tejberizs

Páratlan pempők

6824

A tejgríz - más néven tejbepapi vagy tejbedara - az egyik legtöbbet emlegetett menzai étel, amelyik ennek ellenére (vagy éppen ezért) generációk emlékezetébe véste bele magát. És nem azért mert rossz volt. A menzás tejbegríz ízét valószínűleg nem az ízfokozóknak vagy az elsőrangú alapanyagnak köszönhette. De akkor minek? Több fórumot, blogot és netes receptgyűjteményt átpörgettem, hogy kiderítsem, mi a klasszikus menzás tejbegríz titka. A receptek többsége két dologban megegyezik: az egyik, hogy legyen benne valamennyi víz, a másik, hogy kell bele egy csipetnyi só – szerintem pedig a műanyag tányér a titka, de a recept szempontjából ez mellékes. A sóval való operálást egyébként nemegyszer hallottam már nagymamámtól is, aki esküszik arra, hogy minden sós ételbe kell egy kevéske cukor és minden édes ételbe egy csipetke só, mert az jobban kidomborítja az alapízeket.



olvass tovább