természetgyógyászat

A kínai csodabogyó

2452

Nincs olyan ember, aki nem szeretne évtizedekkel többet élni, megőrizve fiatalságát és egészségét egyaránt. A hollywoodi sztárok, mint például: Madonna, Kate Moss vagy Liz Hurley, már rég felfedezték az Ázsiából származó goji-bogyó, más néven kínai farkasbogyó avagy lícium gyümölcs csodálatos hatását.

Ez a gyümölcs Kínából származik, és a Tibetiek állítása szerint:
• lassítja az öregedés folyamatát
• jó hatással van a szemre
• segíti a testsúly megtartását
• erősíti a szervezet ellenálló képességét
• táplálja a májat és a vesét
• pozitív hatással van az agyra, cukorszintre és vérnyomásra
• lassítja az őszülést és a hajhullást

Mindezek mellett vágyserkentő és termékenységet erősítő hatását is ismerték már évszázadokkal ezelőtt, ezen áldásos hatása mellett tizennyolc féle aminosavat, A, B1, B2, C és E vitamint, valamint huszonegy nyomelemet: vasat, cinket, magnéziumot, káliumot és kalciumot tartalmaz.

Széles körökben akkor vált ismertté, mikor egy angol táplálkozástudós elismerte a bogyó jótékony hatását, majd a Tesco piacra dobott egy termékcsaládot, amely kizárólag goji-bogyóból illetve goji-bogyós müzli szeletekből állt.Akik fogyasztják, általában szárított formában teszik vagy müzli tetejére szórják, emellett süteményekben is igen gyakran előfordul mazsola helyett. Azért is, mert az íze a mazsolát és a szárított papayát idézi, és csak nyomokban érezhető savanykás aromája.Kínában már régóta a gasztronómia részévé vált, és napjainkban különböző receptjei az egész világon elterjedtek.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Segíts magadon, a rezgés is megsegít!

2498

Úgy érezzük eljött az ideje, hogy hozzáértő segítséget nyújtsunk nektek, hisz annyi kérdésünk van egészségre, lélekre, életre vonatkozóan. Megkerestem Hollós Tamás prána nagymestert, aki az én fejlődésemet is egyengeti, ossza meg velünk mindazt, amit a mindenki számára elérhető útról tudni kell, hogy meséljen az energiákról és a gyógyításról, s hogy mostantól mindenben a rendelkezésetekre álljon. Ismerjétek meg állandó szakértőnket és válaszadónkat.

Hogy kerültél kapcsolatba ezzel a természetgyógyászati vonallal, amivel most foglalkozol?
Hollywoodi történet ez. Mikor még sportolással foglalkoztam, és valami baj történt a közelemben, sérülés, fájdalom, akármi, akkor öntudatlan módon kézrátétes módszerrel elkezdtem kezelni az embereket. Jóval utána a nagymesterem mondta, előző életeimben eltöltött gyógyítói szerepeimből megmaradt emlékek vezettek erre, de mikor először találkoztam a technikával, természetesnek tűnt. Mintha mindig is tudtam volna. A sok sok energetikai ágazat közül kiválasztottam egyet, ami megtetszett, és elkezdtem vele foglalkozni, kezdetben a párom unszolására, mert mint minden rendes férfi, eleinte azt mondtam, ez hülyeség, ez nem létezik, mert nem mérhető, nem bebizonyítható. Aztán elkezdtem tapasztalni, és rájöttem, ha nem is mérhető, de tapasztalható és érezhető, ez vezetett arra, hogy próbáljam magam tovább képezni. Szerencsémre rátaláltam vagy rám talált a tibeti nagymesterem, aki maga mellé vett, és elkezdett tanítani. Sok sok tanulás előtt vagyok még.

Te mi vagy? Energetikai gyógyító? Tibeti gyógyító? Orvos? Természetgyógyász?
Annak ellenére, hogy a természetgyógyász titulust kissé lejáratták az elmúlt időben, mivel nyugaton minden pillanatok alatt kifejezetten anyagiassá válik, elveszíti fő motívumát, de mégis természetgyógyásznak vallom magam. Természetes módozatokon keresztül gyógyulnak az emberek. Az én segítségem sokszor egy pozitív energia, egy lelki eredetű behatás, de mind táplálkozásban, a mindennapi cselekedetekben való segítséget is nyújtok, természetes életmódot segítek visszaállítani, tehát természet-gyógyász vagyok.

Milyen főbb módszerekkel dolgozol?
Az ajurvéda és a holisztikus szemléletet tükrözik. Az ajurvéda azt mondja, minden okozat valamilyen okra vezethető vissza, és általában nem az okozatot, hanem az okot keressük meg és kezeljük, mert ahogy ezt megtaláljuk és rendbe tesszük, megszűnik az okozat, azaz elmúlnak a tünetek. A holisztika pedig mindig a teljes embert nézi. Nem azzal foglalkozunk, hogy valakinek a lába fáj, a lábfájásból visszavezetve az egész embert nézi, az energiarendszeren keresztül próbál olyan változtatásokat végezni, miknek következtében a lába is meggyógyul majd. A probléma gyökerét kell megtalálni, azt megszűntetve a szervezet öngyógyító mechanizmusa mindent rendbe tesz.

