takarítás

Tudd, hogy kell! Ágytakarítás.

1397

Nagyszerű tippekre leltünk, amik hasznosak mindennapi életünkben. Konkrétan a takarításról van szó. Nem vagyunk hívei a steril környezetnek, a spóramentes helyiségeknek, mivel a testünkön, testünkben fél-egy kilónyi baktérium, élősködő, parazita van, tehát kivédhetetlen, hogy együtt éljünk. De biztosan ti is hallottatok már olyanról, hogy valaki a poratkára allergiás, és bizony sok mindet tehetünk annak érdekében a saját lakókörnyezetünkben, hogy ne alakuljon ki a kosztól allergia, vagy bármilyen más betegség. Különben is, rend a lelke mindennek. 

A takarítást kintről befelé érdemes elkezdeni, ha egyhuzamban akarjuk tolni. De mi most ezen változtatunk, és a legintimebb zugnál kezdjük, a hálószobánál, azon belül pedig az ágynál. Mindannyian mosunk ágyneműhuzatot, heti, kétheti rendszerességgel, de vajon magát a takarót, párnát milyen időközönként és hogyan tisztítsuk? Azzal, hogy kimosod a huzatot, még nem lesz tiszta a takaród, tehát azt is tisztítani, mosni kell. Amennyiben nem lehet otthon mosni, akkor irány a tisztító, havonta legalább egyszer. Ugyanilyen gyakorisággal magát a kárpitot – amennyiben kárpitozott az ágyikód – is ki kell takarítani. Alapos porszívózást követően, ecetes ruhával, szivaccsal töröljük át, ennél hatékonyabb módszer, ha szappanos, szalmiákszeszes oldattal átsuvickolod az ágyat.

Kevésbé környezetbarát szer a kárpitsampon használata, ezt mi nem is ajánljuk! Jogos kérdés, hogy mi van akkor, ha nem kárpitozott az ágyad, hanem keretes és matracod van. Ebben az esetben szintén porszívózd ki minden héten. Nagyon fontos, hogy HEPA filteres porszívóval dolgozzunk, ugyanis az atkák és tojásaik annyira picik, hogy a szokványos szűrön simán átlibbenek, a légkörbe kerülnek, hozzákapaszkodnak kis kampós lábaikkal a porszemekhez és belélegezzük mindennel együtt. Az erős teljesítményű, HEPA szűrős porszívó beszippantja, összeroppantja és nem engedi távozni azokat. Mi legyen az ágyneműkkel? Mindenképpen elkülönítve mossuk, hetente egyszer és minimum hatvan Celsiuson, így biztosan kitisztul. 

Ha még mindig nem vagytok nyugodtak, akkor kaphatók olyan szerek, amelyek kifejezetten atkaölők. Szerezzétek be és hatékonyan távolítsátok el a kis láthatatlan szörnyeket! Mondjuk valamennyi atka szerintem kell. Emlékszem régen, amikor a nagyinál aludtam, mindig kivitte az ágyneműt szellőzni, ki a napra, ó, milyen jó volt abba belehuppanni! Friss szellő illat! Imádtam. Tuti nem használt semmit, csak a szellőt! Ja, és a nap fertőtlenít!

Juli a penészölő

3594

A mai korszerű ablakok tökéletesen és légmentesen zárnak, a lakás természetes szellőzése ezzel meg is szűnt. A klímaváltozás, a talaj- és esővíz, a belső- illetve külső, a lakóterek közötti hőmérsékletkülönbség, a páratartalom mind befolyásolják a penészgomba megjelenését. A lakás hermetikusan lezárt tér lett, maximum húsz centis falakkal - a régi nyolcvan helyett -, a belmagasság megáll három méter alatt az egykori négy méter helyett, így a páraképződés sokkal intenzívebb.

Így készült

Egy lakás normális páratartalma ötven és hatvan százalék között van. Mivel mosunk, főzünk, lélegzünk, virágot locsolunk, így a páratermelés nagyüzemben folyik. A penész a széllel száll spóra formájában, hiszen gomba. Amennyiben a spóra megfelelő táplálékot és hőmérsékletet talál, hát megtelepszik, és gyors iramban szaporodni kezd. A penész nagyon rossz hatással van szervezetünkre, belégzése súlyos asztmatikus tüneteket okoz, bronchitist és reumát. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet hét éven keresztül vizsgált húszezer háztartást városban és falvakban egyaránt, és kimutatták, hogy a penészes lakásokban élő gyermekek között hatvankét százalékkal gyakoribb a bronchitis, közel hetven százalékkal az asztma és az allergiás megbetegedés, mint a száraz lakásokban élőké. olvass tovább

Bontsd meg a rendet!

