tini

Megesett tinik

7475

Amerikában már a második évadját sugározzák a magyar MTV-n is látható, népszerű, de rengeteg kérdést felvető Tinimamik című valóságshow-nak. A műsorban olyan fiatalkorú, általában 16-17 éves lányok szerepelnek, akik egy átmulatott éjszaka után idejekorán megtapasztalhatják, mit jelent valójában édesanyának lenni. A műtőasztalra kerülő téma cseppet sem szórakoztató és még véletlenül sem könnyed. Súlyos társadalmi és morális problémákat vet föl, hiszen felteszi, majd megpróbálja megválaszolni az egyik legégetőbb kérdést: lehetséges-e a reintegrálódás a leányanya számára egy ilyen előre nem tervezett esemény után.

Magyarországi helyzet

Magyarországon persze más a helyzet, mint Amerikában: más a kultúra, az értékrendszer, a társadalmi összetétel, és ezekből következően a helyzet megítélése, illetve a megoldási lehetőségek is. A probléma azonban létezik. Mit tehet a „bajba jutott” fiatal és családja, kihez fordulhatnak és hogyan tovább, ha a baba megszületett. Erről kérdeztük Túri Csabát, a Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ szakmai vezetőjét.olvass tovább

A divat Mozartja

7640

Cecilia Cassini. Ismerős a neve? Nem? Nem baj, mert hamarosan az lesz. Ő az újabb tinisztár, aki bekvártélyozza magát a divat- és celebvilágba. Igaz, már előre kipárnázott helye van, hiszen a már 14 éves – és 11 éves kora óta blogoló – Tavi „Style Rookie” Gevinson óta nem csodálkozik szinte senki azon, hogy egy épp csak tizenévesnek nemcsak, hogy van fogalma a divatról, hanem tényezője annak. A napokban írtunk arról, hogy újabb tinibloggert kaptak fel. Bebe Zeva ugyan „már” 17 éves, de még mindig elég fiatal ahhoz,  hogy véresen komolyan vegyék. A legújabb név pedig Cecilia Cassinié, akit kapásból a divat Mozartjának is neveznek. A kishölgy ugyanis nemcsak blogol és öltözködik, hanem olyan sztárokat öltöztet, mint Miley Cyrus, Kelly Osbourne és Heidi Klum. 11 évesen.

Cecilia négytől tizennégy éves lányoknak tervez ruhákat, amelyeket a Fred Segal nevű áruházban értékesítenek. A pólókat körülbelül 30, a partiszerkókat 140 dollárért vehetik meg a rajongók. A fiatal tervező egyébként igen határozott véleménnyel van azokról, akik gyerekruhákat terveznek. Szerinte a felnőttek úgy teszik ezt, hogy nem gondolnak arra, hogy az internettel kelő és fekvő, állandó vizuális ingereket kapó gyerekeknek határozott ízlésük van. „Amit én tervezek, az nagyon modern, dizájner ruhák gyerekeknek egy gyerektől. Én pontosan tudom, mit akarnak viselni a korombeliek.” Cecilia egyébként 2009 óta tervez, és már több mint 500 saját készítésű ruhát adott el, de készített már megrendelés után Heidi Klumnak és Miley Cyrusnak is, de nagyon szeretne Lady Gagának is tervezni, sőt öltöztetni. „Szeretnék neki valamit műanyagból, selyemből, tollból és műszőrméből… lenne rajta egy hatalmas masni is!”

Cecilia Cassiniolvass tovább