hogy jobban megértsük, miről is van szó, itt van néhány példa. Ha azt mondja neked valaki: "De szexi vagy ma!" és erre mindketten elkezditek énekelni Prince-től a U sexy motherfucker-t, akkor itt bizony arról van szó, hogy Prince átadott nektek egy MÉM-et. Vagy például ott van Isten. Nem lehet tudni, hogyan és mikor bukkant fel a világ minden kultúrájában, a mémkészletünkben, de nagyon régóta benne van, annyi bizonyos. Így az Isten-MÉM túlélési és replikációs képessége a mémkészletben magas. Ez valószínüleg annak köszönhető, hogy nagy a lélektani vonzereje, ugyanis egyszerű választ ad a lét óriási kérdéseire. A MÉM-ek úgy fejlődnek, hogy mindig egyszerűbbé teszik az életünket. A mémek a sok hasznos és haszontalan információ mellett forradalmasítják a körülöttünk lévő technikát is. Ahogy az íjtól eljutottak az emberek az atombombáig, úgyanúgy jutottak el a kézi mosástól az autómata mosogépig.

Ezen még mindig megdöbbenünk

1400

Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát, melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek, A tböbi bteű lheet tljees összevabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovallusk el mniednigyk bteűt mgaát, hneam a sózt eszgébéen ltjáuk.

Intelligens faj: a magyar

1528

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a Földön: emberek és magyarok - Isaac Asimov. Kicsit hosszú, de ha van fél órád...