terrorizmus

Fegyverkezés a szőnyegen

4647

afghan war rugs part2 2 Afghan War Rugs: The Verdict, kinda. (10 photos)

Háborús szőnyegek itt láthatók.

Adj király katonát!

5449

Félünk. Félünk még akkor is, ha nem történt meg a baj, mert megtörténhetett volna. Félünk, és közben belemegyünk egy olyan játékba, aminek csak szabályait ismerjük, végső célja azonban nem biztos, hogy kellőképpen világos. December végén egy nigériai férfi sikertelen robbantási kísérletet hajtott végre egy Detroitba tartó repülőgépen - az akciót elszúrta, az utasok semlegesítették. Mint később kiderült, egy olyan nigériai férfiról beszélünk, aki rajta volt az amerikaiak terroristagyanús listáján, akinek saját apja konkrétan figyelmeztette őket, hogy valami bibi van a gyerekkel, tessék odafigyelni. Ez a két információ azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy Umar Farouk Abdul Mutallabb fennakadjon a szuperbiztonságos szűrőhálón. Alaposan elszúrták, ám Obama majd kiosztja a dádákat, mint ahogy a minap már ki is nyilatkoztatta: "Ez elfogadhatatlan, ezt nem tolerálom." Orrára koppint szépen a titkosszolgálatoknak, amik ugyan birtokában voltak a szükséges információknak, mégsem sikerült nekik "összekötni a szálakat".

Ám közben ez az egész hercehurca remek apropót biztosított annak, hogy minden eddiginél szigorúbb biztonsági rendelkezéseket vezessenek be a repülőtereken, s hogy felállítsák - vagy inkább megerősítsék - azon országok listáját, ahonnan nem túl szerencsés megérkezni az Egyesült Államok területére. Ennek értelmében az alábbi országokból érkezők különleges vizsgálatokon eshetnek át, azaz automatikusan potenciális veszélyforrásnak számít mindenki, aki történetesen Kubába, Szíriába, Iránba, Irakba, Libanonba, Líbiába, Jemenbe, Afganisztánba, Pakisztánba, Nigériába, Szudánba vagy Szaúd-Arábiába született.olvass tovább

Nulladik emelet

6651

„Mintha a nácik kitennék a jelüket a washingtoni Holokauszt Múzeum mellé” – nagyjából így foglalhatóak össze az évforduló kapcsán újból ránkzúduló ellenérvek a „Ground Zero mecsettel” szemben. Az alapvetően a demokrata és republikánus szavazók közt dúló retorikai, de habzó szájú háborúban az a groteszk, hogy az említett épület nem a Ground Zerón, azaz a leomlott WTC-tornyok helyén épülne, nem mecsetről van szó, és még egy tégla sem került a helyére – a többi stimmel. De mi ez az egész?

olvass tovább

Megmotozták a 95 éves nagyit

7972

Nem erőltetnénk az úgynevezett testnedvbulvár műfaját, ha nem lenne kirívóan tanulságos az eset. Amerikában ugye már évek óta (konkrétan 2001 szeptember 11. óta) komoly dilemma, hogy hol húzódnak a határvonalak nemzetbiztonság és emberi jogok között. A jellemzően konzervatív döntéshozók azzal indokolják a szigorítást, hogy egy-két jogról igazán lemondhatunk, illetve vállalhatunk egy kis kellemetlenséget (mint a ruhákon átlátó testszkenner, a rendszeres motozás és az, hogy a biztonsági szolgálatok nyíltan rászállnak az arab, vagy annak látszó utasokra), ha ezzel egy kicsit is csökkentjük egy terrortámadás esélyét. Az emberi jogok védelmezői arra hivatkoznak, hogy a túlzott állami kontroll rossz felé vezet, például a diktatúra felé, láttunk már ilyet, hogy biztonsági okokra hivatkozva kipécéztek népcsoportokat, etnikumokat.

Kemény dilemma. Az állam nem lehet elég éber, a terroristák pedig egyre ravaszabbak, sosem lehet tudni, honnan jön a következő veszedelem. De ez vajon elég indok arra, hogy keményen megmotozzanak egy 95 éves, a leukéma végstádiumában lévő nénit? Ez történt ugyanis az Északnyugat-Floridai Belföldi Repülőtéren, ahol a nemzetbiztonsági munkások elkülönítették és "alaposan átvizsgálták" Mrs. Webert. A beteg nővel még a felnőttpelenkát is levetették, hiszen abba - anyaga miatt - könnyedén elrejthető némi robbanóanyag. A kerekesszék, amiben a nénit áttolták a biztonsági kaput, eleve gyanús, hiszen ezen eszköz a terroristák közkedvelt megoldása arra, hogy feljuttassanak a gépre ezt-azt. A biztonságiak csak a dolgukat végezték, és bár erről a konkrét esetről nem szabad nyilatkozni, az biztos, hogy ha kereksszéket látnak, ezeket mindenképpen meg kell tenniük - mondta a szolgálat szóvivője. Ha tényleg a szabályok szerint jártak el, akkor bizony a szabályokat kell megváltoztatni - fogalmazott erre egy helyi képviselő.

"Képtelen vagyok elhinni, hogy ez amerikai földön megtörténhet. Az anyukám 95 éves, alig 40 kiló és tessék" - hüledezett a lánya.

Van remény: Malala erős

9041

Még mindig válságos az állapota, de nagyon erős szervezete van, ami okot ad a bizakodásra – mondta Dr. David Rossner, Malala Yousafzai orvosa. A nők oktatáshoz való jogáért küzdő, tizennégy éves blogger lányt fejlövés érte, amikor rá és két társára tüzet nyitott egy tálib fegyveres, az iskolából hazavezető úton.

olvass tovább