társadalom

Különbözöl?

215

A különböző társadalmi csoportoknak feltűnő ruhakódjai vannak. Gondolj az iszlám csajokra, a hiphop fanokra, a goalányokra, a gótokra! Városi lányfajok sorozatunkban mi is előszeretettel vesézzük ki egy-egy műfaj köré csoportosuló egyedek jelzésértékű cuccait. Egy rotterdami fényképészcsapat tíz éven keresztül készített fotókat különböző társadalmi körből származó emberekről, s végül ezeket csoportosítva, mégis ömlesztve tették közzé. Vannak itt kínai diáklányok, testépítő srácok, szörfös fiúk, úrinők, japán üzletemberek. Mindenféle szcénából mindenféle alakok.

Ari Versluis rotterdami fényképész és Ellie Uyttenbroek stylist 1994 októbere óta dolgoznak együtt, s a heterogén Hollandia nagyon jó terepnek bizonyult a trend-dokumentáló fotográfiák elkészítéséhez, de természetesen a világ városait is előszeretettel látogatják meg és dolgozzák fel. A sorozatot Exactitudes-nek nevezik, amit hajszálpontosságnak lehetne fordítani, de inkább összetartást jelent. Azáltal, hogy hasonló pózokban, szigorúan hasonló ruhadarabokkal ellátott figurákat fotóznak, már-már antropológiai kutatást prezentálnak. Egy tekintélyes albumot is sikerült kiadni a felvételekkel, de nekünk marad az online böngészés.

Robotokkal házasodjunk?

670

Egy legújabb felfedezés szerint ötven év múlva robotokba leszünk szerelmesek, és akár egy robottal élhetjük le az életünket, pusztán az érzelmi imitáció kedvéért. Ha nem is mindenhol, de biztosan lesz olyan pont a Földön, ahol elfogadott lesz a gépekkel való együttélés. David Levyt immár harminc éve izgatja, hogyan kommunikálnak egymással a gépek és az emberek. A sakkgépek intelligenciáját vizsgálva jutott el odáig, hogy az emberi gondolkodás legtökéletesebb imitációjára alkalmas gépet hozzon létre. 

Az elmélet ott dől meg, hogy a szerelem agyi folyamat, melyben megnő "a dopamin nevű idegi ingerület-átvivő anyag szintje, ami a jutalomérzet kialakításában játszik kulcsszerepet". A tudós azzal érvel, hogy a mai világban, akár cseteléstől vagy e-mailezéstől is szerelembe esünk, és még csak nem is találkoztunk az illetővel, miért ne lehetne ez egy robot? Másrészt most olyannyira idegennek tűnik ez a ma emberének, mint száz évvel ezelőtt az, hogy fehér ember afroamerikai emberrel kösse össze az életét. A fémvázon az élőszövettel való szeretkezés és szerelem olyan világot sejtet, amit már sci-fikben láthattunk párszor, ám hogy ez fétis, vagy beteg gondolkodás, azt mindenki döntse el magában.

Önként és dalolva

796

Mi jut eszedbe, amikor meghallod az önkéntesség szót? Kőgazdag, középkorú nők unaloműző tevékenysége? Tévedsz. Nemzetközileg – és már itthon is egyre inkább – sokkal szélesebb korosztályt és társadalmi réteget érint ez a fogalom. Ha a fogalmat megpróbáljuk meghatározni, azt mondhatjuk, hogy az önkéntesség kölcsönös segítségnyújtás és önsegítés, jótékonyság és rászorultak szolgálata, közösségi részvétel és állampolgári szerepvállalás, valamint a közügyek képviselete és társadalmi kampányok megvalósítása. Röviden egy olyan tevékenységről van szó, amelyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek - anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Ez így elég szárazul hangzik, és joggal felmerülhet a kérdés, hogy nekünk ebből mi a hasznunk?