A különböző energetikai ágak alapjaiban ugyanazok?
Nincs új a nap alatt. Van egy energetikai rendszer, egy nagy halmaz, és minden technika ebből a halmazból veszi ki a saját magának legjobbnak ítélt dolgokat, de nincs két különböző energia. Az energia az egy, de persze az erősségek és a lokalitások lehetnek különbözőek. Mindegy, hogy csinek nevezzük vagy kínek vagy pránának vagy felettes valaminek, univerzális erőnek, egyről beszélünk.olvass tovább

Mi ez? Köldökcsakra

2759

Kissé bonyolult a helyzet soron következő csakránknál, ami a köldöknél található. Nevezik ezt köldökcsakrának de Napfonatnak is, ám sokak szerint ez inkább két különálló csakrát takar, és semmiképpen nem lehet összekeverni a kettőt. Nézzük a köldököt! Neve a Manipura, színe a sárga, eleme a tűz, mantrája a ram, érzékelése a látás. Bolygói a Mars és a Nap, csillagképe a kos-mérleg tengely, szimbóluma a tíz lótuszsziromba foglalt lefelé néző háromszög, benne a hindu napkeresztekkel, aljánál futó kossal.

A köldökcsakrához tartozó testrészek: a derék, a hasüreg, az emésztő szervek (gyomor, belek),  máj, epe, izmok, bőr, vegetatív idegrendszer. Mirigyek közül a hasnyálmirigyet és a mellékveséket rendeljük hozzá, logikusan következik tehát, hogy hormonjai az inzulin és a glukagon. Ha a csakra nem működik megfelelően ezen szervek, mirigyek és hormonok zavara jelezheti az energiahiányt avagy többletet. Túlműködése esetén gyakori rosszullétet érzékelhetünk, emésztési zavarokat, fekélyeket tapasztalhatunk, de megjelenhetnek epebántalmak és a cukorbetegség is. Alulműködés esetén szintén gyakran jelentkezik cukorbetegség, de az epekő is gyakori vendég.

Ismét érdekes mindezt összevetni a csakra által vezérelt lelki, pszichés tényezőkkel. Ezek szerint a köldökcsakra az én érzelmeiért felel, itt vívjuk meg a külső és belső harcainkat, itt lakik a szenvedély. Sokszor úgy magyarázzák, hogy a fel nem dolgozott érzelmek, ezek a meg nem vívott harcok azok, mik ha nem tudjuk kiadni, megélni őket, ha nem tudjuk feldolgozni őket, s ezáltal elfogadni magunkat, akkor idővel ellenünk fordulnak, ezért támadják az emésztést szabályozó szerveinket. Ilyenkor hasi szerveink nem kapnak megfelelő energiát, ez sokszor felületes légzésben is megmutatkozhat.olvass tovább

Mi ez? Szívcsakra

2834

Nagyon vártam már, hogy eljussunk végre ehhez a csakrához, mert baráti körömben erősen érintett valaki ennek zavart működésében - bár eddig mindegyikhez sikerült társítani valakit a környezetemből. A szívcsakra azonban különleges, hisz ez mindennek a közepe, a csakrák sorának, de az élet értelmének is. Nézzük gyorsan az alapokat! A szívcsakra értelemszerűen a mellkas közepén, a szív magasságában található. Színe a zöld, a színkör közepe és a rózsaszín, jele a hatágú Dávid csillag, körötte a tizenkét szirmú lótuszvirág, egyéb ismert elnevezése az Anahata-csakra, jelentése: érintetlen, örökké megújuló. Érzékelése a tapintás, polaritása női, hangulata a melankolikus, eleme a levegő. Mantrája Yam, kiejtve Yang, bolygója a Vénusz, fémje a réz. Ez a pozitív energia központja. Spirituális feladata: megbocsátás, feltétel nélküli szeretet, elengedés, bizalom.olvass tovább

Hát megérkezett

3088

A napokban megérkezett hozzánk is a rettegett H3N2, az a vírustörzs, amit hongkongi influenzaként is ismer a szakirodalom, s ami a leginkább fertőző típus. 1968-69 között mintegy 500 000-en betegedtek meg Hongkongban, később Amerikában a hazatérő vietnámi katonák közvetítésével ugyanez a törzs 50 millió embert fertőzött meg, s 34 000-en bele is haltak. A legveszélyesebb az, ha pandémia alakul ki, azaz egy országban vagy földrészen különösen sok embert érintő járvány, ilyen volt például az influenza esetében a spanyolnátha, amiben legkevesebb 20 millió ember halt meg Európában. Ez az A influenzavírusra jellemző, a H3N2 pedig ez.

Az influenza úgynevezett RNS vírus, azaz örökítőanyagként RNS-t tartalmaznak, s a szervezetbe jutva a gazdasejt anyagcseréjét megváltoztatják, s a vírus reprodukciójára késztetik őket. Egy idő után a sejt megtelik a vírusokkal, elpusztul, s elárasztja a testet kis gonoszokkal, akik újabb és újabb gazdasejteket keresnek, s robbanásszerűen növelik számukat.olvass tovább