történet

A leghíresebb vitorlavászon

405

Ismerjük a sztorit a szerencse fiáról, a bajorországi zsidó Loeb Straussról, aki New Yorkba ment  1847-ben, ahol David Stern unokafivérének rövidáruboltjában dolgozott. Az aranyláz Nevadába hívta az akkor már Levinek nevezett szatócsot, ahova egy szállítmány durva szövésű vitorlavászonnal érkezett, hogy abból készítsen sátrat. Levi hamar rájött, hogy nem sátor kell az aranyásóknak, hanem egy olyan nadrág, ami bírja a sarat, a térdelést, a forró homokot. Az igények megteremtették a történelem legelterjedtebb viseletét. Miután rájött, hogy ez mekkora biznisz, San Franciscóban nyitott egy kis szabóműhellyel egybekötött üzletet, a cégtáblán a Levi Strauss & Co. felirattal.

Az első farmernacikat ma nem valószínű, hogy be tudnánk azonosítani, se szegecs nem volt rajtuk, se indigókék színük nem volt, inkább vörösesbarna árnyalatban pompáztak. Jacob David, Levi egyik törzsvásárlója szegecselte meg a zsebeket először, megalkotva ezzel a blue jeans dizájnjának alapelemét.  Ezt követte a többi is, a dupla varratok, amik sasszárnyakat formálnak vagy épp a bőrcímke, amelyen két lóval sem lehet eltépni a farost.

Trapper farmer
Ehhez képest több, mint száz évet kellett várni, hogy hazánkban is meginduljon a farmergyártás. 1978-ban az Ifjúsági Magazin dicsőn hirdette a fiatalság szimbólumának megjelenését, a magyar farmert. A Lenfonó és Szövőipari Vállalat - márkanevén BUDAFLAX - farmervászna indigóval festett pamutból készült, és névadását kegyesen a népre bízták. A vállalat a sajtón, rádión keresztül meghirdetett egy "fantázianév kerestetik" pályázatot, melynek eredményeként az új termek a TRAPPER nevet kapta. Hatalmas reklámkampányt indítottak a Trapper népszerűsítése érdekében, s a siker nem maradt el - nem is maradhatott volna, hisz a farmer az farmer, pláne ha első. Az első farmernadrágok már a 60-as években megjelentek Magyarországon, ám a társadalom a rendszer szorításából adódóan rosszallóan, előítéletekkel szemlélte az új ruhadarabot, magát az erkölcsi züllést jelképezte számukra a naci. A politikai rendszer lazulása végül egyre elfogadottabbá tette ezt a ruhadarabot, és már nem csak a rockerek, különböző csoportok kulturális megnyilvánulásait szimbolizálta, hanem a hétköznapi viselet részévé vált.

Nézd meg a Levi's legújabb tavaszi kollekcióját!olvass tovább

A ruha alá néztünk

588

Azonkívül, hogy megakadályozzák felsőruházatunk bepiszkolódását, számtalan oka van annak, hogy fehérneműt hordunk, hiszen a mellünk, lábunk nem piszkít úgy, mint alsó szerveink. Melegít, kényelmes, higiénikus, praktikus de kifejezi szégyenlősségünket és erotikus töltöttségünket is.

Bugyik az ősidőkből

A legősibb bugyogó az ágyékkötő, a lazán leomló, övre rögzített, lábak között áthúzott darab - amit már Tutankamon is hordott -  a szexinek épp nem nevezhető cuccokat a kelet-ibériai barlangrajzokon fedezték fel. Az ókori kultúrákból a művészien megkötött vászon ágyékkötők ismertek, melyeket általában férfiak viseltek, természetesen arannyal hímezve. Biztosan mindenki előtt él az a kép, amikor az ókori görög pasi elveti a diszkoszt és csinos kis ágyékkötő fityeg a lába közt. Vagy meztelen? Mindegy. Már a csajok is hordtak kis bőrből készült bugyogókat és melltartókat. Később a középkori emberek fehérneműje lazábbá vált, az ágyékkötőt leváltotta a laza nadrág, majd a reneszánsz meghozta a fűzőket, abroncsokat, alsószoknyákat, amelyek a külső anyagokat formázták, buggyosra, feszesre, szűkre. 

