természetes

Távozz furunkulus!

4029

A kamasz két dologtól retteg: kövér lesz vagy pattanásos. Rémálmok gyötrik, randikat veszít el, önértékelési zavarai támadnak, mentális betegségeket kaphat. Szerencsére azért nem olyan veszélyes a dolog, mint amilyennek látszik. Egy kínai felfogás szerint jó minőségű táplálok bevitele és a méreganyagok rendszeres eltávolítása hatására az emberi szervezet regenerálódik, megújul, csodákra képes.

A pattanás kialakulását befolyásolhatja több tényező is, ilyenek a hormonális változások, a genetikai hajlam, a környezeti hatások (káros nagyvárosi levegő), lelki tényezők (például a stressz), a cigaretta sem tesz jót az arcbőrnek. Helyes táplálkozással, zsíros, cukros, nehéz ételek kiiktatásával, zöldség és gyümölcs fogyasztásával sokat tehetsz azért, hogy arcodat ne lepje el a ronda ragya.

Nem csupán a pubertás kor velejárói ezek a fájó, gyulladt, olykor gennyes pöttyök. A pattanásos bőr a 25-45 év közötti nők 40%-ának is problémát okoz. Négyféle bőrtípus közül leginkább a zsíros bőrrel megáldottak szenvednek tőle, főleg, ha ez még allergiás reakciókkal is párosul. Akne vagy mitesszer egyébként azért alakulhat ki, mert a bőrben lévő faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik, és sokszor begyullad. Az aknék a test faggyúmirigyekben gazdag területein jelennek meg, előszeretettel homlokon, orrcimpákon, mellen, háton. Mivel minden ember bőre más típusba sorolható, nincs általános érvényű gyógymód a kezelésre, a tünetek megszüntetésére.olvass tovább

Kutyulhatod magad is

5200

Az egyre közelgő tél miatt szinte napi téma a szerkesztőségben, hogy komolyan erőt kell vennünk magunkon ahhoz, meló után még bárhová elinduljunk. A korai sötétedés, az állandó nyálkás időjárás nem épp a legcsábítóbb kombináció. Mit tehetünk ilyenkor? Hát otthon maradunk és hasznosan töltjük az időt, méghozzá úgy, hogy csak önmagunkra koncentrálunk. Talán nem is gondolnátok, hogy a legalapvetőbb hozzávalókból készült hajpakolásoktól nemcsak a külsőnk, de a lelkünk is felfrissül, csak meg kell adni a módját a "procedúrának".

Nem is olyan régen már megvitattuk, hogy a fürdőszobánk igazi aknamező, hiszen kozmetikumaink többsége hemzseg a káros, rákkeltő adalékanyagoktól. Nem is lennénk nők, ha nem feszkóznánk lépten-nyomon a hajunkon: ha hosszú az a baj, ha rövidre vágattuk megint hosszút szeretnénk. Göndörödik, sprőd, száraz, töredezett, sehogy nem áll, fakó színű... igen, ezek mind hozzátartoznak a rinyálásunkhoz. Épp itt az ideje, hogy néhány órára tényleg a nyugalom szigete legyen a fürdő, mécsesekkel, illóolajokkal, pihe-puha törölközőkkel na meg sok tápláló hajpakolással. Semmi ördöngősség, maximális élvezet. Nézzétek!

Kiszáradt?

Nincs mese, a száraz haj ápolására bizony időt kell szánni, már ha szabad szemmel is látható eredményt szeretnénk. A pakoláshoz nem kell más, mint méz és olívaolaj. Természetesen hajhossztól függően keverjük ki az adagot mondjuk egy bögrében, de nem érdemes túl sokat kutyulni, mert úgyis csak lecsöpög a búránkról. Szóval alaposan összekeverjük a mézet és az olajat, aztán kézzel, vagy egy fésű segítségével felvisszük a hajunkra. Mivel mindkettő összetevő igen tápláló, így az elegy csak jót művelhet kiszáradt loboncunkkal, már ha képesek vagyunk kivárni azt tíz-tizenöt percet, amíg kellően beszívódik a pakolás. A mézzel illatügyileg nincs túl sok probléma, ellenben az olajjal - ha zavar a pakolás illata csepegtess bele valódi (!) illóolajat a kedvenceid egyikéből. Ha találsz otthon kiselejtezett, kopott törölközőt, bátran csavard a fejedre, had pácolódjanak kellemes melegben a tincseid. Hatóidő elteltével jöhet az alapos, meleg vizes öblítés. Krízis esetén érdemes minden hajmosáskor megejteni a pakolászást, néhány hét elteltével már úgysem lesz rá szükség.olvass tovább

Próbáltad már?

