terhesség

Kedvenceink nemi élete

2446

Találtunk olyat, hogy óvszer kutyáknak. Még nem döntöttük el, hogy ez kamu vagy sem, mindenesetre elég bizarr, ahogy figyelmeztetnek, ne helyezzük fel kutyánknak szájjal, hogy ne használjuk többször, és hogy közlik, ha morális problémáink vannak kutyánk spermájának kukába helyezésével, akár le is fagyaszthatjuk azt. Az egész kutyagumi kapcsán elkezdtünk gondolkozni, hoy vajon a kipakoltatás és az ivartalanítás helyett beválhat-e más módszer is háziállataink nem kívánt terhessége, apasága elkerülése érdekében?!

Kipakolás

Egész kicsi voltam, mikor a körülbelül öt-hat éves macskámat anyáék elvitték az állatorvoshoz és kipakoltatták, mert megunták az állandósult kiscica áradatot. Borzit - így hívták a gyönyörű perzsa macskámat - számtalanszor cipeltük el szebbnél szebb törzskönyvvel rendelkező kandúrokhoz, de valahogy azok neki sosem tetszettek. Egy fajtatiszta úrnál töltött pár nap után, mikor hazahoztuk, egyből összeállít valami útszéli vagány macskával, és születtek az édesebbnél édesebb, de keverék kiscicák, amelyeket persze jóval nehezebben tudtunk elpasszolni, mintha fajtatiszta perzsa kölykök lettek volna. Úgy gondoltuk akkor, hogy ez a legjobb megoldás, hiszen már számtalanszor anya lehetett Borzika... Persze lehet ezzel vitázni, hogy volt-e jogunk megfosztani az anyaságtól és a szextől.

Esemény után injekció

A macskás eset után pár évvel lett egy lánykutyusunk, Füles. Mindig is úgy gondoltuk, hogyha két-három éves lesz, lesznek kiskutyái. Az apajelölt felkutatásával voltak problémák, mert minden közelben lakó beagle a közeli vagy távolabbi rokona volt, de végül sikeresen találtunk egy gyönyörű - nem rokon - fiú beaglet. Már mindent leegyeztettünk, hogy a tüzelés hányadik napján is lesz az akció, de egy kóbor kutya keresztbe húzta a precíz családtervezést. A nem betervezett aktus felfedezése után anyukám fogta a kutyát, és rohant vele az állatorvoshoz, hogy megkapja az esemény utáni injekciót, elkerülve így a terhességet.

Fogamzásgátló?

Hihetetlen, már-már talán beteges, hogy az emberek mit meg nem tesznek, mit ki nem tudnak találni, csakhogy kedvencük, akkor és olyan fajta kölyköket hozzon a világra, amilyeneket ők akarnak. Az egyik gimis tanárnőm például az egyik fajta női fogamzásgátló tablettára esküdött, amelyet bizonyos időközönként beadott kedvenc macskáinak, akik így sosem estek teherbe, de kedvükre kufircolhattak bármelyik útszéli macskával. Persze a hormonok - még ha nagyon kis mennyiségűek is voltak az adagok - nem tudható, hogy mit okoztak/okoznak a cicusok szervezetében, hiszen ők mégsem emberek.

A modern technika már sok mindent kitalált, de vajon az állatoknak szánt óvszer vagy fogamzásgátló tabletta felválthatja a sokak által brutálisnak tartott ivartalanítást és kipakolást? Van jogunk megfosztani kedvenceinket a szexuális örömöktől csak azért, hogy nekünk ne legyen problémánk az utódokkal? Vagy van jogunk hormonokat adni állatainak, vagy óvszert húzni (?) rájuk a szexuális szabadságuk érdekében? Lehet, hogy nincs, de azt hiszem ezek még mindig kevésbbé brutális eljárások mint, ami falun szokásos, hogy rövidúton megszabadulnak az újszülött kiscicáktól, kiskutyáktól, hiszen abban az esetben csak egy élet kioltásáról van szó.

Amikor megszületik az első gyermek

2922

Az első “sokk”

Sok pár nem tudja, hogy mit is vállal valójában, amikor úgy dönt, hogy közös gyermeket szeretnének. Szerintem igazán csak akkor szembesülsz a valósággal, amikor már megszületett a gyereked, és neked kell róla gondoskodnod, neked kell etetned-itatnod, felkelned hozzá éjszaka. Természetesen mindezt tapasztalatból írom, mivel én magam is anya vagyok, és mint sok más kezdő anya, bújtam a témáról szóló babakönyveket. A könyvek szerint egy kisbaba általában eszik és alszik. Az én gyerekem fél éves koráig szinte egyáltalán nem aludt napközben semmit, és éjszaka is háromszor-négyszer felkelt…Iszonyatosan fáradt voltam a hatodik hónap végére. Ráadásul elég fiatalon vállaltam gyereket, 22 évesen szültem…bár édesanyáink és nagyanyáink idejében ez egyáltalán nem számított ritkaságnak (sőt természetes volt).

