szilveszter

Bulizni kötelező

286

A Szilveszter
Mit is ünneplünk ilyenkor? Vége van az óévnek, végre vagy jaj, de kár és megint lehet fogadkozni az újévre, de előtte bulizzunk egy hatalmasat! Miért? Miért kötelező mulatnunk? És, ha csak otthon maradunk, az ciki? Végül is miért maradjunk, úgysem fogunk tudni aludni a petárdáktól. Sokunknak dilemma a szilveszteri program. A bőség zavara - azaz legtöbbször az ötlettelen "valamit kéne csinálni" kényszere inkább - a fejünkben is megjelenik. Hova menjünk? Házibuliba? Szervezett pénzes buliba? Csak vergődjünk jobbra-balra? Majd csak lesz valahol valami. Összeszedtük a lehetséges variációkat az év legerőltetettebb napjára. 

Nézzél tévét
Ez a vég, de előfordulhat. A kereskedelmi csatornák és a királyi tévé általában humorban gazdag, rötyögtetős műsort ad. Röhögni csak akkor tudsz mindezeken, ha már rendesen kiütötted magad, tehát a megfelelő mennyiségű tudatmódosítóra szükséged lesz. Mikor? Szilveszterkor. Hehe. Ha mondjuk beteg vagy nagyon, annyira, hogy ki sem tudsz mozdulni otthonról vagy, ha egy világtól teljesen elzárt, hóval fedett kunyhóban rekedtél valahol a hegyekben. Egy biztos, hogy a tévében éjfélkor, mikor meghallod a himnuszt, felállsz és énekled. De minimum felállsz, mert jól beléd nevelték, majd ostobán végignézed a tűzijátékot, és a köztársasági elnököt öltönyben, élő közvetítésben. Külföldiek számára ez a legmegdöbbentőbb bennünk, magyarokban. Az éjféli himnusz. Mindegy, hol vagyunk, hogy érezzük magunkat, legkésőbb az M1 visszaszámlálásakor a házigazda beizzítja a tv-t, hogy hülyén vigyorogva körbekoccintsuk a félismerősöket, és felhívjuk a rokonokat a himnusz vidám dallamára. Valószínűleg páni félelmünk is ebből adódik úgy fél tizenkettő körül, mikor már minden mindegy, csak legyünk valahol, és vegye fel végre egy taxistársaság a telefont!olvass tovább

Kötelező koccintás

5406

A szilveszteri őrülethez mindannyian másként viszonyulunk. Középiskolásként talán ez volt az év legfontosabb eseménye, hiszen akkoriban nem jártunk naponta partykra, így ez egy olyan éjszaka volt, amikor a szüleink áldásával maradhattunk hajnalig a buliban. Akár be is csíphettünk különösebb következmények nélkül. Majd felnőttünk, az egyetemen, főiskolán rájöttünk, hogy inkább a féktelen szórakozás tesz minket egyetemistává, mintsem a szemináriumok, és a szilveszternek lassan elveszett a varázsa. Nem egy olyan barátom van - sőt évekig közéjük tartoztam -, akik az év utolsó napján már csak azért sem mennek bulizni. Kötelező. Mindenki bulizni megy. Semmi különleges nincs benne. Aztán eltelnek ezek a lázadó évek is, amikor mindenáron különbözni akarunk, és ismét elkezdünk sodródni az árral. Nem tervezünk, néha el is utazunk, esetleg más országban töltjük az évfordulót, sokszor pedig maradunk, ám akkor is csak vázlatos koncepciók alapján zárjuk az évet.

De mit is teszünk ilyenkor? A gyakorlatot ismeri mindenki. Elindulás, ivászat, önfeledt, akár pohártörésben teljesedik ki a koccintás, majd még nagyobb lerészegedés és alvás egész elsején. Elköszönünk a mögöttünk álló évtől, koccintunk a sikereinkre, leisszuk a bánatunkat és tiszta lappal, elhatározásokkal telítve indulunk neki az újévnek. Ha a terveiteket nem véstétek még kőbe, és változtatható a szilveszteri elképzelésetek, akkor most különböző évzáró események eltöltésére  presszionálunk benneteket. Igyekszünk a vízfejűségtől elszakadni, és nem kizárólag fővárosi programokat ajánlani. 

Szilveszter előtt

A bemelegítés nagyon fontos - akár csak egy megterhelő sportteljesítmény előtt -, hogy ne feküdj ki hamar, ezért már a szilvesztert megelőző éjszaka érdemes ráhangolódni a partyzásra, tehát már30-án is bulizzunk!

A Millenáris Teátrumban Óévbúcsúztató mulatság lesz a Csík Zenekarral és vendégeivel. Az idei alkalommal is neves vendégekkel, úgymint Presser Gábor, Dresch Mihály, Kiss Tibor, a Dűvő Zenekar, a Hot Club of Hungary. Folytatásnak menjünk át az A38-ra, ahol Zuboly koncert lesz 30-án, este kilenctől remeknek ígérkező  folk-funk-hiphop-esttel előlegezi meg a másnapi szilveszteri mókázást, innen indítható az éjszaka merészebb része.  