Sok unalmas évet ugorva aztán láthatjuk, a XVIII. század és az ipari forradalom az alsóneműkre is hatással volt, mivel a szövőgépek lehetővé tették, hogy tömegesen állítsák elő a pamutszöveteket, a sorozatgyártott fehérneműket elkezdhették boltokban árusítani, így mindenki számára elérhetővé váltak, ráadásul színesedtek is a vásznak, nem csak egy árnyalatban álltak rendelkezésre. Mindeközben a századbeli nők úgy érték el, hogy egyenes legyen gerincük, telt a keblük és kerek a válluk, hogy rettentő szorosra húzott fűzőt hordtak - ez a  testet a csípő és a mell között összeszorító, formázó ruhadarab, általában pálcákkal vagy fém-, fa-, halcsont lapocskákkal volt megerősítve. Mint az Elfújta a szélből tudjuk, ez kínok kínját hozta a nőkre, mert nemcsakhogy enni nem tudtak benne, még olyan szobát is létrehoztak, ahol a csajok, miután befűzették magukat elájulhattak, ugyanis az oxigén, bizony nehezen jutott be a fűzővel összeszorított szervekbe. 

Kacér alsószoknyák, kisingek

Az ekkor már igen közismert alsószoknyáról és alsónadrágól sem szabad megfeledkeznünk, a vonzó darabokat a férfiak a középkorban is hordták, a nők persze csak kivételes esetekben húztak alsónadrágot, így például lovagláshoz. A lány- és fiúbugyik 1914-ig hosszúak voltak, nőknek térdig érő, a lábuk között nyitott ruhadarabokat készítettek, alsószoknyából pedig mindig többet is viseltek egymás felett, melynek számát a társadalmi helyzet határozta meg. Az alsószoknyákkal való játszadozás a kacérság egyfajta kifejezésmódja volt, legalábbis annak meg-megvillantása mindenképp célozgatásnak minősült. A XIX. század első általános fehérneműje, amit gyerekek, nők és férfiak egyaránt hordtak, nem más volt, mint a kezes-lábas, mi csuklótól bokáig fedte a ruha alatt a testet, és melegítette is azt. Úgy alakították ki az ülep részét, hogy az lecsatolható volt, így megkönnyítette a pisilés és egyéb dolgok végrehajtását.olvass tovább

Egy tenyérnyi legenda

2890

Már vagy húsz perc telt el. A rekkenő hőség nehéz dunnaként nehezedett rá arra a pár emberre, aki úgy gondolta, egy Lanvin bemutatóra nem lehet elég korán érkezni. De lehet. Mint ahogy ezt a barna Burberry ballonkabátot viselő férfi is tette, a szemközti oldal második sorában. Nyilván valami befolyásos magazin alkalmazottja lehet (vagy valaki valakije), mivel ilyen fiatalon senkinek sincs akkora szerencséje, hogy a VIP részlegbe ülhessen. De nem ült ám tétován, megvető pillantásokkal fürkészte azokat a modelleket, akik hangosan vihogtak a fekete lakk díszletek előtt. Jegyzetelt. Rajzolt.

Anna Wintour mondta egyszer, számára ezek a pillanatok a leginspirálóbbak. Azonban ez, Ms. Vintour-t elnézve előttem három sorral, sokkal több volt. Szinte hallottam a ceruza sercegését, a vad vonalak felvázolásának a hangját. Aztán két nő ment oda hozzá. Akkor gyorsan felpattant, megölelte őket, majd bezárta és zsebre vágta pici, fekete bőrkötéses noteszét.

A legendás jegyzetfüzeteket először a századforduló idején készítette el egy francia könyvkötő mester, aki nagyobb párizsi papírírószer üzleteknek dolgozott, ahol a század nemzetközi irodalmi és képzőművészeti alakjai vásárolták jegyzet- és vázlatfüzeteiket, a 80-as években azonban leállt a gyártás. Bruce Chatwin, az angol regény és útirajz-író egyik művében felfedi kedvenc jegyzetfüzetének titkát, s miután a könyvkötő család 1986-ban végleg befejezte a noteszek gyártását, Chatwin a párizsi Rue de l’Ancienne Comédie-ra megy, hogy felvásárolja a még kapható termékeket. A mennyiség azonban nem bizonyul elegendőnek.
olvass tovább

Az alattomos hólyag

4097

"Minden dolog méreg, ha önmagában nem is az; csupán a mennyiség teszi, hogy egy anyag nem méreg” (Paracelsus)

Érzed, hogy lüktet, érzed, hogy bizsereg, érzed, ahogy nőni kezd benned. Ez esetben a szomatikai jelek és gondolati elemek nem egy kellemes érzés élményével kecsegtetnek. Ha kezdő vagy, még reménykedhetsz, de a gyakorlottak már tudják, ez mit jelent. Bármikor, bármerre felbukkanhat, egy várva-várt randi időpontját figyelembe nem veszi, ott jön ki, ahol csak ő akarja. Öntudatos, elszánt, makacs. Reményünk, hogy mégsem dugja ki fejét, hamar tovaszáll, hisz gyorsan mutálódik, majd a sok apró hólyag óriássá olvad. Legjobb olyankor az utcára sem menni, otthon remeteként vesztegelni, és megvárni, hogy újra – emelt fővel, nem leszegettel – emberek közé lehessen menni. De ki is ez a piszok fráter? 