4669

Kismillió konvenció nyüzsög körülöttünk, amik folyton arra ösztönöznek minket, hogy normálisan viselkedjünk, legyünk hasznos tagjai a társadalomnak és semmiképp se tegyünk megbotránkoztató dolgokat. Gyerekkorunktól kezdve belénk nevelnek egy csomó sztenderd viselkedési panelt: ne káromkodjunk, ne legyünk lusták, ne bömböltessük a zenét... Mikor aztán kiszakadunk a családi fészekből, legtöbbször jóleső érzéssel tölt el minket, hogy végre szabadon garázdálkodhatunk (értsd délig alhatunk, szétdobálhatjuk a ruháinkat) de milyen kár, hogy ezek miatt sokszor állnunk kell a rosszalló tekinteteket. A notórius normakövetőknek üzenjük: rosszalkodni igenis egészséges! Magadra ismersz vagy te vagy a kivétel?

Dühöngj ha jól esik!

Idegességünkben tombolni nemcsak lelkünknek, hanem a vérnyomásunknak is jót tesz. Ha sikerül kellően kiadni dühünket, a szervezetünkben termelődő stresszhormonok is gyorsabban elszállnak, hiszen a vérnyomásunk hirtelen megugrik, majd a harag a kiadott dühvel együtt tovatűnik. Jennifer Lerner pszichológus kutató kilencvenkét tanulóval végzett stressz kísérletet. A teszt alatt megválaszolandó kérdéseket tett fel a hallgatóknak, akiket érthető módon frusztrációval töltött el, ha rossz választ adtak. A helyiségben elhelyezett kamerákkal rögzítették, hogy melyik tesztalany arcára ül ki a csalódottság bármilyen formája, eközben figyelték pulzusukat és a vérnyomásukat is. A kísérlet során kiderült, hogy azok a diákok, akik hagyták szabadon megjelenni a grimaszokat és a fintorokat, gyorsabban túlléptek a kudarcon, hiszen vérnyomásuk hirtelen felment, majd gyorsan alábbhagyott, miután sikeresen kiengedték a gőzt. Azok a hallgatók, akik rezzenéstelen arccal tűrték a "megalázást", stagnáló stresszhormon szintet mutattak, ami hosszan tartó idegességet eredményezett. Mit jelent ez? Hát azt, hogy bátran vágjunk pofákat, bátran dühöngjünk, ha épp ahhoz van kedvünk, hiszen ezzel csak jót teszünk testünknek, de közben persze nem árt ügyelni a berendezések és a társaink épségére.

Kimondtam a bé betűs szót

Többségünk rendszeresen káromkodik: egyesek csak adekvát helyzetben beszélnek csúnyán, míg mások kötőszóként használják a mocskos szavakat. Dr Richard Stephens vezetésével végeztek a káromkodásra irányuló kutatásokat, amelyek során azt vizsgálták, vajon összefüggésen áll-e a fájdalomtűrő képességünk és a kimondott csúnya szavak mennyisége. A kísérlet során hatvannégy önkéntest kértek arra, hogy tegyék kezeiket jeges vízbe, majd ismételgessék az előzetesen kiválasztott szitokszót. Később szintén jeges megpróbáltatás elé állították az alanyokat, de ezúttal meg sem mukkanhattak. Végeredményként kiderült, hogy a káromkodó önkéntesek átlagosan negyven másodperccel tovább tudták a jégdarabok között tartani a kezüket. Dr. Stephens szerint a káromkodás megemeli az adrenalin szintet, ami akár életmentő is lehet, hiszen véleménye szerint egykoron az ősemberek is hangos csatakiáltással próbálták felnyomni magukban az adrenalint, hogy vadászat közben élesebb érzékkel támadhassanak a vadállatokra.

Heverészni jó

Mint tudjuk, a lustaság a hét főbűn egyike, holott akár évekkel is meghosszabbíthatja életünket. Hogy is van ez? Peter Axt professzor a vadonban és az állatkertben élő oroszlánokat hozta fel példának: míg a Serengeti Nemzeti Parkban élő sörényesek átlagosan nyolc évig élnek, addig az állatkertben tengődő társaik akár húsz évig is húzzák. A hosszú élet titka a stresszmentes mindennapokban rejlik, vagyis minél kevesebbet feszkózunk, annál nagyobb eséllyel éljük meg az aggkort. Ennék fényében ne szégyenkezzünk, ha heti több délutánt is szunyókálással, vagy álmodozással töltünk, hiszen klinikai tesztek igazolják, hogy az agyi aktivitás merengés közben jóval nagyobb, mint mikor rutinszerű dolgokat végzünk. Függönyt be, redőnyt le, tessék rendszeresen pihegni!

Fúj, fúj házimunka!