Ha valakinek az etno vonal nem bejövős, akkor ajánljuk ezt: a pesti Fáklya Klub december 30-án helyet ad egy kis csajos mulatozásnak, Takáts Eszter és a Gumizsuzsi, utána pedig Nemjuci rokkerkedik nekünk. A lányok előtt egy viszonylag új bandával ismerkedhetünk, ők a Metrosection, akik eklektikus rockzenében utaztatnak minket. Egy előszilveszteri koccintásra egészen remek alkalom lesz ez a december 30-i tripla koncert.

Akik csak épp egy kis zenei aláfestést szeretnének a 30-i éjszakában, azok menjen a Tűzraktérbe, ahol Jam Session lesz, professzionális örömzene, Komjáti Áron quartettel, Népi Papa és a Haverokkal, majd lehet tingli-tanglizni a Gumipop partyn. olvass tovább

Győzd le a macskajajt!

7147

Az óév méltó elbúcsúztatása nagy feladat, legtöbbünk szereti megadni a módját. Ha mással nem is, hát az elfogyasztott alkohol mennyiségével mindenképpen. Nincs is ezzel van a baj, hiszen a jókedv és vigalom kötelező eleme a szilveszteri bulinak, de amikor másnap úgy ébredünk, hogy egy komplett rezesbanda játszik a fejünkben, a gyomrunk pedig úgy háborog, mint a viharos tenger, az korántsem vidám dolog.

A macskajaj sokféle tünet formájában nyilvánulhat meg egyéni alkattól, valamint az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és minőségétől függően. Legjellemzőbb a szájszárazság, a szomjúságérzet, a fejfájás, fényérzékenység, fáradtságérzet, lehangoltság, émelygés és hányás. A problémát több tényező okozza. Egyrészt az, hogy az alkohol vízhajtó hatású, ezért ha jelentősebb mennyiséget veszünk magunkhoz belőle, számítanunk kell a kiszáradás tüneteire. Ha komolyabban a pohár fenekére nézünk, ásványianyag-raktáraink is megcsappannak. A legtöbb tünetért azonban az acetaldehid felelős, ami nagy mennyiségben keletkezik az alkohol lebontásakor a májban, és mivel mérgező anyagról van szó, rendesen kiüti az embert.olvass tovább

Szilveszteri partifalatok

7150

Akár házigazdák vagyunk, akár meghívott vendégek, a szilveszteri buliban kardinális kérdés az élelmezés. Sok szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy gasztronómiailag is kellemes emlékekkel távozzanak a vendégek. Épp ezért célszerű olyan egyszerűen elkészíthető vendégváró falatokban gondolkodni, amiket elhelyezhetünk egy asztalon, és a vendégsereg egész este kedvére rájárhat, válogathat, csipegethet belőle.

Érdemes többféle ízvilágú és súlycsoportú falatkát készíteni, hogy mindenki találjon a fogára valót. Mindenképpen legyen karakteres, fűszeres harapnivaló, és kevésbé intenzív ízű, inkább a semleges kategóriába sorolható is. Ezenkívül jó, ha van könnyed, zöldséges fogás, valamilyen tésztás finomság és fajsúlyosabb, húsos falat is.
Fontos még átgondolni bizonyos technikai kérdéseket, konkrétan, hogy a kiválasztott ételek könnyen megfoghatók legyenek, ne morzsálódjanak túlságosan, ahogy krémesek, maszatosak se legyenek; a vendégek állva vagy a szőnyegen ülve is el tudják fogyasztani egy papírtányérról puszta kézzel vagy esetleg villával. És persze ennél a pontnál vegyük figyelembe az alkoholos befolyásoltságot is, hiszen ez a nedű első körben a kontrollfunkciókat iktatja ki, így nem feltétlenül szerencsés ilyen állapotban kagylót bontogatni vagy vörösboros szósszal egyensúlyozni, hacsak nem terveztünk eleve lakásfelújítást január elejére.

olvass tovább

Csillogó kedvencek

7151

Nem tudom, ki hogy van vele, de én mindenféle ünneptől vagy bulitól függetlenül szívesen viselek a legátlagosabb és legszürkébb hétköznapon is csillogó ruhadarabot. Csak úgy, minden magyarázat nélkül. Vagyis ha már magyarázni kell, hát akkor azért, mert éppen ahhoz van kedvem. Az év vége viszont szinte megköveteli, hogy tobzódjunk a csillogó cuccokban, legyen az alapdarab vagy kiegészítő, teljesen mindegy, hogy az ember vad házibuliban tölti az év utolsó estéjét vagy egy dögös partiban koccint vadidegen emberekkel.

Aki visszafogottabban szeretne ragyogni, az válasszon a tündöklő ékszerek, brossok, hajpántok vagy retikülök közül, de egy egyszerű szabású pulcsi is nyerő lehet, ha finoman csillogó anyagból készült. Aki nem szeretné visszafogni magát, az bevállalhatja az arany- vagy ezüstszínű nadrágot, a flitteres ruhát vagy topot is, ezek fölé kanyarints blézert vagy bolerót, mert az este fagyosnak ígérkezik, és ilyenkor az ember hajlamos arra, hogy kabát nélkül rohangáljon ki az erkélyre.

És ha még mindig nem tudod, mit vegyél fel a buliba, akkor  érdemes a karácsony utáni leárazásokra koncentrálni, mert most olcsóbban is beszerezhetsz egy-két ragyogó darabot. Ihletforrásnak találsz néhány ruhát és kiegészítőt a galériában.

Fotó: Mango