tigris

Metáltigris

5421

Év elején, amikor minden olyan újnak tűnik, szeretnénk belelátni a jövőbe, hogy mégis mi vár ránk, milyen feladataink lesznek, mit hoz a sors. Még akik nem hisznek a spirituális erőkben, ők is hajlamosak belelátni jelentéseket a szimbólumokba, lencsét enni újévkor, legyet tenni a pénztárcába, szerencsepénzt szerezni. A horoszkóp-készítőknek, jósoknak természetesen megszaporodik a munkájuk, a könyvesboltok polcait ellepik az aktuális évre vonatkozó jóslatokat tartalmazó írások. Még az ünnepek előtt akadt kezünkbe egy nagyon érdekes összeállítás a Tigris évéről, ami mint már bizonyára tudjuk, az idei esztendő lesz. A kínai horoszkóp cseppet sem tudományosabb, mint a nyugati, de mégis, ha elolvassuk a jellemzőjét egy-egy állatnak, rátalálunk saját magunkra. Bár nem hiszünk feltétlenül benne, hogy egy teljes évre lehet általános irányt mutatni, mégis belepillantunk kicsit a jövőbe, hiszen a kínai asztrológusok valahogy hitelesebbnek tűnnek a titokzatos kultúrájuk miatt, bár ez ellentmondás is lehetne.

Tizenkét majom

A kínai asztrológia alapját a hold-kalendárium határozta meg, amelyben egy teljes ciklus hatvan évig tart, melynek alciklusait öt elemmel jelzik, amelyek tizenkét évig tartanak, és ebben egy-egy évet tizenkét állatról neveztek el. Az összefüggés, miszerint a hatvanban a tizenkettő az pont öt, elég cartmeni-logika, de érdekes, főleg, ha az állatok számát is figyelembe vesszük. De félre a tréfával, nézzük inkább azt, miként jött került a majom, a kecske és egyéb állatok a kínai horoszkópokba. A legenda úgy tartja, hogy mielőtt Buddha végleg eltávozott volna, magához hívatta az állatokat, amelyek érkezési sorrendben nevet kaptak tőle. Jöttek sorban, a harmadik a Tigris volt. Itt egy pillanatra álljunk meg! A 2010-es év a Tigris éve, sőt, ha számmisztikailag vizsgáljuk az idei év számsorát, tehát összeadjuk azokat, akkor is a hármast kapjuk. Ezt is lehet South Park ragálynak nevezni, de jelentőségteljes, mint minden mesében a hármas szám. No, de térjünk vissza Buddhához és az állatokhoz (patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kutya, kakas, disznó), akiket a hűségükért Buddha egy-egy évvel jutalmazott, innentől kezdve az évek az állatok nevét viselik, amely évek ezen állatok tulajdonságait hordozzák, következésképpen a megszülető ember is felveszi azon lény tulajdonságait, amely az adott évet uralja. Mivel öt elemet is belevesz a kínai jóstudomány a jövendölésbe, így figyelembe kell venni a tűz, fa, fém, víz, föld hatását is - a tigris évében a fém lesz az uralkodó. Reménykedjünk, hogy kemények leszünk, mint egy terminátor.

Tigris

2010. február tizenötödikétől 2011. február harmadikáig tart a Tigris éve. A hagyomány úgy tartja, hogy nem az lényeg, hogy a jövőbe lássunk, hanem az, hogy megtudjuk, a szóban forgó állat milyen kommunikációs, együttélési szabályokat követ és mi hogyan tudunk ezekkel együttműködni. Tehát jellemzőkről, tulajdonságokról van szó, nem holmi hókuszpókuszról. Tigris. Ha az állat képétől elvonatkoztatunk, legelőször talán a bátorsága jut eszünkbe, na meg ugribugri mivolta a Százholdas pagonyból, s hogy a tigrisek szeretik a mézet. Mindez a tigris: uralkodás, küzdelem, szerelem, szenvedély, győzelem, csodálat, optimizmus, ebből egyenesen következik a vakmerőség, de a figyelem is, ami szerencsés forradalmárrá teszi.olvass tovább