szerelem

Összebútorozzunk?

713

Miután találkoztál a nagy Ő-vel és a próbaüzem már jól működik, előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy mennyire legyetek együtt? Összeköltözzetek vagy maradjon a randizgatás, az állandó kérdés: „Nálad vagy nálam?”. Összeszedtük, hogy melyek azok a kérdések, amelyeket mindenképpen meg kell válaszolnotok együtt, hiszen két emberről van szó, róla és rólad. 

Önálló vagy?

Éltél már távol a szüleidtől kollégiumban vagy albérletben, esetleg bérlő- és lakótársakkal együtt? Ha igen, akkor biztos lehetsz benne, hogy az alkalmazkodás, a kompromisszumok könnyebben fognak megvalósulni, mint azoknál az embereknél, akik mondjuk most hagyják el először a szülői fészek melegét. A kompromisszumokról érdemes komolyabban elgondolkodni. Ha túl sok alkalmazkodást igényel egy kapcsolat, akkor tényleg ő az, akivel ezt a kompromisszumokkal teli életet le akarod élni? 

Sok együttélés üzleti alapokon nyugszik. Érdemes megteremteni a saját anyagi biztonságotokat, mielőtt egy összebútorozásba belevágtok. Képzeljétek el azt a szituációt, amikor kibéreltek egy lakást, esetleg vesztek egyet mondjuk lakáshitelből, és ezt csak úgy tudjátok hónapról-hónapra fizetni, ha mindketten beleadtok, egyedül nem bírná a pénztárcátok. Mivel anyagi függőségben éltek, ha megromlik a kapcsolat, elmúlik a szerelem, még sokáig eljátszhatjátok a szerelmest, hazudva, becsapva a másikat, csak azért, hogy rezsi ki legyen fizetve. Persze egy optimális kapcsolat nem így működik és az emberek sem, de nézzetek körül, hány optimális esettel találkoztok életetek során? olvass tovább

Hol vannak a jó pasik?

734

A nagy kérdés, ami mindig foglalkoztat bennünket, hogy hol vanank a jó pasik. És mégis mi számít jónak? Korban hozzám illő, intelligens, udvarias, mókás, vagány, romantikus, megértő, a női lelket ismerő - tehát nem létező leginkább. Mi alapján választunk mégis? Mert alkalmanként azért választunk, nem? Az ideális, na jó, a klasszikus értelemben vett ideális férfi manapság hiánycikk - mondja a pszichológus -, eltűnt a Föld felszínéről. Az utóbbi néhány évtizedben a férfi visszafejlődött, vagy talán csak mutálódott, de mindenképpen átalakult.

Az igazi, szerelmes regénybe illő férfi férfias volt: öntudatos, döntésképes, védelmező és biztonságot nyújtó, s nem mellesleg érzéki és tökéletes szerető. A mai férfi nem ilyen: általában megbízhatatlan, gyenge, aki nem vállalja a felelősséget, és megfutamodik. Rengeteg oka lehet annak, hogy a történelem során megálmodott férfiideál eltűnt, s erről nyilván nagy részben mi is tehetünk. A nők feminizmusa, erősödése, a gyárban eltöltött órák számának a növekedése meggyengítette a férfiakat, eltörölte a tipikus férfiszerepeket. Mi mégis ilyenekre vágyunk, de nem úgy viselkedünk, mintha tényleg erre lenne szükségünk, mert nekünk aztán nem parancsol senki, de az azért mégiscsak jó, ha elintéznek helyettünk ezt-azt. Többnyire mindent.

Akkor mégis, mi alapján válasszunk és hogyan? Mert persze a legegyszerűbb megoldást választjuk többnyire, beleszeretünk valakibe, aztán puff, lesz ami lesz alapon ragaszkodunk hozzá, hogy vele szeretnénk lenni, és ez így jó. De mi lenne, ha kiiktatnánk ezt az érzelgős faktort, akkor milyen lenne a XXI. század ideális pasija, és mégis hol lakik?

Barát vagy szerelem?

766

"Új kedvest egy még újabb követ, de barátságunk csillagidőt ígér." Bár a dal vélhetően egy olyan szeretői kapcsolatról szól, amiben a legjobb barátunkkal vagyunk, ebben a sorban azért nagyon nagy igazság van. A barátok és szerelmek furcsán alakulnak és változnak életünkben, képesek olyan fájdalmakat és sérüléseket okozni, amitől napjaink megkeserednek.

Szitu

Ez akkor válik igazán bonyolulttá, mikor legjobb barátunk szerelmes lesz belénk. Ha az érzés viszonzott, egy kis vívódás után egymásra találtok, még ha épp mindkettőtöknek van is valakije. A baj akkor érkezik, ha te nem így érzed. Eleinte nem is biztos, hogy észreveszed, hogy másképpen közeledik feléd, aztán egyszercsak összerakod lassan, hogy mit mondott, milyen megjegyzéseket ejtett el, és mintha másabb lenne a tekintete mostanában. Olykor-olykor elréved a semmibe, olyan szerelmesen. Talán másra gondolsz, hogy beleszeretett egy lányba, majd ott a válasz, amit már te is régóta sejtesz: te vagy az, aki a szerelme lett.

Lehetőségeid?

