szeretet

Mi ez? Szívcsakra

2834

Nagyon vártam már, hogy eljussunk végre ehhez a csakrához, mert baráti körömben erősen érintett valaki ennek zavart működésében - bár eddig mindegyikhez sikerült társítani valakit a környezetemből. A szívcsakra azonban különleges, hisz ez mindennek a közepe, a csakrák sorának, de az élet értelmének is. Nézzük gyorsan az alapokat! A szívcsakra értelemszerűen a mellkas közepén, a szív magasságában található. Színe a zöld, a színkör közepe és a rózsaszín, jele a hatágú Dávid csillag, körötte a tizenkét szirmú lótuszvirág, egyéb ismert elnevezése az Anahata-csakra, jelentése: érintetlen, örökké megújuló. Érzékelése a tapintás, polaritása női, hangulata a melankolikus, eleme a levegő. Mantrája Yam, kiejtve Yang, bolygója a Vénusz, fémje a réz. Ez a pozitív energia központja. Spirituális feladata: megbocsátás, feltétel nélküli szeretet, elengedés, bizalom.olvass tovább

Bilincs és pillanatragasztó

3350

Vajon minek hatására alakul ki az emberben a kötődés? Kötődés bármihez, tárgyhoz, növényhez, állathoz, emberhez. Vegyünk mondjuk a fikuszt az ablakban. Ott van, ránézel, zöld, meglocsolod, elmész, ottmarad, még mindig zöld, hazaérsz, még mindig ott van. Nem igazán tud csalódást okozni, mondhatni soha, kivéve persze, ha kiszárad, de az nagyjából teljesen rajtad múlik, esetleg a nem megfelelő páratartalmon, klímán, fénymennyiségen, stb., de ha meghal, azért egyedül te vagy a felelős.

A kutyádat azért szereted, mert feltétel nélkül, fenntartások nélkül, mindenáron, végtelen hűséggel és odaadással szolgál. Mondhatni te vagy az élete. Nem létezik más számára. Nem is tudom ki mondta egyszer, hogy ahhoz, hogy megtudd, mennyit is érsz, próbálj meg parancsot adni egy másik ember kutyájának. Nagyon kevés kivétellel nem fog menni. Mert a te kutyád a te társad, alattvalód, szolgád. És igen, a kapcsolatotok természete ebből a minőségéből ered. Azért tudod te is feltétel nélkül viszontszeretni, mert folyamatos, intenzív megerősítést kapsz felőle. Nincsenek konfliktusok a kapcsolatotokban, maximum akkor, ha valami rosszaságot csinál, de az is majdnem teljesen neked róható fel, mert te nevelted, tőled függ, mit enged meg magának, és mit nem. Mindig is lenéztem azokat az embereket, akik megverik az állatukat azért, mert az valami nekik nem tetszőt csinál. Hiszen az ilyen ember túl ostoba ahhoz, hogy felismerje, minden irányítás az ő kezében van, tehát ha az állat valami olyat tesz, ami nem elfogadható, az a gazdája hibája.

A következő, és ebben a szösszenetben egyben az utolsó lépcsőfok az emberi kapcsolat. Na és itt jön hiba a szerkezetbe. Mert minden, amit eddig leírtam, csak és kizárólag olyan kapcsolatokra értelmezhető, amelyek ilyen vagy olyan módon, de egyoldalúak. Hiszen minden előbbi rilésönsipben te vagy a domináns. Persze, mondhatjuk, hogy a társas kapcsolataidban is elérheted ezt a pozíciót, ha arra vágysz, de most vegyük az átlagos, normális igényeket. Amikor valakinek nem az ura és parancsolója akarsz lenni, hanem a társa. Abban a pillanatban, amikor kifejezésre juttatod ezen igényedet, mondjuk azzal, hogy belemész egy párkapcsolatba, megszűnik az én és a te, és létrejön a mi. Természetes nem véglegesen és visszavonhatatlanul, mert az már régen rossz, ha feladod magad egy kapcsolatban, és ha most arról akartam volna írni, akkor talán vissza is kanyarodhatnánk a fent említett domináns-alávetett viszonyhoz, de mondom, én itt most az átlagról beszélek. Tehát amikor valakinek a társa leszel, elkezded az én helyett a mi-t szolgálni. Kompromisszumokat kell kötnöd, néha keserű szájízzel felvállalnod dolgokat, amiket az én szolgálása közben eszedbe sem jutna. De erről a témáról talán egy másik bejegyzésben.olvass tovább