Induljunk el onnan, hogy gyerekek vagyunk, és meg kell tanulnunk közösségben élni, szocializálódnunk kell, hogy később a minket körülvevő közösségek aktív tagjai lehessünk. Biztos emlékeztek még azokra az akciókra, amik már kisiskolás korunkban is jelen voltak, mint a szemétszedés vagy a papírgyűjtés. Ennek haszna megkérdőjelezhetetlen, saját magunk olvasatából - hisz szabadnap járt érte vagy valami ajándék a nyertes osztálynak, de a közösségnek, a társadalomnak és környezetünknek is a hasznára vált, a globális értékekhez is hozzáadtunk. Pályakezdőként szintén fontos momentum lehet az önkéntes munkavállalás, amikor az egyetemről kikerülve nem várunk a zsíros munkára, hanem önkéntesként elhelyezkedünk, gyakorlatot szerzünk, míg a felelősséget mások viselik helyettünk. A karrierünk legelején nem kell passzivitásba merülnünk, az első állomás lehet az önkéntes munka, de sokan ezt külföldi kalandtúrával kötik egybe, tehát az élménygyűjtés és a felnőtt lét odázgatása itt nyomós ok. olvass tovább

Kis osztálytárshatározó

916

Az osztályok mint mikrotársadalmak ugyanúgy felvonultatnak embertípusokat, mintha nagyobb edényből merítenénk, s ha visszagondolsz egykor volt osztálytársaidra, bizonyára bevillannak a tipikus arcok. Azok, akik minden valaha volt osztályodban több-kevesebb hasonlósággal fellelhetőek voltak, s akik a párhuzamos osztályokban, s még talán szüleid idejében is kötelező elemként ott ültek a padokban. Kisebb közvéleménykutatással összeszedtük a leggyakoribb példányokat.

Nem tanultam semmit - színkitűnő típus

Na, ő a tuti befutó, aki tényleg minden osztályban ott van, s talán teljes biztonsággal mellé is tehetjük, hogy lány. Általánosban ő az, aki úgy jelentkezik, hogy kiesik a padból, talán még nyög is mellé, igen, nyögdécsel, ám később, mikor gimiben sikké válik a nemtanulás, már nem reklámozza ennyire felkészültségét. Ellenkezőleg. Témazáró előtt ő az, aki egész nap sápadtan magyarázza, nem tud semmit, nem tanult semmit, a dogát persze teljesen elrontotta, örül, ha megvan a kettes. Peeerszeeee. Alfaja a nem tanultam semmit, de a tanárokból úgyis kipofázom az ötöst. Ez egyébként inkább egyetemen beváló taktika.

Asszony típus

Felbukkanó típus az a lány, aki ugyanúgy néz ki, mint anyja, úgy viselkedik és úgy is hordja a haját, ahogy a mamája. Ha szólnak neki ezért, akkor úgy tesz, mintha ez nem lenne igaz, vagyis nem akar ezzel szembenézni. Az iskolai rendezvényeken nevetés tárgyai, ahogy anyuval kézenfogva ugyanolyan kosztümben, ugyanolyan konyttyal vonulnak a vécébe. Másik alfaja az, aki bár nem úgy néz ki, mint a saját anyja, valószínűleg nem sokat fog változni, valahogy korán föladta az életet, de az is lehet, hogy soha nem várt tőle semmit, amolyan mindenről lemondó, bocs hogy élek típus. Ha az iskolatáskát behelyettesíted két cekkerrel, na most valószínűleg úgy néz ki.olvass tovább

Köztünk élnek

968

Hajléktalanság. A szó, amiről mindenkinek a földön fekvő, magatehetetlen, a társadalomnak és az utca háborújának kiszolgáltatott, egészségtelen körülmények közt élő ember jut eszébe. A hajléktalanok a törvény szerint azok, akik nem rendelkeznek bejelentett lakcímmel vagy a lakcímük a hajléktalanszálló, illetve akik az éjszakáikat az utcán töltik, akár egy nem lakás céljára szolgáló épületben. Az a lány, akit otthon ver az anyja, az apja meg alkoholista ő nem otthontalan? Vagy az, aki épp albérletet keres, és fogalma sincs arról, hol fog élni holnap, ő nem otthontalan? Vagy éppen az, akinek nincs saját tulajdonú lakása, az nem számít fedél nélkülinek? A fiatal punkok, akik cigivel lejmolnak és egész nap ott ácsorognak, koldulnak, nekik hol az otthonuk? A hajléktalanoknak nincsenek társas kapcsolataik, rokonuk vagy barátjuk, aki a nehéz időszakot segítene átvészelni, nem jutnak olyan élelmiszerekhez vagy ruhákhoz, ami az életükhöz szükséges.olvass tovább