tartósítás

Juli lefagyott

3991

Itt a nyár, a zöldséges pultok roskadoznak a gyümölcsöktől, zöldségektől, és én legszívesebben tonnaszámra vásárolnék belőlük, hogy mindig legyen egy kis cukorborsó, amit rágcsálok, némi eper és cseresznye desszertnek, málna a fagyihoz. De sajnos frissek nem maradnak túl sokáig ezek a finomságok, így én is elkezdtem fagyasztani. Persze csak módjával, hiszen nincs három hűtőládám, mint nagyinak. Pontosabban van egy kombi hűtőszekrényem, amelynek az aljában van három, meglepően méretes doboz - vagy csak okosan pakolok?

Előkészületek

Szerencsére a mélyhűtéssel eltett ételek tápértéke, íze, ha ügyesen frigózunk ugyanolyan marad, mint a frissnek. Mindenesetre a lefagyasztani kívánt cuccokat, nem csak zacsizni, dobozolni, de elő is kell készíteni. Alaposan meg kell tisztítani az eltenni kívánt ételeket, a hideg ugyanis nem pusztítja el a baktériumokat, csak lelassítja a enzimek reakcióját, ami az ételek megromlásához vezet. Mielőtt valamit elteszünk a mélyhűtőbe, főleg, ha ez valami nagyobb dolog, nem csak némi aprított petrezselyem, hanem mondjuk több kiló hús, gyümölcs, zöldség, akkor néhány órával a művelet előtt a legalacsonyabb hőmérsékletre kell hűteni a mélyhűtőt, hogy az ételek hirtelen fagyjanak meg. Az okosok blansírozni is szokták a zöldségeket, bevallom én nem. Nem azért mert macerás, hanem mert nem. Pedig jó dolog, mert az előfőzéskor a zöldségekben lévő enzimek ínaktiválódnak, elpusztulnak, így nem lesz olyan furcsa mélyhűtő ízük, amikor felolvasztjuk. Annyi csak a teendő, hogy fogunk egy nagyobb edényt, forralunk benne vizet, majd amikor forr, és már felaprítottuk a zöldséget, illetve az amúgy apró zöldet egy szűrő segítségével belemártjuk a forró vízbe két percig, aztán gyorsan hideg víz alá és már zacsizhatunk is. 

Gyorsaság

Lassú fagyasztás esetén az ételek kiszáradnak, hatalmas jégkristályok képződnek, így az étel sejtfalai szétroncsolódnak, ezért a felolvasztást követően laza lesz a szerkezete, és élvezhetetlen az íze. Viszont, ha gyorsan fagyasztjuk, akkor a sejtekben található víz homokszem nagyságú kristályokká alakul, és nem sérti meg a sejteket, és felolvasztás után visszanyeri eredeti állagát, ízét. Jó kérdés, hogy miként lehet a leggyorsabban fagyasztani! A fagyasztót a leghidegebbre tekertük, és egyszerre csak kis mennyiségű, maximum kettő kiló cuccot tegyünk bele, lehetőleg a hűtőben található tárolók oldalához, aljához a legközelebb. Hatásos lehet, ha a sima hűtően előhűtjük az élelmiszereket.olvass tovább