technika

A számítógép megbetegít

1214

A saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy számítógép előtt eltölteni nyolc-tíz órát nem éppen felemelő érzés, még ha a munkánk az is. Ártalmas terhelésnek vagyunk kitéve, megesik velünk a látásromlás, idegfeszültség, szociális és egyéb zavar, ami még nincs kellőképpen tisztázva, de érzékeljük, és természetesen a tartóvázunk sem érzi magát éppen jól. Ha azt hiszi bárki is, hogy a munkavédelmi szabályok, "a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről" szóló rendelet könnyebbít a helyzeten, hát nem!

Számítógép általi károsodás

Jól hangzik, nem? Bármennyire is egyszerűnek tűnik, ez a legbonyolultabb eszköz, amellyel valaha is kapcsolatba kerültünk. Egérváll, ínhüvelygyulladás, függőség, monitorvakság, csontrendszerünk rendellenessége, fejfájás, vázizomzati deformáció. De hogy lehet, az, hogy ülünk egész nap és a szemünkön, az ujjainkon kívül szinte nem is mozog semmink, mégis megbetegszünk? Elsőre nem is gondolnánk, mennyire megterhelő a számítógép előtt végzett munkavégzés. Terheli a fenekünket, lábainkat, az érrendszerünket, így a keringésünket, karjainkat, a mellüregünket, a gerincünket, nyakunkat és ugye a szemünket. Az idegrendszerünktől elkezdve a keringésünkön át, egészen a légzésünkig veszélyben a testünk! 

Monitorszem?

A folyamatos monitor előtti munkavégzés egyik legnagyobb károsító hatása a szemre gyakorolt megterhelésből adódik. A szemünk olyan szinten elfárad, hogy lencsénk már képtelen alkalmazkodni különböző tárgyak távolságához, akár tíz centinként más-más dioptriára lenne szükségünk a legrosszabb esetben. olvass tovább

Támad a mobilreklám!

2411

Lassan Magyarországon sincs olyan mobiltelefon-tulajdonos, akinek ne lenne beépített bluetooth kapcsolat kedvenc kis eszközében. A bluetooth technológia napjainkra még csak annyira elterjedt, hogy az emberek csengőhangokat, fotókat küldözgetnek egymásnak, de a funkciót ennél bonyolultabb, komolyabb információcserére nem igazán használják. Valószínűleg azonban közeleg a személyre szabott információk kora, és akkor kezdődik majd a bluetooth igazi kibontakozása. 

A bluetooth olyan rádiós szabvány, amely különböző eszközök (mobiltelefonok, notebookok) egymással, illetve a számítógéppel való egyszerű és költségkímélő összekapcsolását valósítja meg. A szó jelentése, a “kék fog” Harald Blatand dán királlyal hozható összefüggésbe, aki uralkodása idején egyesítette a dán és a norvég földművesek elkülönült csoportjait. Tettei, jó pár évszázaddal később egészen pontosan 1994 körül -, megihlették a svéd Ericsson cég tudósait, akik kutatási vívmányukat, egy radikálisan új adatátviteli módszert, a bluetooth névvel illették, ezzel is szimbolizálva a mobilvilág homogenitását (hiszen a maga idejében Harald is a teljes egységességre törekedett). Mellesleg az a legenda járja, hogy a király fogai folyton kékre voltak színeződve, vélhetően a sok áfonya elfogyasztása miatt.

Annak idején, amikor ez az innovatív kommunikációs csatorna megjelent, nyilvánvalóan a marketing és PR-szakembereket sem hagyta hidegen és felvetődött az az ötlet, hogy a bluetooth-t mint reklámközvetítő eszközt lehetne felhasználni. El is indultak a különböző kampányok pár évvel ezelőtt, tőlünk nyugatabbra ennek a módszernek már hagyománya van, kis hazánkban azonban még nem tudunk konkrét statisztikákat felmutatni a témával kapcsolatban, annyira gyerekcipőben jár még az ún. bluetooth-marketing. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a magyarok egyelőre elutasítják, hogy bármilyen üzenet, hirdetés érkezzen a mobiltelefonjukra. Ez érthető, hiszen a telefonunk legszemélyesebb elektronikai eszközünk, és ebbe a személyes szférába nem szívesen engedjük be a hirdetéseket.olvass tovább

Koncepciók a jövőre

4233

A koncepció autók amilyen hülye nevük van, olyan hülyén nézhetnek ki. Vagy éppen ellenkezőleg, szuperjól nézhetnek ki, úgy, hogy csak annyit mondj, áááá. Esetleg: dedurva!!! Lényegük, hogy az egyes autógyárak vezető tervezői és mérnökei minden szaktudásukat, kreativitásukat, fantáziájukat és jövőbelátó képességüket egybegyúrva megmutassák, szerintük merre haladunk, s hogy mik azok a benyomások, inspirációk, amik meghatározóak a közeljövőben. Sokan megfogalmazták már a tanulmányautók kritikáját, miszerint egy kaptafára készülnek, az ötletek kimerülnek a fosszilis üzemanyagok falásán túlmutató technológiák fejlesztésén, s úgy vélik, valódi innováció nem történik. Álom, fejlesztés, jövő, formatervezés, energiatakarékosság - valóban ezek a leggyakoribb töltelékszavak a koncepció autók körül, de ezeknél sokkal beszédesebbek az aktuális tervek. Összegyűjtöttük az elmúlt évek szerintünk legizgisebb darabjait. Na?

