telefon

Hogyan vásároltam telefont?

86

A mobiltelefon-vásárlás először egyszerűnek tűnt. Sima ügy, felkeresem a szolgáltatót, végignézem a készülékeket, és választok egyet. Az eleje ment is, felkeresten a szolgáltatót, nézegettem a készülékeket, de lassan rájöttem, gőzöm sincs arról, mi miatt kerül annyiba amennyibe, ötletem sincs, hogy egyes kütyük (rövid kis szavak, hárombetűs kódok) mit is takarnak, arról meg végképp fogalmam sem volt, hogy kell-e nekem olyan a mobilomba. Egyáltalán mi kell, milyen és mennyiért? Első körben meghátrálva végül úgy döntöttem, az interneten tájékozódom, hogy valami fogalmam legyen, mit is válasszak.

Annyit tudtam, hogy van egy márka, ami nekem eddig mindig bevált, ez jó kiindulási pontnak tűnt, meg is néztem, a szolgáltató mit ajánl ebből és mennyiért, természetesen még mindig az interneten. Árat persze nem találtam a márkában gyártott készülékekhez, és eleve, minden telefon mellett csak egy lista van arról, hogy az adott készülék mire képes, ami a telefonfreakeken kívül nagyjából mindenkinek érthetetlen, én már ott leragadtam, hogy SMS és MMS. Tehetetlenségemben újfent elmentem a szolgáltatóhoz, ahol az első szerelemre kiválasztott telefont (szín, forma és márka alapján) meg szerettem volna venni.olvass tovább

Felizgat az elegancia?

301

Ha szerelmes vagy mindenbe, ami különcködéstől ragyog, akkor eléggé felpöröghetsz, ha meglátod az Obsession luxusmobiltelefonját... A telefon dizájnját a szerelem és a szépség istennője, Aphrodite ihlette. Tizennyolc és huszonnégy karátos, fehér és sárga arannyal és 2,1 karátos gyémánttal díszítették ezt a kis csodát. A telefon tokja krokodilirha, amivel kevésbé értünk egyet. Miden egyes darab kézzel készült, valódi műalkotások. Az Obsession mérnökei keményen dolgoztak azon, hogy kívül-belül és minden értelemben káprázatos és okos legyen, bár semmiképp sem egy fair trade darab. Sikerült.

Ne bunkózz a mobillal!

1012

Magam részéről hülyét kapok egy csomó mindentől a mobilozással kapcsolatban, és hajmeresztőnek tartom, hogy milyen mértékig formálta át az emberek kommunikációját és egymáshoz való viszonyát, és miért ural úgy nagy általánosságban mindent a telefoncsörgés, pittyegés, vinnyogás.

tabu

Legszigorúbb tabu a színház, mozi, koncertterem, előadás. Egész egyszerűen nem értem, hogy van valakinek bőr a képén egy mozifilm alatt vígan telefonálni, akárcsak annyira is, hogy ne haragudj, éppen moziban vagyok, majd visszahívlak. Simán végighallgattunk már öt perces smúzolást is barcsinőkkel vagy haverral, pedig nálam már ott megáll a tudomány, hogy miért nem kapcsoljuk ki? Figyeld meg, legtöbben csak lenémítják. De miért? Miért gondoljuk azt, hogy annyira fontos emberek vagyunk, hogy nem engedhetünk meg magunknak két óra szünetet, mi változott azóta, hogy egy kulcsfordítással a telefonokat is otthonhagytuk? Sokan azzal védekeznek, bármi történhet, baleset, halál, akármi, de basszus, ha valami nagyon fontos, úgyis hívnak újra, itt meg úgysem veszed föl - jó esetben. Mellesleg a megkérdezettek között még nem volt olyan, aki valóban felkelt volna a moziból egy sürgős eset miatt.

közlekedés

Autóban, bár nem szabad, mégis a mai napig mindenki vígan sms-ezik, telefonál, a legsúlyosabb, mikor a taxis teszi ezt, utassal a háta mögött, de buszvezetőtől ugyanilyen elfogadhatatlan dolog, az én életemmel ne szórakozzon senki. Itt a balesetveszély a gond, utasként meg igen feszélyező más magánéletébe betekintést nyerni mondjuk egy Jászai-Blaha szakasz erejéig. Nem tudom, lehet, hogy csak én érzem kínosnak, hogy vadidegenek előtt beszéljem meg munkahelyi, családi vagy szexuális élményeimet vagy mára ez teljesen normális, miközben mindenki úgy tesz, mintha nem is hallaná. olvass tovább

Mandarina Duck teló

1230

Először is szögezzük le: egyáltalán nem vagyok telefon bolond. Nem wapolok, nem ememesezek, nem fotózok, beszélni viszont annál többet beszélek. Ezért ha elromlik a telefonom, igen ideges tudok lenni. Pikk-pakk vennem kell egy újat. Most is ez történt. Mármint, hogy gyorsan vettem egy újat. Azzal a különbséggel, hogy az ok nem a régi amortizálódása volt. Ennél prózaibb: szerelem. Méghozzá első látásra.

A Mandarina Duck meseszerű táskái eddig is közel álltak a szívemhez - sajnos a pénztárcámhoz nem annyira- de arról fogalmam sem volt, hogy az Alcatellel karöltve már telefont is gyártanak. Magyarországon csak a Cora bevásárlóközpontokban kapható, 30 000 Ft-ért, kártyafüggetlenül. Két színben volt, ahol mi vettük, zöldben és rózsaszínben. Pici és kinyitható, amitől szerintem nagyon szexi. Nagy meglepetés a telefonban lévő mp3 lejátszó, és egész jó kis kamera, amit nem is feltételeztem egy ilyen kis fapados modelltől.  A telefon memóriája 800 számot tárol, amitől kifejezetten boldog vagyok. Még csak pár napja ismerkedünk egymással, de azon kívül, hogy a kijelző megjelenése egy kicsit butácska, más negatívumot nem tudok írni. Az ár-érték arány szuper, sőt, miután kiderült, hogy nemcsak szép, hanem okos is, külön boldog vagyok.

Mi ez? Emese, üzi, susmus

1978

Sziget alatt mindig smsek hadait váltjuk a cimborákkal, hogy stratégiailag a legjobb helyen kocsmázzunk/bulizzunk/kajáljunk. Most vigyorogva nézegetem őket vissza, mert remekül követhető, miket csináltunk épp:
„hummusz most? Éhen veszek!“
„Ska. Loud.“
„wan2oldalthatsobejarat“
„rem elött egy pálinka a szeparéba?“
„pizzaszelet: mirelit, rágós hús, ratyi szúsz. Ne vegyél!“
„Megvagytok, megyünk Dankójánosra.“
„nézz az égre, fogy a hold!!!!“

Néha eszembe jut, voltak idők nem is olyan régen, amikor még fogalmunk sem volt arról, hogy a telefonunkkal nem csak beszélni lehet. Az sms a short message service rövidítése, avagy rövid üzenet-szolgáltatás, bár a magyarban a ‚rövid szöveges üzenet‘ fordítás terjedt el inkább. Gondoltad volna, hogy már 1985 óta létezik az sms? Többféle kódolású van belőle, a leggyakoribb felénk a 7 bites, amivel 160 karaktert továbbíthatunk, míg a japánok, koreaiak, kínaiak, arabok, vagy épp az oroszok a 16 bites Unicode kódolás miatt be kell hogy érjék 70 karakterrel smsenként. Kellett nekik az a sok fura betű!olvass tovább