Megváltozik a szülők kapcsolata is

Szintén sokaknak nem jut eszébe, hogy egy gyermek alapvetően változtatja meg az életüket. Nincs többé “szabadság”. Ezt úgy értem, hogy vége a rendszeres hajnalig tartó bulizgatásoknak, nem tudsz odamenni, ahova akarsz, az időbeosztásodat pedig most már mindig igazítanod kell valakihez. A legfeltűnőbb változás, hogy most már nem csak ketten vagytok. Értelemszerű, hogy egy pici baba mellett nem jut annyi időd és energiád a párodra. Rengeteg jól működő kapcsolatot láttam tönkremenni a baba megszületése után. A leggyakoribb probléma a szex…kinek sok, kinek kevés, bár általában az utóbbi. A férfiak nehezebben tudnak alkalmazkodni az új helyzethez, de természetesen nehéz belelátni a másik nem lelkébe, én csak a női oldalról beszélhetek.

Segítség egy lufi lettem!!!

A terhesség alatt és a szülés után alaposan megváltozik a testünk. Hirtelen szembesülünk azzal, hogy oda a leánykori karcsúság, két lufi van a melleink helyén (bár nekem ez a része tetszett). Egyszóval úgy éreztem, hogy egy idegen testbe kerültem, ráadásul van egy állandóan üvöltő porontyom, aki soha nem akar aludni, mindig fáj a pocakja, és még pihenni sem tudok tőle. Ezek után érthető, ha gondolni sem akarunk a szexre, mivel minden mást fontosabbnak tartunk.
A probléma ezzel csak az, hogy elfeledkezünk gyermekünk apjáról, és az ő természetes igényeiről. Egy darabig megpróbáljuk a szőnyeg alá söpörni a kérdést, nem beszélünk róla (talán még kínosnak is érezzük ezt a témát felhozni).olvass tovább

Mi ez? KISS szindróma

3120

Nem, nem a csókolózásfüggőségről van szó, hanem egy olyan tünetegyüttesről, amit minden szülni készülő vagy csecsemőt nevelgető maminak és papinak ismernie kéne. Vagy legalább a nőgyógyászoknak, szülészorvosoknak, gyermekorvosoknak és védőnőknek, de sajnos itthon ez homályos terület a szakmabeliek előtt - természetesen a kivételek tiszteletével.

A szülés nem egy leányálom sem a nőnek, sem a gyereknek, átpaszírozódni a szülőcsatornán, esetleg császármetszés esetén fejünkél fogva és erősen húzva távozni addigi lakhelyünkről enyhén szólva traumatikus. Gondoljunk bele abba is, hogy egy picike, még törékeny és össze-vissza csukló test alattomos sérüléseket szenvedhet, ha például túl erősen húzzák-vonják őket segítség gyanánt. Kiváltó ok lehet még az ikerterhesség, a méhen belüli elhelyezkedés, a hosszú és nehéz szülés, minek során vákuumot is használnak, és számtalan más eset.

A KISS tünetegyüttes bonyolult nevét most hagyjuk, de röviden akkor beszélhetünk róla, azaz inkább akkor érdemes gyanakodni erre, ha gyermekünknél az alábbi tünetek valamelyikét - akár többet is - tapasztaljuk. A gyerek folyamatosan ferdén tartja a fejét, fejének mozgása korlátozott, ujjunkat csak az egyik irányba követi, a másik oldalra önszántából nemigen fordítja. Jellemzően felsír, ha nyakának valamelyik oldalát megérintjük. Az egyik oldala gyengébb, karját nem mozgatja olyan intenzíven mint a másikat vagy egyáltalán nem, lábát sokszor kifeszíti, csípője kötött. Igen jellemző tünet az asszimetrikus arc, ha egyik szem picikét feljebb van mint a másik, és nagyon gyakori az is, hogy csak az egyik oldalon hajlandó szopni, másik oldalára fordítva sír. Gyakori az is, hogy hanyatt fektetve a gyerek hátrafeszíti magát hídba, és sír. A sírás egyébként is a legjobb vészjelző, kiváltképp az anya felé, aki igen hamar kiigazodik a sírástípusok között, s ez a sikító, fájdalmas sírás szinte minden KISS esetben megjelenik. Gyanakodhatunk akkor is, ha a gyerek sokat bukik, azaz sokszor és nagy mennyiségű tejet öklendezik vissza, ez azt jelzi, hogy a nyelőcső, a gyomorszáj is máshogy áll, mint kéne neki.olvass tovább

Antibébi a pasidnak

3775

Jött a hír, hogy Kínában olyan hormonális fogamzásgátlót fejlesztettek ki férfiaknak, amelynek nincsenek rövid távú komoly mellékhatásai, és amint szedését abbahagyják a nemzőképesség visszaáll, ez a veszélytelen készítmény tehát forradalmasíthatja a védekezést. Elkezdünk hát filózni, és egy csomó kérdés ötlött fel bennünk a témával kapcsolatban...