A mai modern társadalmunk steril és tiszta, mégis egyre több az asztmás, illetve nő az autoimmun megbetegedések száma is. Kényszeresen lötyköljük a fertőtlenítőszereket, dörzsöljük antibakteriális kendőkkel a kezeinket, holott ezek akár egészségkárosító hatássokkal is bírhatnak. Nem arról van szó, hogy hagyjuk zöldre penészedni a mosatlan edényeket, arra viszont érdemes figyelni, hogy ne lélegezzünk be túlzott mennyiségű kemikáliát. Brit tudósok (!) kimutatták, hogy azoknak a várandós nőknek, akik terhességük alatt rendszeresen érintkeztek tisztítószerekkel, negyvenegy százalékkal nagyobb esélyben lett asztmás a gyerekük még hét éves koruk előtt. Ugye, nem hiába mondjuk, hogy próbáljuk ki a bio tisztítószereket vagy legalább szellőztessünk ki alaposan, miután kisuvickoltuk a fürdőszobát.

Hangosabban szeretném

Bizonyára közületek is sokan a hangos zenehallgatás megrögzött hívei. Anyukátok mindig rátok szól(t), hogy halkítsátok le a bömbölő muzsikát? Ezek után érveljetek azzal, hogy a hangos zenebona stimulálja az agyat, ami nagyjából olyan kielégüléshez vezethet, mint amit szex, vagy olyanhoz, amit evés után érzünk. Hangos zenére ugyanolyan elemi dolog vágyódni, mint mondjuk egy csókra, így nem meglepő, hogy mikor kielégítjük ezen vágyunkat, agyunk boldogsághormonokat termel. A felszabaduló endorfin szétárad bennünk, így megnyugszunk, csökken a vérnyomásunk és kicsit a nirvanában érezzük magunkat. Pszichológia tanárom mesélte, hogy néhány évvel ezelőtt németországi punk közösségeket vizsgáltak, vagyis az állapotos punk lányokat, akik folyton hangos zenét hallgattak. Kiderült, hogy miután megszülettek a bébik, és először találkoztak külvilági zenebonával, többségük fel tudta idézni az anyaméhben megélt kellemes zenei élményeket, és elmosolyodott.

Cipőtisztítás banánhéjjal!

7556

Ott van nekünk a fehérítő, amely nem roncsolja a textíliát, a hipó, amely az összes létező baktériumot elpusztítja, hogy akár a földről is ehetnénk, ha úgy tartaná kedvünk. Aztán ott van a mosogató- és mosószerek szélesnél is szélesebb választéka a kézkímélő aloe-verástól kezdve a pihe-puha lágyságot adó szerekig. Miközben literszámra öntjük a mosogatóba, a kádba és a vécébe a vegyszereket, álljunk meg egy pillanatra. A háztartásban ugyanis megannyi olyan természetes vagy részben természetes anyag elérhető, amelyre csodaszerként is tekinthetünk – nemcsak a lakás, hanem például a bőrünk tisztításában is bevethetjük őket.

Kóla

Nem buzdítunk senkit kólaivásra, de havonta egyszer, egynapos intenzív kóla-kúra keretén belül kipucolhatjuk magunkat vele. A kólának egyébként vízkőoldó és tisztító hatása van, így például a fürdőszobában vagy a vécében abszolút bevethető. Állítólag folttisztítóként is működik, és néhány csepp elég ahhoz, hogy a nem mozduló csavart kilazítsa.

Fogkrém

Volt olyan időszak, amikor minden este fehér pöttyös arccal feküdtem le aludni, mert amikor az ember tinikorba lép, megtanulja azt is, hogy a fogrém leszárítja a pattanást. Mivel az én bőröm immunis volt erre a módszerre, hamarosan fel is függesztettem a dolgot. Amire viszont jó, az a fémfelületek (ékszerek) és a fehér bőrtárgyak tisztítása. Ha valaki halat pucolt vagy filézett, mosson kezet fogkrémmel utána, mert ez kioltja a rossz szagot.olvass tovább

A takarítás mágiája

9482

Az őszi nagytakarítás emberemlékezet óta fontos része a télre való felkészülésnek. Ugyanilyen fontos momentum tavasszal is a környezetünk rendbetétele, ahogy a jelentősebb ünnepekre is alapos térrendezéssel készülünk. Az, hogy ilyen mélyen beépült a hagyományba a takarítás, nyilvánvalóvá teszi, hogy többről van itt szó, mint a porcicák eltüntetéséről és a különböző felületek megtisztításáról. Otthonunk kitakarítása és rendbetétele az egyik legősibb tisztító mágia, melynek szimbolikája nagyon erős: életünk újragondolására, a régi minták és a rossz energiák szó szerinti és szimbolikus kisöprése. Eleink felismerték, hogy évente többször is szükség van erre a rituáléra, kövessük hát a példájukat és végezzük ezt a szertartást úgy, hogy valóban megtisztuljon az egész életünk.
olvass tovább