tech

Ne feküdj le a laptopoddal!

17

Egy (a University College London for The Ergonomics Society által elvégzett) felmérés szerint a notebookon dolgozók 57 százaléka számolt be fájdalmakról. A megkérdezettek legtöbbször nyakukat és a vállukat fájlalták, de sokan panaszkodtak csuklójukra, hátukra, valamint szemfáradtságra is, pedig lehet úgy használni a laptopot, hogy az ne okozzon galibát a testedben. Először is olyan testtartást vegyél fel, melyben a karod egyenes, és lazán tudod tartani a vállaidat, s fontos, hogy a derekad is meg legyen támasztva. Gépezz ülve, ne fetrengj a géppel!

Ha hosszasan használod a géped – és ez nemcsak a laptopok használatnál, hanem a PC-nél is fontos - negyedóránként mindenképpen változtassunk picit a testhelyzetünkön, ne használjuk ölbe téve a gépet, a termelődő hő miatt, ez különösen veszélyes az egészségre és a laptopodra nézve is. Munka, tanulás, levelezés, chatelés közben is óránként legalább egyszer állj fel, nyújtózz egyet, sétálgass körbe, igyál egy pohár vizet, szöszmötölj, ne sajnáld az időt, a tested véded ezzel. A szemedet is pihentesd, biztos ismered az érzést, mikor kiszárad a szemed, s enyhe szúrást is érzel bennük.

Van egy eszköz, ami megakadályozza, hogy görnyedj a hordozható gép előtt. A meglehetősen egyszerű ötleten alapuló kiegészítő szemmagasságba emeli a képernyőt és kényelmesebbé teszi a komfortosnak aligha nevezhető noteszgép billentyűzetét. A könyvszerűen kinyitható Alto egyik oldalán egy teljes, szabványos billentyűzetet találunk, a másikon pedig egy döntött lapos felületet a laptop elhelyezésére. Az Alto billentyűzet használata pontosan olyan, mint amihez az asztali számítógépeknél hozzászoktunk: teljes numerikus billentyűzet, multimédia vezérlőgombok és szabványos gombkiosztás. Az egyszerűen összeállítható platform a képernyőt szemmagasságba emeli, így ideális távolságra helyezve azt a felhasználótól. Beépített billentyűzete USB csatolón kapcsolódik a számítógéphez, ezért a Logitech Alto a Windows alapú laptop gépek jelentős részével együttműködik. Felfüggesztése legfeljebb 4 kilogramm tömegű gépekre van méretezve, amibe a manapság kapható legtöbb laptop beletartozik.

Hello, egy laptopot kérek!

19

A laptop legfontosabb tulajdonsága, hogy mobil. Ha megunod az otthoni tanulást, az irodai melót, irány ki a levegőre, és akár egy zöld mezőről is netezhetsz - ha van jó aksid és mobil interneted; egyébként irány egy kávézó - de ez az, amit mindenki tud, úgyhogy lássuk, mi a különbség ezen felül az asztali PC-k és a notebookok között. A gigateljesítmény és a fejleszthetőség nem tulajdonsága a hordozható gépeknek, szemben a PC-kkel. Viszont egy jól megválasztott laptop akár a PC alternatívája is lehet, még akkor is, ha nem minden vágyad a szabadban való szöszmötölés.

Ha nem munkára, hanem a multimédiás szupereszközként akarod használni, a laptop rossz választás, mivel kevés kimeneti egysége van, s nem is nagyon bővíthető. Elsősorban az USB-re gondolunk, ezzel a csatlakozóval tudsz kapcsolatot teremteni az MP3 lejátszód és a laptopod között, ezen keresztül tudsz egeret csatlakoztatni, segítségével a telefonodról adatokat vihetsz át, rátolhatod a nyomtatódat, a scannert, és bedughatsz bármit, aminek kompatibilis USB csatlakozója van, akár egy apró kávémelegítőt is. A vázon belüli bővítés szinte lehetetlen, a mobil eszközök pedig igen húzós áron szerezhetők be – de legalább kaphatók. A fentiek miatt fontos, hogy legalább három USB csatlakozó legyen a kiválasztott gépen!

A kijelző méreteinek és típusának kiválasztása ízlés dolga, ám valószínűleg nem ez lesz a döntő tényező, inkább elfogadod majd, hogy a választott darabnak olyan van, amilyen. Fontos, hogy vezeték nélküli internetezési lehetőség legyen beépítve a gépbe, ez manapság már alap. Az infraport és a Bluetooth teljesen felesleges, hacsak nem vagy mobilfüggő és nem akarsz mindenféle tartalmakat csereberélni a telefonod és a laptopod között - bár erre ott az USB. Az adataid biztonságának érdekében hasznos lehet, ha van ujjlenyomat-olvasó is a gépen, bár szerkesztőségünk ilyen funkcióval bíró tagjai még soha nem használták ezt, részben hányavetiségből, részben az attól való félelem miatt, hogy egy bőrbetegség miatt örökre zároljuk a rendszert.olvass tovább

Készíts kaleidoszkópot!

32

Ha unod a passziánszt és az aknakeresőt, itt egy itt egy újabb játék, ami tuti nem terheli le az agyadat, így remek kikapcsolódást nyújthat munka közben vagy munka helyett. A mókás eszköz gyermekkorunk ámulatba ejtő játékára épül: fekete kör alakú felületben, körbe-körbe megy egy színes csóva, ebbe a felületbe különbőző színű és alakú formákat lehet bepakolni.

A piros kört, a sárga háromszöget, a zöld pálcikát - és még vagy 20 féle színű, formájú alakzatot - kedvedre elhelyezheted a körön belül és a színes fénycsóva körkörös mozgása időről időre megvilágítja, tehát láthatóvá teszi azokat, így érdekes, ámulni való formákat eredményezve. Itt játszhatsz.

Asztali USB porszívó

33

Az USB-s porszívózás kis móka is egyben, munka közben, azok számára, akik tisztaságmániásak és gyakran törögetik az asztalukat. A retro stílusú asztali porszívó USB-re köthető, por- és morzsamentes munkaállomást garantál. A 20 dollárért kapható, barna/bézs színű, műanyag, mini porszívót, - csakúgy, mint az igazinál- a fogantyújánál mozgathatod és még a zsinórja is elég hosszú ahhoz, hogy nagy felüleleten rendet teremts.

Ceruzaelem USB-vel

34

Újdimenziós és meglehetősen barátságos ceruzaelemet dobott piacra a Moixa Energy cég, ami a környezettudatos, hordozható áramforrásokat kutatja. A ceruzaelem az egyik végén található kis zöld kupak alatti USB kimenet révén újratölti magát a számítógépről, kábel vagy zsinór nélkül.  Külön öröm, hogy a technológiából kiindulva USB-vel tölthető telefon akkumulátort is árulnak, ráadásul az AA-s elem több színben is kapható.
Ezt tulajdonképp magyarázni nem kell, csak az érthetetlen, hogy miért nincs már a mindennapi használatban.