Bízzuk a pasikra?

Persze már ma is lehetséges, hogy a védekezés terhét a pasira testáljuk, ott van például az óvszer. A férfiak nem rajonganak érte (a nők sem), de általában bevállalják ezt az "áldozatot" az akció kedvvért, és persze nem monogám párkapcsolatban ez a legbiztonságosabb mind a nem kívánt terhesség, mind a nemi betegségek ellen. Míg az óvszeres védekezésnek látható bizonyítéka van, addig azt sosem tudhatjuk biztosan, hogy bevette-e kedvesünk a bogyókat. Persze erre mondhatják a srácok, hogy ők se tudhatják soha biztosan, hogy bevettük-e. De ők mégis jobban bízhatnak bennünk - ha csak nem az a szánalomra méltó célja van egy lánynak, hogy teherbe essen és így elvetesse magát -, a lányok ugyanis kínosan ügyelnek erre, hiszen egy terhesség elől bármikor elmenekülhet a srác, míg a lány nem. Nekünk, nőknek egy ilyen eset lényegesen nagyobb problémát okoz, tehát teljesen egyértelmű, hogy szeretnénk elkerülni, szeretnénk, ha a baba tervszerűen jönne. Szóval bízhatjuk a srácra a bogyó szedését? A fiatal srácok egyébként is mindig mindent elfelejtenek, szétszórtak és figyelmetlenek, képesek lennének betartani egy ilyen napi rutint, vagy csak a folytonos felügyeletünk mellett menne nekik?

more

Bevállalnák a pasik?

Mondjuk, hogy mi szívesen rábíznánk a pasikra, hiszen nem vagyunk kötelesek csak mi kockáztatni az egészségünket a nem kívánt terhesség megakadályozása miatt. Valljuk be, még ezek mellett a kis hormontartalmú készítmények mellett is van némi kockázata a hormonális védekezésnek. Ma már alap, hogy a lány szedi a gyógyszert, ő szed fel pár kilót, vagy akár többet is, ő kockáztatja az egészségét, ő néz szembe az esetleges mellékhatásokkal, s végül ő az, aki hormonokkal szétbombázott szervezetében később egy gyereket is kihord. Ha mi bevállaljuk, akkor a pasiknak is be kellene, csak sajnos ez már ott el lett rontva, hogy mivel mindez a nőkben történik, mindennek hajnalán az ő fogamzásgátlásuk lett az egyetlen kutatott terület. Egy kapcsolatban azonban, ahol a felek szeretik és tisztelik egymást, egy srác sem várhatja el, hogy kizárólag a lány tömje magát hormonokkal, főleg a mai emancipált világban. Legyen akkor fele-fele, mármint szedjen gyógyszert egy évig a srác, majd egy évig a lány, vagy ez egy kivitelezhetetlen utópia? Nem reprezentatív felmérésünk - amely során hét pasit kérdeztünk meg - eredménye öt nem, és csak két igen, elég elszomorító eredmény. A közvélemény kutató e-mailünkre például ilyen válaszok érkeztek:

"ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Tudod, hogy én aztán hiszek a női emancipációban, meg közösen takarítás, megy együtt gyereknevelés, meg főzök én ha kell,meg pelenkázok, meg minden, de hormonális cuccot tuti nem szednék!!!!!!!!!!
Gondolom mindenki hasonlót fog mondani :( "

"nem. sure és másnak sem engedem."

"hello, én nem szednék, nem hiszek a hormonális cuccokban."

A férfiak még mindig azt hiszik ők a teremtés koronái?

Ronda kövér terhes nők

4433

Jó pár kismama és fiatal anyuka éldegél a környezetemben, és egész bizonyosan állíthatom, hogy a szülés előtti és utáni testükkel nemhogy nincsenek megelégedve, de olykor beficcennek a sírógörcsök is. Olyan könnyű ilyenkor nyugtatgatni őket, hogy ugyanmár, hisz épp egy emberi lényt csináltál meg magadban, most meg tejet termelsz neki és szoptatod. De ezek csak szavak, hiába tudjuk mindketten, hogy igazak. A szavak ereje sajnos sehol sincs a társdalom esztétikai elvárásaitól, s ebből kifolyólag saját elvárásainktól, a szavak csak szavak, a tények pedig tények.

Tény például, hogy a karcsúság mindenek felett való. Tény, hogy megannyi híres kismamát és anyukát látunk a televízóban vagy a magazinokban, akik várandósan is csinosak, s a szülés után egy-két hónappal már fehérneműbemutatón vesznek részt mint tette azt Heidi Klum, Vogue címlapon pózolnak mint Natalia Vodianova vagy simán a vörös szőnyegen billegnek, mint egész Hollywood. És tény az is, hogy ezeknek a szupercsinos terhességeknek és villámgyors regenerálódásoknak hátterében sok esetben egy új jelenség áll, a pregorexia.olvass tovább