Szeretem Budapestet, mert...

3457

Mindenhova el lehet jutni biciklivel.

Lehet éjszaka a Duna-parti lépcsőkön ülni.

Van Margit-sziget, ahol van Holdudvar.

Szóda is van, meg , Szimpla, Ibolya, Grinzingi, Depeche Mode klub

Éjszaka is kapni gyrost. Bárhol. Bármikor.

Cigit is.
Alkoholt is. (Kivéve a kerületünkben).

Van belváros régi házakkal, és ott még nincsenek plázák.

Sok turista van.

A BKV üzemeltet menetrend szerinti hajójáratot.

Pálmafák és káposzták voltak a Kálvin téren. (Remélhetőleg a 4-es metró után is lesznek)

Lehet találkozni a gödörnél egy üveg borra, aztán továbbsétálni az éjszakában.

Van Ráday utca.

Van Gellért hegy.

És Duna. Meg hidak. Feneketlen tó.

És te? Miért szereted?

Ölelni jó!

3853

Biztosan senki sem fogja azt mondani, hogy még nem ölelkezett. Nem a pasitokkal – párotokkal, szerelmetekkel, kedvesetekkel -, hanem csak úgy egy félismerőssel, a barátotokkal, egy idegennel. Az ölelés az egyik legprofibb kifejező módja érzelmeinknek. Meg sem kell szólalnunk, egyszerűen a másik megérintésével áttoljuk belé az érzelmeinket. Olyan furcsa érzés, mintha megszűnnél te és megszűnne ő, csak egy nagy testmassza van néhány pillanatra.

Neurológusok tudják, hogy egy-egy ölelés során az agyban oxitocin szabadul fel, ami pedig feszültségoldó, és boldogság érzetet kelt. A rendszeres testi kontaktus csökkenti a vérnyomást, ennek pedig az az egyszerű fizikai oka, hogy a fizikai gyengédség csökkenti a vérben a stresszhormonok szintjét. Az állatvilágban is tettek olyan megfigyeléseket, amelyek ezt bizonyítják. A pókmajmoknál, amikor két csapat majom találkozik, durva agresszivitás tör ki rajtuk, ennek megelőzése érdekében a két majomcsapat vezetői összeölelkeznek, ezzel mutatják meg a falka többi tagjának, hogy nincs para. 

Nem csoda, hogy pihent agyú embertársaink kitalálták a névtelen ölelő falat - ha a két kesztyű részébe beledugjuk a karunkat, csak úgy megölelhetjük a fal túloldalán álló illetőt. Némi boldogsághormon és viszonzás reményében.

Egy kutatás rámutatott, hogy azok a férfiak, akik kisgyermekként sok ölelésben részesültek, felnőttként higgadtabbak, magabiztosabbak és érzékenyebbek voltak, és kevesebb agresszióval kellett, hogy szembenézzenek. Az ölelés olyan egyszerű, mindennapos esetekben is hatásos lehet, mint például egy-egy megmérettetés. Idén a magyar érettségit követően, a Kodolányi János Főiskola hallgatói az ország több gimnáziumához elmentek, és a kijövő maturálókat megölelték. Bár néhány furcsának találták az akciót, mégis sikeres volt, hiszen jó napot szereztek az érettségizőknek, és további erőt adtak a későbbi próbatételekhez.