6745

Ahogy hűvösebbre fordul az idő, a kézfejem egyből színt vált és vörös, a bőröm  pedig száraz és érdes lesz. Az ősztől tavaszig tartó kézápolás nálam elsősorban esztétikai kérdés, de a sejtjeim is hálásak egy-egy villámkúrának. Nemrég eszembe jutott, hogy az eddig is használt olívaolaj mellett kipróbálhatnék néhány további természetes bőrápolót a konyhában vagy a kamrában fellelhető alapanyagok felhasználásával.

olvass tovább

Szemrevaló megoldás

6803

Ha a szem tényleg a lélek tükre, engem lazán pszichopatának gondolhat bárki egy húzósabb munkanap után. Az elmúlt néhány évben ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a szemem egyáltalán nem monitor-kompatibilis. Már néhány óra után látványosan produkálja a fáradás tipikus jeleit, nevezetesen a könnyezést, a bepirosodást és az égő érzést. Ha pedig nem hallgatok rá és ezek után is ragaszkodom a laptopommal való meghitt kapcsolathoz, olyan mértékben befárad, mintha napok óta nem aludtam volna. Ilyenkor nincs mit tenni, jön a kávé felett távolba bámulás rituáléja, időjárástól függően az udvaron friss levegővel fokozva a hatást vagy csak decensen az ablakon át. Persze, ez a népi gyógymód csak ideig-óráig nyújt megoldást, ezért elszántan kutatok a működőképes csodaszer után.

A helyzet korántsem egyszerű, ugyanis az az érzésem, hogy a szemfáradás legalább akkora üzlet, mint a hüvelygomba vagy a folttisztítás, és mindegyik cég jót akar tenni a szememmel – és persze a profitjával. Elsősorban az aggaszt a szemcseppekkel kapcsolatban, hogy a gyártók és forgalmazók égre-földre való esküdözése ellenére is nehezen tudom elhinni, hogy hosszú távú, napi szintű használatuk nem okoz semmilyen károsodást vagy mellékhatást.olvass tovább

Remélem, utálni fogsz!

7039

Vannak olyan csajok, akiket nem azért utálunk zsigerből, mert szebbek vagy okosabbak nálunk, hanem azért, mert genetikai előnyt élveznek: gyönyörű, fényes, dús hajkoronájuk van. Olyan, mint a reklámokban. Végtelen. Hullámzó. Csillogó. Persze, semmi baj azzal, ha magunkban egy kicsit irigykedünk meg egy kicsit utálkozunk, de még jobb, ha teszünk azért, hogy inkább bennünket utáljanak. Íme, néhány tipp fodrászoktól, hajápolási szakértőktől és persze a nagyitól.

Tippek szűz hajra (azaz nem színezett, festett vagy egyéb kemikáliával kezelt tincsekre)

  • Miután leöblítetted a hajadról a hajbalzsamot, öblítsd le a langyosnál is hűvösebb vízzel a tincseidet. A hideg víz hatására a haj külső hámrétegét (a kutikulát) alkotó egymásra boruló lemezkék összezáródnak, így másképp törik majd meg rajtuk a fény, és a hajad csillogóbbnak látszik.
  • Érdemes hajszárítás előtt hajfényt fújni a tincsek közepétől a végéig, amely arra hivatott, hogy a haj csillogóbb legyen tőle. A töveket kerüld el, mert a permettől (igen, nagyjából bármilyen márkájútól) könnyebben zsírosodik a hajad, és azt a fajta csillogást egyikünk sem szereti.
  • Ha hajszárítózol, figyelj arra, hogy ne maradjanak a tincseid egy kicsit se nedvesek. A műanyag vagy fém (!) fogú keféknél és fésűknél sokkal jobbak a természetes eredetű  –fából vagy sörtéből – készült kefék. Bár ezek jóval drágábbak, de sokkal kevésbé roncsolják a hajat. Ezek a hajkefék akkor is jó szolgálatot tesznek, ha hajmosás előtt szeretnénk valamilyen természetes pakolást tenni a hajunkra, mert a sörteszálú kefe eltávolítja a hajról a szennyeződést.
  • A hajszárítás egyébként mindig történjen langyos levegővel, alacsonyabb fokon úgy, hogy a hajszál növésének irányában szárítjuk a hajat, mert így a már említett kutikulák összezáródnak. Hogy ez miért jó, azt már említettük az első pontban.olvass tovább