Egy kis történelem 

Tudtátok, hogy nevét már az ókorban is ismerték? Görög szó az eredete, és csúszást jelent. Hippokratész nevezte így azt az állapotot, amely a bőr elváltozásainak útját jelentette. A római korban Tiberius császár a herpesz megjelenésekor megtiltotta a csókváltást nyilvános rendezvényeken. Shakespeare is már valószínűleg ismerte a vírust, Rómeó és Júlia művében ugyanis hólyagpestist emleget. A XVIII. században egy-két folyóiratban megjelentek a herpeszről szóló tanulmányok. Sok volt a találgatás akkoriban arról, hogy valójában mi is okozhatja a herpesz-vírus kialakulását, az egyik legelterjedtebb nézet a rovarcsípés volt. Az első könyv a témában Les Herpes Genitaux néven jelent meg 1886-ban. 1893-ban Vidal felismerte, hogy a vírus emberről emberre terjedhet. A vírus érdemi kutatása a XX. század elején kezdődött, a tudósok ekkor már képesek voltak azonosítani a herpesz különféle törzseit.  Az 1980-as évek elején bevezetett aciklovir jelentős mérföldkő a herpesz gyógyításában, kifejlesztője G. B. Ellions 1988-ban Nobel-díjat kapott érte. Az aciklovir az egyik leggyakrabban felírt vírusellenes gyógyszer, amely megakadályozza a herpesz szimplex vírus (HSV) elterjedését.olvass tovább

Ujjak a melleken

4140

A Wonderbra piacra dobta legújabb, pánt nélküli, tökéletes formát adó melltartóját a kivágott ruhás szezonra. Már ezerszer megbeszéltük, a melltartónak nem azért van pántja, hogy azt közszemlére tegyük, hanem azért, hogy legyen, ami tartsa a cickókat. Nem kell kivillantani a póló alól, és legkevésbé akkor, ha kivágott, netán teljesen ujj nélküli darabokban vagyunk. A szilikonpántot is elvetettük már sokszor, s láttuk, vannak olyan megoldások, mik csak körben tapadnak ránk, fölfele nem kapaszkodnak. Aki próbált már ilyet, tudja, hogy a többség csak arra jó, hogy az esetleges átlátszóságot megszűntesse, de a szóösszetétel -tartó részéhez vajmi kevés köze van. Tempós gyaloglás, táncolás, bringázás, zötykölődés kizárva, ilyenkor van az, hogy egész álló nap a melleiden rángatod fölfele a cuccot.

Erre kínál most tökéletes megoldást a Wonderbra, aminek neve még akkor is ismerősen cseng minden nő számára, ha soha nem volt szerencsénk eggyel személyesen megismerkedni. A titokról később, most nézzük az új cuccot. A tervezés kiindulópontja az volt, hogy a melltartónak úgy kell rögzítenie a ciciket, mint ahogy azt puszta kézzel tesszük, ha nem akarjuk, hogy lötyögjön. Éppen ezért komoly, két éves munka előzte meg a végeredményt, s a kész darabban valóban ujj-szerű képződmények vannak, mint ahogy az a képen is látható. Ezzel a megoldással gondolták kiküszöbölni az eddigi modellek lecsúszós-lelapítós hátrányait, a szuper cucc emel és tart - mondják. Tesztalanyok persze megerősítik az állítást.

De mitől lett a Wonderbra egykor az, ami? Mitől lett világhírű, mitől az egyik legismertebb és legjobban vágyott darab a fehérneműpiacon, még ha népszerűsége csökkent is a kilencvenes évek óta? A Wonderbra sikertörténete 1994-ben kezdődött, ekkor jelent meg a piacon az újszerű melltartó, amiből nem győztek annyit gyártani, hogy képesek legyenek kielégíteni a vásárlói igényeket. Akkoriban minden tizenötödik másodpercben eladtak egy darabot, és egy év alatt mintegy százhúsz millió dollárt kaszáltak vele. Az első darab mindazonáltal sokkal korábbra datálható, a "WonderBra - Push Up Plunge Bra" nevű terméket még 1963-ban tervezte meg egy kanadai dizájner, Louise Poirier. A Wonderbra mögött álló vállalatot pedig Sam és Sara Stein alapították FayeMiss Lingerie Company néven bő nyolcvan éve, 1927-ben.olvass tovább