szin

Erre bulizz a SZIN-en!

6551

Szeptemberben várhatóan megint magához tér az ország, telítődnek a munkahelyek, a multiknál beindulnak a projektek, a híradók megtelnek politikai botrányokkal, szóval egy csomó dolog történik majd, amit per pillanat nem különösebben várunk. Töltsük hát a nyár utolsó napjait nagyon kedves emberek között. Erre elképzelni sem tudnánk ideálisabbat, mint a Szegedi Ifjúsági Napok, amely a hirtelen mélyülő Tisza egyik partszakaszán, illetve a köré épült kempingben lesz majd, méretre, földrajzi helyzetre és mentalitásra pedig nem sok köze van a Sziget-érához, de ez nem baj, sőt.olvass tovább

Hét döbbenet a SZIN-en

6592

Aki végleg belefeledkezett volna a Sziget, Sound és Volt háromszöge által bezárt mainstream fesztiválkultúrába, annak jelentjük: a Gerendai-birodalmon túl is van élet, bár lassabban és kisebb területen folyik, de ennek semmi köze a minőséghez. A Szegedi Ifjúsági Napok például a nyár utolsó nekiveselkedése a délután öttől hajnali ötig tartó bulizásnak, és pontosan azt teljesíti, amit vállal: hétköznapi, pofonegyszerű fesztivál, amelynek fő báját az adja, hogy Szeged közepén, a Tisza-parton van. Siránkozhatunk, hogy a magyarok közül nagyjából azokat láthatjuk, akiket máshol is mindig láthatunk (sőt páran még hiányoznak is), vagy hogy a külföldiek lejárt szavatosságúak, a miliő és a vele járó mellékhatások (elképesztő nyugalom és ennek következményei: vigyor és fertőző kedvesség) kárpótolnak mindenért. Van viszont pár dolog, amik mellett nem mehettünk el szó nélkül.

olvass tovább

SZIN-es képek

6596

Oké, rendben, akkor nem lesz beszámoló a nyár utolsó fesztiváljáról. Hoztunk viszont egy csomó képet, például ilyeneket:

A többiért kattints!

A luxus igazi színe

7486

Milyen szín jut eszedbe, ha azt a szót olvasod vagy hallod, hogy luxus? Harsány, melldöngető, magamutogató arany? Esetleg annak kevésbé ragyogó, füstös változata, hiszen a luxus nem feltétlenül egyenlő a csillogással? Vagy az ezüstösen játszó fémes színek? Esetleg a hatalommámorban úszó lila? Nemrég rábukkantam egy írásra, amely rávilágított arra, amit igazából mindig is tudtam valahol. És nem csak én, hanem mindenki, aki fogott már valaha finom bőrből készült cipőt vagy táskát, tapintott már mesterien kidolgozott, fából készült bútort, vagy látott valakit szivarral a kezében (aki persze nemcsak úgy tett, mintha, hanem tényleg az is volt).

De ne szaladjunk ennyire előre. A színek szimbolikájával foglalkozó írások még alá is támasztanak bennünket abban, hogy jól gondoltuk: az arany és az ezüst egyértelműen a hatalom és a gazdagság színei. Aki ma arany- vagy ezüstszínű ruhát visel, arra biztosan felfigyelnek, egy-egy munkahelyen pedig fennen hirdetik a cégvezetőt, aki nem rejti véka alá a sikereit. Hasonlóan erőteljes és domináns szín a lila is, amelyet sokáig a luxussal, a felsőbbrendűséggel azonosítottak. Ma általában a különlegesség, az egyediség, az érzékenység színének tartják – a kielégületlenség színének mítosza nem alátámasztott. Nehéz elhinni, hogy ezek mellett labdába rúghat egy olyan, első hallásra és látásra semmitmondó – megkockáztatom: unalmas – szín, mint a barna.olvass tovább