tél

Bringázz télen is!

9

Tévedés, hogy a csípős idő beköszöntével félre kell raknod bringádat, kis odafigyeléssel, néhány alapkiegészítővel és persze kellő elszántsággal nagyon lazán átvészelheted az egész telet, s hidd el, kevésbé fogsz fázni, mint a megállóban várva, sőt...
Évszakváltó bringatippek futároktól.

Haladjunk alulról:
Zárt cipő. Nincs mese, nincs apelláta, zárt es meleg cipő kell! Gatyaügy: Ha éppen sztreccselsz, mert mindenki más is, akkor zsír, mert nem kapja be a lánc a nadrágszárat, de ha nem... Ha nem, akkor aerobikzokni, és nem leszel tiszta olaj a jobb lábadon. Ha ez sem, akkor felhajtod a nemsztreccsgatyát térd alá, és a kilógó végtagra mehet egy levágott sízonkni, egy szétvágott ujj, esetleg egy divatos lábszármelegítő. Tanuljunk, az emberfia(-lánya) mindig alulról kezd fel, illetve megfázni! Ha nagyon sokat mennél, és tényleg szibériai hideg uralkodik, akkor a térdnek külön melegítés dukál. Zokniból, ujjból ez is megvan, de már kapni speckó térdmelegítő cuccokat is. A térd nem fázik, de megfázik.olvass tovább

Jutalomfalatok

11

Tele van a világ édességgel. Rengeteggel, mindenhol, s mind farkasszemet néznek velünk. Ráadásul itt a tél eleje, a hideg, csípős idő, amikor nehezen tagadjuk meg magunktól az édes finomságokat, amikkel jobb kedvre derítjük magunkat, de vigyázat, a nassolás könnyen ész nélküli pótcselekvéssé válik.

Sokszor takarózunk azzal, hogy télen mind elhízunk, s ez normális, sőt szükséges is, mert így védekezünk a hideg ellen, kell az a kis tartalék a fagy ellen. Ez az érvrendszer azonban sántít kissé, a tudatos önhízlalás inkább az állatoknál normális, s ők sem cukorral védekeznek a fagy ellen, így jobb indokot kell keresnünk, amikor kedvenc filmünk elé ülve egy egész doboz nutellát kanalazunk el.

A televíziós nassolás szinte már önálló program télen, s egyébként is nemzetközi szabadidős tevékenység, ám javíthatunk mindennek egészségtelenségi mutatóján, ha cenzúrázzuk a képernyő elé hurcolt étkek halmazát. Hiba azt gondolnunk, hogy csak az édességek hízlalnak és csak azok számítanak nassolásnak. Óvatosan kell bánnunk a müzlikkel is, tele vannak magvakkal, olajokkal, mesterséges adalékanyagokkal és természetesen cukorral. Szomorú tény, hogy a legtöbb olyan csemegézés, amivel önmagunkat jutalmazzuk, jólesik ugyan, de hízlal, s a finomított cukrok esetében még egészségkárosító hatással is számolnunk kell.olvass tovább

Trend télre

518

Tartalom

Kabátkák hóesésben?

2657

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mi szinte sehol, vagy csak nagyon nehezen találunk téli kabátot magunknak. Pedig nincsenek magas elvárásaink, legyen csinos, meleg és praktikus, ne fázzunk benne, de ne hassunk egy jól megtermett hóembernek se.

Pár hete szántam rá egy egész szombatot a legmegfelelőbb szövetkabát megtalálására, meleg, téli, dzseki-szerű kabátom már van, úgyhogy elegáns szövetkabátot akartam. Arról első körben lemondtam, hogy az a szövetkabát meleg is lesz, és még tökéletesen passzolni is fog. Megfigyelésekkel tudom alátámasztani, hogy meleg, bélelt szövetkabát nem létezik, tehát maradnak a nem túl vastag - mondjuk ki: szemtelenül vékony, nem fűtő - darabok. A következő gondot a méret okozta, a legkisebb kabátok is hatalmasak voltak rám. Arról szinte rögtön lemondtam, hogy az ujjuk pont jó lesz, hiszen valószínű az én karjaim hossza túl rövid a konfekciómérethez képest, ez nem a gyártók hibája. Miután négy plázát is bejártam  már olyan szövetkabáttal is megelégedtem volna, amely nem meleg, nem kétszer akkora mint én, az ujja meg egye fene, lehet hosszabb a kelleténél. Miután tucatnyi boltban tett sikertelen keresgélés után ennyire visszaszorultak az elvárásaim, találtam egy kabátot, ami hellyel-közzel megfelelt, persze hatalmas kompromisszumok árán.

Téli(?)kabátokért, klikk a képre!

De nem csak én, Zsófi sem talál kabátot. Mi van azokkal a vásárlókkal, akik praktikus - tehát meleg, nem derékig érő - és csinos kabátot akarnak, de nem szövetet, nem is ormótlan hatalmas csillogó pufidzsekit, és nem sportoláshoz valót síbérlettartóval? Lehetetlen, az ő igényeinek egy bolt kínálata sem felel meg. Arról már ne is beszéljünk, mi a helyzet, ha esetleg arra vetemednénk, hogy színes, netán mintás, vidám kabátot kívánnánk meg.olvass tovább

Ez azért durva

2959

Influenzajárvány, védőoltás, megelőzés, blablabla. Többnyire a blablabla volt a legerősebb bennem, oké, C vitamint minden télen dobálok magamba, meg igyekszem erősíteni az immunrendszerem, de sose pánikoltam attól, hogy úristen, csak el ne kapjam, hogy szövődményeim ne legyenek, és egyáltalán, soha nem éreztem át annak a mélységét, hogy az influenzába bele lehet halni. Eddig.

Történt ugyanis pénteken, hogy vacakul ébredtem, nyomott voltam, húzódott a nyakam, a hátam izmai. Kora délutánra már szédültem, megjött a betegségszag, és éreztem, kúszik föl a lázam. Éjjelre teljesen készen lettem. Testhőmérsékletem 39-re kúszott fel, rázott a hideg, lángolt a torkom, a tüdőm, köhögtem, és legnagyobb megdöbbenésemre hányni kezdtem. Állati klassz móka lázasan dideregve a klotyó felett öklendezni, tudva, hogy a sok folyadékot éppen a másik irányba kéne áramoltatni, a szervezeted felé, hisz beteg vagy, úgyhogy nem kéne kiszáradni. A következő nap nagyjából elveszett emlékeimben, csak az estére emlékszem, amikor magamban papért könyörögtem, és biztos voltam benne, hogy kész, végem, ennyi volt. Inni még mindig nem tudtam eleget, a lüktető fejfájástól aludni se, csak valami egészen furcsa, ködös tudatállapotban nyökögni.

Ennek persze ügyelet lett a vége, ahol egy hatalmas injekcióval igyekeztek visszahozni a valóságba, s annyi haszna lett is, hogy el tudtam aludni. A mélyrepülésből hamar kijöttem, s bár még nem tartok a végén, a nehezén bőven túl vagyok. És egészen eddig történt, hogy nem vettem komolyan az influenzát. El sem tudom képzelni, egy kisgyerek vagy egy idős ember szervezete hogyan birkózik meg azzal az érzéssel, amikor úgy érzed, pár óra leforgása alatt elvették minden erődet. Nyilván ilyenkor halnak bele, főleg, ha a kellemes szmogos levegő lezúzza légzőszerveidet és ellenállóképességedet. Te ijedtél már meg nagyon betegségtől?