történelem

Ma: legyen ez a második világháború!

1132

1942. április 28-án, azaz ezen a napon, egy Gallup-felmérést követően a globális harc a második világháború nevet kapta.

Az analfabéta írástudó

1795

Louis Braille-t az 1829-es francia népszámlálás során úgy jelölték be, mint aki sem írni, sem olvasni nem tud, bár már néhány évvel korábban kikísérletezett egy olyan írást, melyet a vakok is el tudnak olvasni...

Elrabolták Európát

2658

Azt gondolnánk, hogy alap dolog az, ahogy a kontinenseket ma nevezik, pedig történelem órán is tanultuk, hogy a Föld bolygó földrészei hogyan kerültek  más-más népek kezébe, és hogyan változott meg azokon az élet. A kontinensek nevei ennek megfelelően változtak. Maga a kontinens szó a latin continere szóból származik, ami összetartozót jelent. Ha elé kerül a terra, azaz a föld szó, akkor értelemszerűen a kifejezés összefüggő földrészt jelent. 

Afrika mint kolónia

A Római Birodalom része volt egykor a mai Tunézia, melyet búzatermelő vidékként hasznosítottak. Akkoriban a déli földrésznek pusztán ezt a területét jelentette a már akkor is Afrikának hívott vidék. A megnevezést a főníciaiaktól vették át a rómaiak, amit olyan jelentéssel használtak mint kolónia és gyarmat. Átvitt értelemben sajnos valahol ez a jelentés megmaradt. Más magyarázat szerint a kontinens neve a por szóból ered, amit arabul afarnak mondanak.

Ushából lett Ázsia

Ázsia neve is pusztán egy kis területet jelölt, a mai Törökországét, csakúgy mint Tunézia Afrikát. A kontinens neve feltehetően a felkel, emelkedik szóból származik, ami arra utalt, ahol a nap felkelt, ez latinul asu. Más magyarázat szerint a hajnal szóból ered az Ázsia szó, ezt szanszkritul ushának mondják. Érdekes, hogy az Amerikai Egyesült Államok rövidítése is így hangzik magyarul.

Európa, a büszke nő

A görög eurys (széles) és az ops (arc) szavakból eredeztethető az Europe kontinens neve, de vannak akik azt gondolják, hogy a sumér erebu szóból szármaizik a földrész megnevezésének mai hangzása. Ez utóbbi szó sötétséget jelent, és azt a helyet jelképezheti, ahol lemegy a Nap. A görög mitológiában Zeusz a földre szállva bika képében rabolja el a szépséges tyrusi királylányt Europét, hogy egyik fiához adja. E mítosz szerint az elrabolt lány nevéről kapta nevét a kontinens. Ma Európa és Ázsia összevont neve Eurázsia, de nem volt ez mindig így, mert régen ehhez sorolták az észak-amerikai területet is, ehhez tették hozzá a Szent-Lőrinc folyó nevét, így hívták ezt a vidéket Laurázsiának.

Amerika

A hatalmas kontinens a felfedezőről, Amerigo Vespucciról kapta a nevét, ő volt az, aki először döbbent rá arra, hogy a földrész nem Ázsia része. Először ez a név egy tanulmányban jelent meg, amit egy térképész írt, 1507-ben.

Ausztrália az Ismeretlen Déli Földrész

Sokáig az Ismeretlen Déli Földnek nevezték a déli földtekén húzódó kontinenst, amit ma Ausztráliának nevezünk. A XVII. században először hollandok tették be a lábukat, így egy ideig Új Hollandiának keresztelték el. Később az angolok is csatlakoztak a gyarmatosításhoz, és a térképeken Terra Australiaként utaltak rá, minek a jelentése déli föld. Ez rövidült végül Ausztráliára. 

