tisztelet

Két korty művészet

5604

Ha csak halvány, porban csúszó másolatát ismernénk ajándékozás szempontjából annak, amit a japánok teaművészet néven képesek embertársaiknak nyújtani, máris teljesebb társadalom lehetnénk. Ebből az írásból magunkévá tenni bizonyára nem leszünk képesek a tea kultúrájának mélységét és szépségét, de talán egy picivel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megértsük, mit jelent a figyelem, a koncentráció, az alázat, a "mindent a vendégért" művészete.

Ha a teaszertartásként elhíresült eseményt külső szemmel, avatatlanként figyeljük, teljes értetlenséggel állhatunk az előtt, amit látunk: mire ez a nagy felhajtás? Arra a két korty instant teára, amit látványos hókuszpókuszokkal készítenek? Nos, igen. És minél több héjat hámozunk le erről az egyszerű, s mégis túlkörülményeskedett jelenségről, annál csöndesebbé és mélyebbé válik döbbenetünk, elismerésünk és irigységünk. A napokban az Urasenke nevet viselő Magyarországi Japán Tea Egyesület bemutató előadásán jártunk, ahol a teaművészetet egy évig helyben tanuló Kontor Kornélia vezette be az érdeklődőket az évszázados tradíció előszobájába. Amit ott kaptunk, s amiből egy picit nektek is átadunk, vehető megtiszteltetésnek, ugyanis fehér ember előtt sokáig titkos világ volt ez, manapság is csak egyetlen olyan ág, az Urasenke ág létezik, ami a nyugatiak előtt is megnyitotta kapuit, s egyben ez az az ág is, ami intézményesítette a teaművészet átadását, oktatását. A többi ág teamesterei nem hivatalos keretek között, otthon oktatnak.

Kattints a galériáért!

Bár mint említettük, legtöbben teaszertartásként ismerjük ezt a jellegzetes rituálét, mégis szerencsésebb a teaművészet megnevezés, a Chadō, ami szó szerinti fordításban annyit tesz, a tea útja. A tea útja pedig magába foglalja elkészítésének, felszolgálásának és fogyasztásának módszerét, s mindazt a művészeti és filozófiai tudást, ami ezekben az aktusokban tökéletes formában és letisztultságban egyesül. Akármilyen merészen is hangzik elsőre, a teaművészet valójában összefoglalja a japán tradicionális művészeteket, tökéletesítésére pedig egy élet is kevés, egy olyan élet, ami a tea útján járva egészen különlegessé válik.olvass tovább

Gyilkos sorok

5972

"Tragikus körülmények között elhunyt" - amikor ezt halljuk, sejtjük, hogy nem ágyban, párnák között történt a végső elszenderedés. Régen megszokott volt, hogy azokban a hírekben, amelyek véres halálról szóltak, finoman, kegyeletteljesen fejezték ki a tényeket, de semmiképpen nem részletezték, hogy öngyilkos lett, levágta a fejét, széttrancsírozta a vonat, kilógtak a belei, és hasonló sokkoló képek nem voltak. 

Úgy tűnik, a harmadik évezredben elértünk oda, hogy ezek a súlyos részletek fel sem tűnnek, mindenesetre senki nem teszi szóvá, ha olyasmiket olvas, hogy "...először a két gyermekét végezte ki brutálisan baltával, majd pedig a feleségét ugyancsak ezzel az eszközzel. Később mindhármuk holttestét a gyerekszobába vitte, paplannal betakarta, majd saját maga megölésére tett kísérletet. A családfő fölvágta a csuklóján az ereket, majd több alkalommal mellkason szúrta magát, s amikor így sem sikerült véget vetnie életének, előbb homlokát feszítette a láncfűrész fogó pengéjének, majd a torkát vágta el a géppel." Miért nem háborodik fel senki, azokon a kegyeletsértő, ízléstelen, már a legsúlyosabb bulvárnál is mocskosabb leírásokon, amiket az elmúlt hetekben olvastunk az újságokban? Miért gondolják a hírszerkesztők, újságírók, hogy az olvasó mindenáron arra vágyódik, hogy borzongjon? Ez nem horrorfilm, ezek az élet tragikus pillanatai. Nem feltétlenül kell szórakoztatnia egy hírportálnak, nem? Maga a hír, hogy egy családfő bekattant, kiirtotta a családját, már magáben éppen elég sokkoló, mindenki el tud képzelni sajnos egy ilyen ámokfutást - ha akar. 

Naivan úgy gondoltam, hogy néhány órán belül majd eltűnik ez a részletes, véres beszámoló az oldalról, de nem, még hetek után is visszatérhetünk egy kis gyomorforgás érdekében. Vagy, ha nem leljük, ott a másik: "A sofőr legnagyobb megdöbbenésére a busz alatt egy már szinte teljesen széttrancsírozott holttestet talált.  A balesetet jelentették a rendőrségen, ahol a vizsgálat során megállapították: a busz előtt már több alkalommal átmentek a testen. A vérnyomokat megtalálták a többi busz alján." olvass tovább