Klikkelsz

Rádrakom a Vénuszt!

4284

A múlt héten elkezdtem egy testszépítő szalonba járni, ahol az állapotfelmérés után nekiestek leégetni rólam a zsírt. Szó szerint, hővel, ahogy az valójában is el tud égni, de nekem moccannom sem kell. Az eljárást egy Regen nevű géppel végzik, amelynek semmi köze az ex amerikai elnökhöz.

Ez egy tripoláris rádiófrekvenciás gépezet, amely magas frekvenciát juttat a bőr mélyebb rétegeibe, így stimulálva a szöveteket, feszessé téve a húsunkat, eltűntetve a cellulitist és elégetve a zsírt, hiszen közel negyvenegy Celsius fokra melegítik azt, így minden felesleg könnyen távozik a nyirokrendszeren keresztül.

Sokan tapasztalhattuk, hogy a narancsbőr nem csak a túlsúlyosok kínja, hanem bizony a soványabbakat is gyötörheti. A Regen Rf kezelés lehetőséget ad arra, hogy egy-egy célzott területen, és ne véletlenszerűen bontsuk a zsírt. Mivel a kezelés során fokozódik a kollagéntermelés, ezért kisimulnak, regenerálódnak bőrszöveteink.

A kezelés kezdetben egy órán keresztül is tarthat. A kiválasztott testfelületre - has, comb, fenék - vivőanyagot tesznek, ami glicerin, és ezután egy három vagy öt fejjel és egy görgővel rendelkező, leginkább zuhanyrózsához hasonlító tárggyal elkezdik simogatni az érintett testfelületet, és folyamatosan mérik annak hőmérsékletét. A testünk külső hőmérséklete harminckét Celsius fok körüli, ezt kell felmelegíteni negyvenre. Minél több a zsír a bőr alatt, annál tovább tart, de néhány kezelés után természetesen már gyorsabban megy, hiszen a szövetek már edzésben vannak. Egyébként már a legelső alkalmazást követően látszik az eredmény, simább, tónusosabb testfelületek keletkeznek. A rédzsenezés után mindenképpen kell valamiféle nyirokmirigy stimuláló gyakorlatot végezni, lehet az két órányi edzés, esetleg nyirokmasszázs, vagy egyszerűen elég belebújni egy speciális nadrágba. Én ezt tettem.

Van egy levegővel működő nadrág a stúdióban, amelybe becipzároznak és kellemes nyirokmasszázst végeznek az alsó testrészeken. Ez kivezeti a vizet a sejtek közül, illetve segít az elégetett zsír elvezetésében, ami egyébként a széklettel, a vizelettel, illetve a verejtékkel távozik. Azért nagyon fontos a "mozgás" a Regen géppel történő kezelést követően, mert amennyiben a felolvasztott zsír nem képes távozni, akkor lerakódik máshol. Fontos momentum a kúra alatti napi három liter víz elfogyasztása is. Az alapeljárás semmilyen fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár, bár én ez alatt is tudtam nyafogni, hogy unatkozom! Persze nagyon kellemesen elbeszélgettem a kezelést végző lánnyal, így ő meg is fenyegetett, hogy ha ezt nem élvezem, akkor rám rakja a Vénuszt! Ami nem más, mint egy elektromos kezelés, de erről majd legközelebb mesélek. 

Amiről a gyerekeinknek már fogalmuk se lesz

4302

... telefonkönyv, sárga oldalak
... írógép
... feladni egy levelet postán, levelezőlapot kapni
... kézzel írni egy házidolgozatot
... fölvenni valamit videóra
... ceruzával pörgetni a magnószalagot
... nem tudni, hogy ki hívott telefonon
... nem tudni, hogy mit csinálnak és gondolnak éppen a barátaid
... fölkelni a fotelból és csatornát váltani
... hallgatni, ahogy betölt egy számítógépes játék
... hallgatni, ahogy egy modem betárcsáz
... joystickkel lőni


... föllapozni egy lexikont
... papír alapú térképet használni útvonaltervezéshez
... nyitvatartási időben, helyben intézni bankügyeket
... megjegyezni a barátaid telefonszámát
... kézzel elfordítani a kulcsot egy autó zárjában
... tékából kivenni egy filmet (fizetni, ha nem tekerted vissza)
... befűzni egy filmet egy fényképezőgépbe
... hosszú úton az ablakon kifele bámulni, nem egy képernyőre
... várni a kívánságműsorban a kedvenc számod, hogy felvehesd kazettára
... a könyvtárból könyvet kivenni, katalógust használni
... sorban állni egy hiánycikkért
... unalmas kultúrműsort nézni a tv-ben, mert csak az az egy csatorna van
... vasárnap hajnalban sorban állni Népsportert, hogy mit játszott a kedvenc külföldi csapatod
... úttörő táborban gyümölcsszedést tanulni

... folytasd