természetes táplálék

Finoman édes

3310

Te is drogos vagy, amennyiben élvezed a cukor minden édes pillanatát. Írtunk már arról, hogy a cukor hogyan lesz addikciónk tárgya, számtalan témában említettük, hogy miért káros, és hogy nem ártana elhagyni. Viszont arról még vajmi kevés szó esett, hogy akkor mégis mivel lehet helyettesíteni a cukrot, és most nem a kemikáliákból előállított mesterséges ízekre, édesítőszerekre gondolunk. Azokat a növényi ízeket kutattuk fel, melyek valóban alkalmasak arra, hogy édesítsünk velük, és természetesen megtalálhatóak a környezetünkben, tehát épp oly könnyen elérhetőek, mint a fehérített szacharóz.

Mi ez? Sztívia

Erről a növényről nagyon keveset tudunk, ha egyáltalán hallottunk is róla valaha, mivel nem honos nálunk, és még csak a bioboltok polcain találhatóak meg, sokszor jázminpakóca néven. A sztívia Paraguayban honos, s benne a hatóanyag édesebb, mint bármi. A guarani indiánok évszázadok óta használják a csodanövényt. Azért nevezem így, mert tényleg eszméletlen sok pozitív hatással bír. Mielőtt belemélyednénk gyógyhatásába, nézzük mi is ez a növény, hogyan került az emberhez. Már a XVI. századi spanyol felfedezők találkoztak ezzel a növénnyel, de beható vizsgálatot, csak az 1800-as évek végén végezte el Moises Santiago Bertoni természettudós és Rebaudi kémikus. Már akkor leírták, hogy a sztívia háromszázszor édesebb, mint a cukor, egy két levél tökéletesen megédesít egy erős feketét vagy egy csésze teát. A XX. században indult el a sztívia mezőgazdasági termesztése. Ma már az USA-ban, Dél-Amerikában, Európa számos országában is termesztik, s a japánok egyenesen óriásfogyasztói lettek a jázminpakócának. Semmiféle toxikus hatása nincs, még nagy dózisban fogyasztva sem okoz egészségkárosodást, sőt... 



olvass tovább