szilas rita

Koponyaröntgennel a szőke nőkért!

7914

Szilas Rita, a La Masni tervezője és tulajdonosa merész és bevállalós. Nem riad vissza egy kis polgárpukkasztástól, ráadásul az anatómia is vonzza. Teljes mértékben megérti mindazokat az aktuális problémákat, melyekkel a fogyasztói társadalom nőcskéi napról–napra szembesülnek, legyen szó akár szépészeti beavatkozásról, akár gyermekvállalásról, vagy csak a szőkék stigmatizálásáról. Rita nem csak „ruházza” és „táskázza” a csajokat, hanem a divat nyelvén hadat üzen a nőkre nehezedő elvárásoknak. Interjú.

Miért éppen La Masni?

Egyedi és könnyed nevet szerettem volna választani. A La Masninak franciás hangzása van. Elegáns.

Írógép, tacskók, kacsacsőrű emlős, csigaház, gömbakváriumban úszkáló aranyhalak, sőt a nagy klasszikusok könyv alakban is megtalálhatóak repertoárodban.

Táskákat tervezni kevésbé kötött, mint ruhákat. Ilyenkor jobban el tudom engedni a fantáziámat. Mindig inspiráltak a különleges tárgyak és érdekes formák. Az első gurulós bőrönd ötletet a Hajós utcában a sok kutyasétáltató adta, így készült el „Colombo kutyája”, aztán jöttek a tacskók és a westy-k. Az írógéptáska gondolata régóta motoszkált a fejemben. Szerettem volna szép, régi dolgokból valami újat. Ez a táska egy antik Mercedes írógépből lett.  Páran azt mondták rám, hogy barbár vagyok, mert szétszedtem ezt a gyönyörű írógépet, de ha igaz, hogy a pusztítás az alkotás egyik formája, akkor nem biztos, hogy barbár vagyok!  Különben a szerkezet már úgysem működött a gépben. Porosodó dísztárgy volt csupán.

Szolidáris vagy a csajokkal. Fel akarod szabadítani őket a „műcicis celebek” uralma alól. A szőke nős viccek ellen is hadat indítottál „Gabi inside” projekteddel. Embriós pólóiddal pedig újabb érzékeny témát feszegetsz.

„No silikon” feliratú pólóimmal valóban hadat üzentem a mellplasztikának. Divatba akarjuk hozni az igazit, teljesen mindegy, hogy kicsi vagy nagy, a hangsúly nem a méreten, hanem a  „No silikonon” van. Gabi barátnőm koponya CT-je pedig remek lehetőséget nyújtott arra, hogy megmutassuk, hogy a butának bélyegzett szőke lányoknak is van agyuk. Az emberi magzatos pólók többféle üzenetet hordoznak. Tizennyolc éves kor alatt nem adunk el belőle. Van, aki várandósságának adja meg vele a módját, van, aki azért veszi fel, mert nem lehet gyereke. Van, akinek egyszerűen tetszik. Most már készítek állatembriós pólókat is. Nagyon szeretem az állatokat.  Ezekkel a motívumokkal az emberek figyelmét az állatokra próbálom irányítani. Bevételükből állatvédőket támogatunk.

Honnan a szerelem az emberi test anatómiája iránt? Ha körbe nézek a La Masniban, találok röntgenfelvételt, szívet, gyomrot, mintha a patológián járnék. Csupa orvosi csemegéket. Megcéloztad a SOTE-hallgatókat?

Egy éve eltört a csuklóm, és annyira szép lett a röntgenfelvétel, hogy kiragasztottam az ablakomra. Később rájöttem, hogy hordani is szeretném. A szívnél ugyanez a helyzet, egyszerűen a forma szépségét látom benne.

Újrahasznosítasz. Buborékos retikülök, és esőkabátok, meg egy próbababából született táska bizonyítékai recycling-szenvedélyednek. Hosszú élet elé néznek ezek az újjászületett darabok?

Igen, mert dupla rétegű buborékfoliából csinálom! Még ha ki is pukkasztják, a kabát ugyanúgy használható, és a táska teherbírása ugyanolyan, mint bármely más táskáé, bőrrel és fémmel van kombinálva, csak körzőt és hasonló éles dolgokat nem ajánlatos bele tenni

Milyen fő irányvonalakat képvisel a La Masni?

Nem irányvonalakban gondolkodom. A formák, tárgyak inspirálnak. Mindig az, ami éppen megfog. Inkább mutatni szeretnék, mint képviselni. Megmutatni, hogy milyennek látom a világot.

A La Masni tervezője öltöztette az S.O.S. Love amerikai főszereplőjét (X)

8476

A fiatal, extravagáns ruháiról és táskáiról egyre jobban ismert divattervező, Szilas Rita  öltöztette különlegesebbnél különlegesebb ruhákba Sas Tamás legújabb vígjátékának amerikai főszereplőjét, Christine Kellyt.



olvass tovább

Kaptafára hangolt táskák

9087

Akármilyen jól megkomponált, harmonikusan összeválogatott öltözéket könnyedén porrá zúzhatunk, ha nem passzol tökéletesen a táska és a cipő.  „A kifinomult elegancia egyik legszembetűnőbb formája természetesen a táska és a cipő összhangjában rejlik.” –árulja el a titkot Szilas Rita, a La Masni tulajdonosa. Hiába dúskálunk pazar kiegészítőkben, ha ezt a kettőt nem tudjuk összehangolni, ám kevés csaj mondhatja el magáról, hogy minden táskájához kifogástalanul illő lábbelije akad, ezért a Galicza Eszter és Szilas Rita dizájner párosnak mentő ötlete támadt.



olvass tovább

Valentin-napi utórezgés Szilas Ritával

9223

Túl vagyunk a Valentin-napi nagy szívdobogáson. Szilas Rita anatómiai szívei azonban a hétköznapokon is derűs motívumként funkcionálnak. Legújabb body sorozata olyan darabokat tartalmaz, amik kora tavaszi és kicsit hűvösebb nyári napokon is remek alapdarabok lehetnek. Nézegessétek!

olvass tovább

Szilas Rita idén rovarász volt

9400

Szilas Rita dizájner idén nyáron is fergetegeset alakított. Természetesen tréfás kedvében volt, mint mindig, amikor legújabb kollekcióját kipenderíti a  nagyközönség elé.
Milyen érzés, ha szorgos hangyák mászkálnak rajtad keresztül-kasul vagy szitakötő repül a hátadra és szexi kis lepkeszárnyad nő? Minderre választ kaphatsz, ha belebújsz Szilas ruháiba. Az biztos, hogy a „szemrevaló” kis darabokban nem maradsz ugyanaz, mint azelőtt.



olvass tovább