Medveország

Az összes kontinens névadása közül az Antarktiszé a legérthetetlenebb, mert a szó egyik része (anta) ellen, szemben szavakat jelent, míg a másik része az  arktisz, ami a medvére utal (arktosz).A jeges pingvinföldet az Antarktiszt, Dél-Amerikával, Afrikával, Ausztráliával és Indiával együtt az indiai Gondwana régióról nevezték el, így lettek ők összességében a Gondwana.

Influenza töri

3763

Az egy dolog, hogy el kell dönteni, pánikoljunk-e avagy ne, hogy kimenjünk-e a reptérre az amerikai nagybácsiért avagy ne, hogy vegyünk-e maszkot a biztonság kedvéért vagy ne, de az sem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogyan is néz ki az influenzák története. Mikor milyen járványok voltak, miből mi lett, mik a kilátásaink. Összeszedtük nektek a nagy vagy valamilyen szempontból jelentős járványokat.

Spanyolnátha H1N1

Rögtön az első világháború után, 1918-19-ben söpört végig bolygónkon a spanyolnátha, ami - mint ahogy azt már bizonyára hallottuk - ugyanaz a H1N1- ami napjainkban ijesztget. Egyes becslések szerint húsz, mások szerint akár negyven millió áldozatot is követelhetett a múlt század elejének pusztító járványa. A fertőzöttek száma mintegy félmilliárdra rúgott. A frontról visszatérő katonák terjesztették el, s az influenza lényegesen több áldozatot szedett, mint maga a világégés. A fertőzöttek közötti halálozási arány igen magas volt, s a legijesztőbb az egészben az, hogy nem a gyenge immunrendszerű emberek haltak csupán, mint a hagyományos, minden évben érkező influenzajárványoknál, hanem gyerekek, s erejük teljében lévő fiatal felnőttek is. Több feltevést is olvastam a járvány súlyosságának magyarázatára. Az egyik szerint olyan mutációja volt ez különböző vírusoknak, amivel nem tudott mit kezdeni az immunrendszer, így gyakorlatilag védtelenül állt a halálos kórral szemben. A másik feltételezés szerint a fertőzés olyan heves reakciót okozott a szervezetben, hogy az immunrendszer maga kezdte el elpusztítani az emberek tüdejét. Akárhogy is, tény, hogy a vérköhögés tünet volt, tény, hogy sertésekben kereszteződött a vírus, s tény, hogy milliószámra szedte áldozatait, hogy a legkegyetlenebb volt mind közül.olvass tovább

A prostik oklevele

3953

Az olvasók közül bizonyára sokan hallották már a "bárcás kurva" kifejezést. Akinek eddig esetleg nem volt tiszta a szó eredete, azt most felvilágosítjuk: tulajdonképpen egy igazolványról van szó. Íme, ilyen volt egy igazi bárca:

Az irat az Osztrák-Magyar Monarchia boldog békeidejéből, a 19. és a 20. század fordulójáról származik, a prostitúció ugyanis 1950-ig nem volt tiltott dolog hazánkban. A hatóságok szükséges rossznak tekintették, és közegészségügyi okok miatt inkább az ellenőrzésük alatt szerették volna tartani a jelenséget (ahogy azt akkoriban a koldulással is tették). Gyakorlását életkorhoz és rendszeres egészségügyi vizsgálathoz kötötték (ahogy 1993 óta is ahhoz próbálják). Mellékesen felhívnám a figyelmet: a bordélyházi kéjnőknek és a vendégfogadó-beli szobalányoknak valamiért ugyanazt az igazolványt kellett kiváltaniuk, khm...

Büntetésre csak akkor került sor, ha a prostituált vagy a bordély tulajdonosa megszegte a szabályozást. Lehetett szó utcai magánbárcás vagy bordélyházi kéjnőről, a hivatalos személyek felszólítására köteles volt megmutatni az iratot, amelynek segítségével beazonosíthatták a személyét, illetve amivel bizonyíthatta, hogy rendszeres orvosi vizsgálaton vesz részt. További böngészendő iratok a kéjelgés megtagadásáról, kibontott hajról és kitakart mellről alant.olvass tovább