Két választásod van, az egyik, hogy megpróbálsz segíteni neki, hogy túllendüljön ezen. Egyre több időt töltesz vele, hogy bebizonyítsd, ez csak barátság, és félreérti érzelmeit, amitől ő még jobban belédeshet. És akkor megint jönnek az elejtett félszavak, és közös bőgésbe torkollhat az, hogy ő márpedig téged imád. Elkerülhetetlen a féltékenységi hiszti, hiszen ha neked kedvesed van, biztos lehetsz abban, hogy kiakad, ha SMS-t küldesz a szerelmednek, amikor inkább vele kellene foglalkoznod. Ezekben a szituációkban az ember legalantasabb tulajdonságai kerülnek felszínre, lelki terror formájában. A telitorokból való üvöltözéstől a közös bőgésen át megannyi élményen átmentek együtt, akárcsak egy párkapcsolatban, és észre sem veszed, hogy már benne vagy nyakig, valójában jártok, csak épp nem éltek nemi életet. Akkor gondolkodsz el azon, hogy érdemes-e fenntartanod vele a "barátságot", amikor már teljesen élhetetlenné válik a saját életed. Amikor az határozza meg, hogy mit mondasz, mit teszel, hogy minél kevesebb fájdalmat okozz ezzel a barátodnak.olvass tovább

Mi tart össze?

823

Amikor már működik egy párkapcsolat, sokszor rádöbbenünk, mennyire különbözünk egymástól. A MI, ami kettőnkből kialakul, szinte köszönő viszonyban sincs az egyénünkkel. Tényleg igaz, hogy a kettőből lesz egy. Bár ez nem a pontos meghatározás. Inkább azt mondhatjuk, megvalósul a régi mítosz, miszerint kezdetben nem volt férfi és nő csak egy lény volt, két fejjel, négy kézzel, négy lábbal. Látott előre, látott hátra, sokkal többet tudott dolgozni, alkotni. Ezt megirigyelték az istenek, Zeusz lecsapott villámaival, és szétválasztotta a lényt, így lett belőle nő és férfi, azóta keresgélünk, és ha megvan, akkor létrejöhet a MI. És hogy hasonló a hasonlót vonzza? Vagy az ellentétek vonzzák egymást? Szinte mindegy. Ez is előfordulhat, de az ellenkezője is. Egyik sem rosszabb, jobb a másik szituációnál, éppolyan érdekes lehet egy teljesen más habitusú ember, mint amilyenek vagyunk, aki jól tudja kompenzálni a mi erősségeinket, hiányosságainkat. Ilyenkor van az, hogy kiegészíti egymást két ember, bár ez megint helytelen kifejezés. Hiszen két teljes értékű embernek kell találkozni, akik mindketten stabilan állnak a lábukon, és nem egymásra támaszkodnak, ám mégis támaszt nyújtanak a hétköznapok gondjaiban.

 Zsák a foltját

Minden párkapcsolatban vannak olyan szituációk, amikor az egyik gyengéit a másik viselkedése hozza egyensúlyba. Amikor te hisztizel, a másik higgadt temperamentuma ment meg. Amikor a másik belesüpped az apátiába, a te hisztid, nógatásod felránthatja a felszínre, vannak viszont olyan esetek, amikben nélkülözhetetlenek a hasonlóságok. Ilyen a társadalmi pozíció, a kölcsönös tisztelet, az azonos célok. A társadalmi pozícióra vonatkozólag képzeljük el azt a szituációt, hogy egy átlagos jövedelmű családból jöttünk, nekünk is van egy átlagos fizetésünk, és összejövünk egy kőgazdag, milliárdos család csemetéjével. Nem az anyagi különbségek fognak problémákat generálni, hanem az értékek, az értékrend. A kölcsönös tisztelet szerintem nem különösebben szorul magyarázatra, hiszen mindenki el tud képzelni egy olyan helyzetet, amikor a "szerelme" megalázza, akár lelkileg, akár fizikailag, ott nincs szeretet, ott nincs semmi. Az azonos célok megléte már a kapcsolat elején nagyon fontos, ebben legyen hasonlóság, ne legyen az, hogy majd alakul, nem fog. Vagy ha igen, akkor alakuljon együtt. Nem az a cél, hogy az első randitól ellás a lagziig, de valamiféle út legyen előtettek, amit folyamatosan közösen tudtok kikövezni, legyen bármi is a cél - például boldog, harmonikus embernek lenni.olvass tovább

Munkahelyi szerelem

845

Brad és Angelina, John és Jackie Kennedy, Britney és Justin… ők mind-mind a munkahelyükön találkoztak. Azért mi halandók jóval kisebb számban találjuk meg a nagy szerelmet a munkahelyen, mint a sztárok, egy tanulmány szerint kettőből egy európai munkásember viszont került már közelebbi kapcsolatba kollégájával, egy kávé és péksüti közös elfogyasztásánál. 

Neked volt már munkahelyi szerelmed? Beleestél már a főnöködbe? Szemeztél már vele a kávégép fölött? Vajon miért nem lövünk házi nyúlra? Olyan evidens lenne... Vagy nem? Nem biztos, hogy az edzőterem, a könyvtár vagy a buli a legalkalmasabb hely arra, hogy ismeretségeket kössünk. A munkahelyünkön van választék bőven, és itt még az is könnyebben kiderül, hogy milyen ember a másik.